Startsida / Inlägg

Var går gränsen?

av matpok

Att uppföra sig kring pokerbordet och vara hövlig och vänlig mot sina medspelare tjänar man i längden på som pokerspelare. Dels är det roligare att spela ifall det är en trevlig stämning kring bordet och ifall man nu oundvikligen måste förlora pengar – är det roligare att förlora mot en trevlig filur än ett fullblods as.

I grunden är det ju inget personligt att vilja vinna pengar mot dina vänner eller motspelare när du spelar poker, men det kan många gånger bli väldigt personligt när tex något drygt fyllo skriker okvädningsord mot dig eller mot övriga personer kring bordet, när denna lyckas dra ut med en 1 outare.

Personer som är dryga och otrevliga kan få hela bordet emot sig där alla – mer eller mindre hoppas på att någon skall slå ut fanskapet – det är nästan så att bordet börjar samarbeta i en slags omedveten kollusion för att lyckas.

Inte allt för sällan – särskilt i USA och särskilt i Las Vegas kan du stöta på några oerhört trevliga personer, som uppenbarligen gillar dig och som är så schyssta att man nästa får ont av att ta deras pengar.

Dessa personer kan tom vara så trevliga och ”schyssta” att dom talar om för dig att dom har fått nöten på rivern, när dom tror att du har satt färgdraget och dom ser att du tänker satsa stort, eller syna en stor bet.

Dom får dig att lägga dig och dom visar sedan upp nöten för att visa att man inte har ljugit och att du har sparat en hel del pengar.

Det blir givetvis ett litet konstigt spel i längden eftersom man själv inte vill lura in dem i någon fälla för att lura av dem massa pengar. Det är svårt att maximera sina vinster mot dessa när man själv har fått nöten. Men man håller å andra sidan ner förlusterna när man hamnar på ett sådant bord.

Så vart drar man gränsen egentligen?

Jag spelade engång i Las Vegas och på ett klassiskt casino – O´Sheas – som tyvärr numera är nedlagd. Eller jag tror det finns kvar, men på en annan plats och med ett annat utseende.

På den tiden som jag spelade på O´Sheas var man ibland verkligen tvungen att ha på sig solbrillorna – för man spelade nästan utomhus.

Jag tyckte det var det bästa stället att spela poker på – då man satt och hade en härlig utsikt över strippen.

Jag brukade sätta mig där vid 9 tiden för att spela poker och samtidigt äta frukost och se hur staden vaknade till liv..

En del var på väg hem, en för en del började dagen.

Denna historia utspelade sig på kvällen – jag tror klockan var runt 22.

Bredvid mig satt den lagom förfriskad ”små gangster” från Los Angeles. Då han enbart satt med en ”wifebeater”, så såg man alla hans miljoner tatueringar – och inte riktigt  på alla tatueringar stod det ”I Love You Mom”.

Men han var trevlig mot mig och det var ett trevlig bord med ett par trevliga tjejer som höjde stämningen runt bordet.

”Los Angeles gangstern” beställde in drink efter drink och blev fullare och fullare – men han trevliga humör bestod, särskilt mot mig.

Vid några tillfällen så visade han ofrivilligt sina kort för mig – då han satt bredvid mig – och jag sade åt honom att skydda sina kort bättre.

”Los Angeles gangstern” spelade allt mer aggressiv och hans pengahög växte mer och mer.

Men trots att han vann, började han bli alltmer otrevlig och förolämpade spelarna kring bordet.

Han blev allt fullare och fullare och allt mer odräglig och vid ett tillfälle kallade han en av tjejerna för ”Hora”. Det resulterade i att hon lämnade bordet.

Han lyckades få hela bordet emot sig och alla ville tillslut slå ut fanskapet – likaså jag.

”Los Angeles gangstern” som fortsatte att ofrivilligt visa mig sina kort – trots mina tidigare tillsägelser – så kände jag att nu vart måttet rågat. Jag orkade inte säga ifrån mer.

Jag behövde inte anstränga mig för att se hans kort – vilket jag inte heller gjorde – utan jag kunde helt sonika sitta på min stol och snegla lätt till höger

Jag började spela mer händer mot honom för att försöka sno hans pengar och slå ut honom.

Det blev många gånger väldigt galet spel – vilket förstörde hela spelet för dom andra.

Vi ett tillfälle höjer ”Los Angeles Gangstern” upp med $25 (på ett $1/2cashgame bord) med A 3.

Själv tittar jag ned på A7 och jag synar.

En tredje person slår om till $100, varav ”Los Angeles Gangstern ” slår om till $300 och jag synar. Den tredje personen bara skakar på huvudet och lägger sig.

Floppen kommer – helt död för oss bägge. Han trycker ALL IN med ca $1000 och jag synar.

Nu splittar vi dock handen – och vi får tillbaka det vi har satsat, men killen som hade lagt sig skakar ännu mer på huvudet när han ser vilka händer vi spelade med.

Jag lyckas dock vinna en hel del pengar av honom under kvällen – men det hela slutar ändå plus minus noll mellan oss, då jag i en av dom sista händer ser fel.

På rivern ligger det 3 spader och jag trodde att han bara hade ett spader.

Jag går sedan hem några händer senare och nästa dag för jag höra att han hade blivit utkastad då han fullständigt förolämpade ”allt och alla”.

Men vart går gränsen?

Var det fel av mig att titta på hans kort – trots att jag hade sagt till vid ett flertal tillfällen samt att han uppförde sig som en idiot, där han bla kallade en av tjejerna för ”Hora”.

(Det var ju inte så att jag böjde mig eller ansträngde mig för att se hans kort, utan han skyddade dem väldigt dåligt)

Har ni ”fuskat” någon gång på ett liknande sätt som jag gjorde, eller försökt med olika oärliga medel slå ut en person som har uppfört sig som en idiot.

Har ni tittat på en persons kort – som INTE uppförde sig som ”Los Angeles Gangstern”?

Har ni gjort något som ni är mindre stolta över kring ett pokerbord?

Ni får givetvis svara anonymt, då det är en känslig fråga.

BYLINE-MATTIAS-2

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB