Startsida / Inlägg

”Mexican hold’em”: A walk on the wild side

av Dan Glimne

Då och då har jag här i Superbloggen visat upp några smakprover ur mina tämligen eklektiska samlingar när det gäller spelrelaterade ting. Nu har turen kommit till en tämligen kul sak – ”kortleken” Mexican Hold’em Poker:

BILD MEXICAN HOLD EM

Leken fungerar helt enkelt som en slumpgenerator, om man under ett homegame med polarna verkligen vill släppa loss med lite udda varianter. I grunden spelar man alltså Texas hold’em med en vanlig kortlek, men inför varje giv vänder man upp (från den i förväg väl omblandade leken som avbildas ovan) det just då översta kortet, som får bestämma vilken ”variant” som gäller i den given! Några smakprov:

ALLMOSOR: Innan potten går till vinnaren, ska 1/5 av den sättas åt sidan och ges till den just då fattigaste spelaren (= minsta markerhögen). En spelare som är all-in, är självklart fattigast och ska ha allmosan. Har två eller flera lika liten markerstapel, delar dessa på allmosan.

ALICE I SPEGELLANDET: När floppen ska läggas upp, ska den bara bestå av 1 kort. När rivern däremot ska läggas upp, ska den bestå av 3 kort!

ALL MAKT ÅT FOLKET: Så snart floppen lagts upp, ska alla rösta om de vill låta den ligga kvar, eller om den ska tas bort och en ny flopp läggas upp. Detta förfarande upprepas om så behövs flera gånger, tills en flopp ”godkänts”. Samma sak ska göras även med turn och river. Vid lika röstetal, har dealern utslagsrösten.

ÖH, JAG HAR EN FRÅGA: Under första satsningsrundan får varje spelare ställa en (1) fråga, till en valfri motspelare, beträffande dennes hålkort. (Exempel: ”Har du ett par?”) Frågan måste kunna besvaras med antingen ja eller nej, och den tillfrågade spelaren måste svara sanningsenligt. Fler frågor får riktas till samma motspelare.

TRIPP-TRAPP-TRULL: Efter att hålkorten delats ut, läggs nio kort upp mitt på bordet, i arrangemanget 3×3, och med baksidorna uppåt. Vid ”floppen” vänds översta raden med tre kort upp; vid ”turn” vänds mellersta radens tre kort upp; och vid ”rivern” vänds understa radens tre kort upp. Vinnaren är den som får ihop högsta pokerhanden med hjälp av sina 2 hålkort plus valfria 3 kort i arrangemanget på bordet, förutsatt att dessa 3 kort ligger i rad – horisontellt, vertikalt eller diagonalt!

ALL-STOPP-IN!: Om och när en spelare går all-in, oavsett om någon annan synar eller inte, blir det ögonblickligen visning för alla som är kvar och högsta handen vinner – oavsett om det är direkt efter given, eller efter floppen, eller efter turn! [Det står inte på kortet, men man får förmoda att vinner någon annan än den som gått all-in, har spelaren som gick all-in förlorat sina marker. Eller?]

Och så vidare, i en hold’em-kväll som inte kommer att likna någon annan! Leken tillkom 2007, och är från belgiska Repos Production men finns beklagligtvis inte i tryck längre… fast inget hindrar förstås att ni jagar den via eBay, eller gör en egen kortlek i samma stil!

AABYLINE DAN
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB