Startsida / Inlägg

Jag hobbyprofet

av Erik Rosenberg

En gång i tiden var jag med och drog igång den här bloggen. Jag, Ola Brandborn, Jens Jadbäck och Simon “Dybban” Lindell samlades för baxa ett blogg-lass ihop under flaggen “Pokerproffsen”. Det var inte vi som kom på namnet utan Aftonbladet, och det lär ha stuckit i ögonen på en hel del. Samtidigt var de väl ändå inte helt out of line då alla i kvartetten tjänade merparten av sitt uppehälle på pengar från pokervärlden. Anyhow, det har runnit massor av vatten under broarna sedan dess, och det är bara “Dybban” som är kvar av mina gamla compadres. Inte desto mindre tycker jag att det är förjäkla kul att vara tillbaka. ”Superbloggen med Pokerexperterna” som titel kan jag tänka mig stör en och annan också, för den delen.

Läser man presentationerna av oss som bloggar här 2016 låter det vid en snabb anblick som att jag skulle vara den mest rutinerade. Tittar man bara på hur länge vi har spelat poker är det så; jag började lira mörkpoker med kamrater när Simon och Lina gick på Lågstadiet. Diana var knappt ens född. Med det sagt är jag den sämste pokerspelaren i den här kvartetten, och det är inte ens nära att jag inte skulle vara det.. Är det något jag lärt mig om poker är det att tidpunkten för när man började spela har väldigt liten betydelse; det handlar om volym. Volym, volym, volym. Spelare som Christian Jeppsson och Martin Jacobson har spelat fler händer poker än vad femtio år äldre Doyle Brunson gjort. Och jo, de är idag bättre pokerspelare också.

Jag lär å andra sidan inte sitta i det här sällskapet för min (o)förmåga att ha bra koll på mina handranger. Just Martin och Christian leder mig in på vad jag egentligen tänkte skriva om i mitt första inlägg för 2016; förväntningar. En tidigare världsmästare och en tidigare världsetta; tillsammans har de hjälpts åt att skruva upp förväntningarna på svensk poker och svenska pokerspelare till nya nivåer, och frågan är vad som egentligen är rimligt att förvänta sig av framtiden. Jag är ingen siare, även om jag ibland (allt för ofta) är lite för säker på min sak i diskussioner. Någon lär någon gång ha sagt att allt som sägs före “men” i en mening, kan man avfärda som parenteser. Därför kastar jag nu in en brasklapp; Allt som sägs från och med nu i den här texten är rena spekulationer från min sida, men….

De svenska turneringsproffsen kommer även under det kommande året att ha ett strypgrepp kopplat om onlinescenen. De spelare som nu är etablerade i toppen kommer att fortsätta ligga där och visa att Sverige är en världsnation. I den specifika nischen turneringspoker online.

När det kommer till livepokerscenen har det svenska spelarkollektivet för liten volym i relation till många andra länder för att man statistiskt ska kunna förvänta sig en stor titel. Kommer den är det ett utslag av positiv varians (“tur” för den som vill). Vi har för få som spelar riktigt högt, och de som har den rullen OCH kapaciteten har inte gjort någon satsning för att etablera sig på super highroller-scenen. Det vore en annan sak om spelare som Viktor Blom, Michael Thuritz, Martin Jacobson och några till spelade merparten av de riktigt dyra turneringarna. Idag handlar det mer om någon av dem får lust att spela.

Skulle vi ändå få se en svensk stor titel tror jag att den kommer att komma av någon av de relativt unga men ändå etablerade stornamnen på scenen. En spelare som visat sig ha förmågan att omsätta rutinen och kunskapen från stora volymer online till livescenen. De är inte allt för många, men top of mind ligger Martin Jacobson, Anton Wigg, Michael Tureniec och Robin Ylitalo. Av de som inte redan sitter på en stor titel men som har varit med ett tag tror jag Anton Bertilsson och Alexander Ivarsson tillhör de mer framskjutna namnen, givet att de fortsätter resa på touren regelbundet.

Våra läsare på Poker.se utsåg Jerry “Perrymejsen” Ödeen till årets genombrott 2015, en högst välförtjänt titel. Han är ett av de nya namn som jag tror och hoppas mest på under kommande år, liksom en av de övriga nominerade i kategorin: Dennis Berglin. Dennis har synts allt mer på touren, och jag tror att även han kommer att bli ett av våra stora namn de närmaste åren.

Cashgamen är pokerns svarta låda, och 2016 blir inget undantag. På de allra högsta nivåerna får spelen en hel del uppmärksamhet och ett par av våra verkligt stora namn som Blom och Thuritz har valt att visa sina resultat på den ledande trackingsajten (eller snarare har de inte valt att inte visa dem i alla fall). Samtidigt är merparten av cashgamescenen, den svenska inte minst, höljd i dunkel. Verkligt respekterade spelare som Berri Sweet, Under0 och Fast Carsss är i stort sett okända för de breda massorna.  Få har någon riktig koll på Wilhasha, en av våra absolut största svenska pokerspelare idag. Vi kommer garanterat ha riktigt stora svenska framgångar på cashgamen även 2016, och lika garanterat är att merparten av dem passerar obemärkt. Och vice versa; många spelare kommer gula och kraschlanda utan att en rad skrivs någonstans i en publik kanal om det.

Branschen då? Trenden att satsa allt mer på rekreationsspelare tror jag fortsätter, och den är helt ofrånkomlig. Det är i mina ögon en bra riktning, men jag tror att den kommer att slå mot yrkesspelarna. Det kan man så klart tycka vad man vill om, men gillar man att läsa om svenska toppresultat är det inte en odelat positiv utveckling, då risken finns att ett antal svenska toppnamn drar ner på spelandet eller till och med slutar helt. Jag tror att det på kort sikt kommer att bli hårdare tider för de svenska pokerproffsen, men i slutändan handlar det om balans. Om företagen gör på rätt sätt och leder in fler spelare i pokern, och ser till att dessa spelare trivs och har det kul gynnar det även de som livnär sig på spelet. Sen har bolagen ett ansvar att göra detta på ett schysst sätt och stå för ingångna avtal, oavsett om det handlar om amatörer, proffs eller andra företag som motparter.

erik_24bit

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB