Startsida / Inlägg

Matchen vi inte får förlora!

av Ola "Rit-Ola" Andersson
WEB_SPORT

Nu gäller det. Kvällens VM-kvalmatch är mer eller mindre avgörande om Sverige ska ha någon chans att ta sig vidare till nästa års VM-slutspel i Brasilien. Vi behöver få med oss minst en pinne och frågan är – lyckas vi med uppgiften?

20:00 SKOTTLAND – BELGIEN
Skottland har haft en hel del skadeproblem inför deras match mot Belgien på Hampden Park och saknar bland annat målvakten Allen McGregor, James Morrison och Graham Dorrans. David Marshall från Cardiff väntas ersätta avstängde McGregor. Belgien leder Grupp A med hela 19 poäng efter 7 matcher men har också fått handskas med skador på viktiga spelare och blir tvungna att mönstra en mindre stabil backlinje efter skador på Vincent Kompany, Thomas Vermaelen och ovissheten kring Jan Vertonghen, som också dragits med skadebekymmer. Även offensiva krafter som Eden Hazard, Nacer Chadli och Axel Witsel är osäkra till spel. Bortalaget är annars i mycket bra form för tillfället, med sex raka matcher utan förlust sedan november 2012. Gordon Strachan tog över Skottland i slutet av förra året och har lett laget till två positiva prestationer på senare tid. De slog Kroatien med 0-1 på bortaplan under svåra omständigheter och pressade sedan England, i en oerhört prestigefylld tillställning för några veckor sedan.
Mitt spel blir en tvåa till 1,75 gånger insatsen

20:30 SCHWEIZ – ISLAND
Island, under ledning av kollega Lagerbäck gästar Ottmar Hitzfelds Schweiz på Stade de Suisse i Bern. För Schweiz skulle tre poäng innebära att de ytterligare ökar sina chanser till att vinna gruppen. De ligger inför helgens omgång fyra poäng föra Albanien på andra plats och fem poäng före Island på tredje plats. Island behöver inte känna samma press i den här matchen utan bör egentligen fokusera på matcherna mot Albanien, Cypern och Norge där chans till poäng är betydligt större, något som Lagerbäck noterade under presskonferensen. Schweiz har under de senaste åren byggt ett intressant landslag men saknar viktige lagkaptenen Gökhan Inler som är avstängd på fredag. Han väntas ersättas av CSKA Moskvas offensive mittfältsmotor Steven Zuber, som hyllades av Hitzfeld under torsdagens presskonferens. Senast lagen möttes i Reykjavik i oktober fick Schweiz arbeta hårt för tre poäng mot ett väl organiserat och hårt arbetande Island.
Mitt spel blir en etta till 1,28 gånger insatsen

20:45 TYSKLAND – ÖSTERRIKE
Tyskland är fortfarande obesegrade i sin kvalgrupp och behöver två vinster till för att vara garanterade avancemang till nästa års VM-slutspel. De saknar förvisso viktiga mittfältaren Bastian Schweinsteiger, likväl som de mer offensivt lagda Mario Götze och Ilkay Gundogan mot Österrike, men kan ända mönstra ett oerhört starkt lag. Mesut Özil kommer givetvis stå i centrum efter sin överraskande flytt från Real Madrid till Arsenal under transferfönstrets sista dag. Tyskland har haft en del defensiva problem i träningsmatcherna under sommaren och har släppt in 9 mål på tre matcher. Österrike möter Irland på tisdag i en match som förmodligen betyder betydligt mer för dem än fredagens match mot Tyskland. De förlorade mot Grekland i en träningsmatch för några veckor sedan och har förlorat sina åtta senaste matcher mot Tyskland. Den stora stjärnan i Österrike, Bayern Münchens ytterback/mittfältare David Alaba har onekligen varit lagets viktigaste spelare under VM-kvalet och har gjort tre mål på fem matcher.
Mitt spel blir en etta till 1,18 gånger insatsen

20:45 SERBIEN – KROATIEN
FK Crvena Zvezda i Belgrad år skådeplatsen för det känsloladdade och prestigefyllda mötet mellan Serbien och Kroatien och är förmodligen hemmalagets sista chans om de skall kunna knipa andraplatsen i Grupp A. Belgien leder gruppen på imponerande 19 poäng, tre poäng före Kroatien som i sin tur ligger nio poäng före Serbien. Senast lagen möttes i mars vann Kroatien i Zagreb med 2-0 efter mål av Mario Mandzukic och Ivica Olic. Serbien har haft det tufft överlag under VM-kvalet och förutom positiva insatser och resultat mot Skottland (vinst 2-0) och Wales (vinst 6-1) har de inte klarat av att leverera bra prestationer över 90 minuter. Stundtals har de briljerat, men det räcker inte mot Kroatien och Belgien. Helt klart är att Serbien måste vinna den här matchen men även Kroatien är i behov av tre poäng om de skall ha en chans att vinna gruppen. Efter matchen mot Serbien möter de Belgien hemma och sedan Skottland borta i två svåra matcher och de lär vilja undvika att spela med kniven mot strupen i de matcherna.
Mitt spel blir en etta till 2,60 gånger insatsen

19:45 IRLAND – SVERIGE
Erik Hamréns svenska landslag möter Irland på Aviva Stadium i Dublin under fredagskvällen i en onekligen viktig match för båda lagen. Efter Tyskland på 16 poäng ligger tre lag på 11 poäng – Österrike, Sverige och Irland. Österrike gästar Tyskland och väntas inte vinna några poäng i den matchen, vilket innebär att Sverige eller Irland har en utmärkt möjlighet att slå sig fria och befästa andraplatsen i gruppen. Irlands förbundskapten Giovanni Trapattoni släppte sin startelva redan under torsdagen och som väntat saknas viktiga spelare som Aiden McGeady, Joey O’Brien och Stephen Kelly. Richard Dunne spelade inte när lagen möttes i mars och går nu rakt in i startelvan, som väntat, bredvid Sunderlands John O’Shea. Sverige har en mer eller mindre fullständig trupp med få skador och väntas kunna mönstra sin i princip starkaste startelva, givetvis med Zlatan Ibrahimovic som lagkapten.
Mitt spel blir ett kryss till 3,20 gånger insatsen

Oddsen har jag hämtat från Betsson.com

Nu håller vi tummarna för att mitt Sverigetips flyger all världens väg. Kom igen nu Sverige – nu går vi för 3 poäng!

/Ola

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB