Startsida / Inlägg

Supersöndag!

av Ola "Rit-Ola" Andersson

WEEKEND PREVIEW SPLIT:

Söndagens Premier League bjuder på två klassiska toppmatcher där vi inleder dagen med ett möte mellan Liverpool och Man United för att sedan avsluta med ett rafflande Londonderby mellan Spurs och Gunners. Dagsplaneringen för oss fotbollsälskare blir därför enkel – inta soffläge!

14:30 LIVERPOOL – MAN UTD
I dagarna lottades rivalerna Liverpool och United mot varandra i den tredje omgången av Carling One Cup i september men redan på söndag drabbar de samman på Anfield på. Båda lagen svarade för vinster i den första omgången då Liverpool slog Stoke med 1-0 och United visade sig vara ett eller två nummer för stora för Swansea. Slutresultatet på Liberty Stadium skrevs till 1-4 efter två mål var från Robin van Persie och Danny Welbeck. United ställdes därefter mot Chelsea på Old Trafford i en mycket jämn tillställning där United måhända skapade lite fler farliga situationer på Chelseas planhalva under den andra halvleken. Wayne Rooney spelade från start mot Chelsea och väntas nu bli kvar i Manchester, i alla fall fram till nästa transferfönster öppnar i januari. Man valde mot Chelsea att starta med tre centrala forwards i Rooney, van Persie och Welbeck något som jag inte tror kommer att upprepas mot Liverpool på lördag. Sannolikt kommer Rooney eller Welbeck att offras för en utpräglad kantspelare, som till exempel Ashley Young eller Ryan Giggs för att utnyttja ytorna bakom Liverpools normalt sett offensiva ytterbackar. Giggs leveranser in i boxen kan också komma att bli avgörande då Liverpool saknar såväl Kolo Toure som Martin Skrtel. Bortsett från skadan på Kolo Toure och det mindre debaclet hemma mot Notts County i veckan har Liverpool inlett säsongen på ett övertygande sett. Vinsten hemma mot Stoke i premiären (1-0) räddades i och för sig av Mignolets straffräddning i slutminuterna, men den första halvleken bjöd på mycket fint spel från hemmalaget. De inledde även aggressivt på Villa Park förra helgen och dominerade spelet mot ett ungt Villa under den första halvleken. Vartefter matchen led föll de dock tillbaka mer och mer i sina positioner och kontrollerade tillställningen väl. Förra året vann Man Utd det här mötet med 1-2 efter att Liverpool bland annat fått Jonjo Shelvey utvisad precis innan paus. Jag tror att det kan bli en mycket jämn match där båda lagen har forwards i god form (Sturridge och van Persie) och glöm inte att det alltid är mer än tre poäng som står på spel när Liverpool och Man Utd möts.
Här tippar jag ett kryss till 3,35 gånger insatsen

14:30 WEST BROM – SWANSEA
Efter att ha förlorat premiären hemma mot Southampton med 1-0 svarade West Brom för en gedigen insats på Goodison Park i omgång två då man höll Everton mållösa i en affär som slutade 0-0. Förra säsongen inledde de väldigt starkt och tog många poäng under hösten för att sedan gå en oerhört tuff vår till mötes. I år känns de väldigt mycket som ett lag i mängden och även om de kan göra livet jobbigt för många motståndare kommer de att få det svårt att konsekvent ta poäng. Ett lag ämnat för den nedre halvan av tabellen, det vill säga. Swansea, å andra sidan, är ett lag som det skrivits mycket om under sommaren. Dels med tanke på matcherna mot Malmö FF i kvalet till Europa League och dels på grund av Michael Laudrups uttalanden kring klubbens transferpolicy. Laudrup fick tillslut Jonjo Shelvey och Wilfried Bony, två spelare som lär få mer eller mindre centrala roller framöver. Shelvey har initialt spelat i en balansroll på mittfältet, något som inte var särskilt vanligt förekommande under dennes sejour i Liverpool. De förlorade senast med 1-0 mot Tottenham vilket innebär att de fortfarande inte har tagit någon poäng i ligan den här säsongen. Söndagens match mot West Brom är alltså väldigt viktig och en vinst innebär automatiskt att de är med på banan igen. Jag tror också att Laudrup är relativt nöjd med ett oavgjort resultat. Räkna dock med att Swansea försöker att ta taktpinnen tidigt och strävar efter att äga boll. Om de gör det lite bättre och går framåt lite oftare än mot Spurs kan det bli en trevlig afton för bortalaget.
Här tippar jag en 2:a till 2,70 gånger insatsen

17:00 ARSENAL – TOTTENHAM
Emirates Stadium är skådeplatsen för Londonderbyt mellan Arsenal och Tottenham, två lag som genom åren har bjudit på några riktigt härliga tillställningar. Bortalaget Spurs kommer till spel med två raka uddamålsvinster efter två straffmål av Roberto Soldado. Ovissheten kring Gareth Bales vara eller inte vara i Londonklubben skall också vara uppklarad och sannolikt har det resulterat i en försäljning till Real Madrid för många miljoner Euro. Hur det kommer att påverka laget är svårt att spekulera kring men med tanke på Bales enorma betydelse för lagets framgångar de senaste två säsongerna känns det väsentligt för Spurs att hitta en eller flera spelare som kan fylla de hålen som Bale lämnar. Positivt för Tottenham är att Andros Townsend likväl som nyförvärven Paulinho, Soldado och Chadli har övertygat i de två första matcherna. Arsenal gjorde under torsdagen klart med nygamle spelaren Mathieu Flamini som efter fem år i AC Milan återvänder till Wengers stall som Bosman. Han är den andra fransmannen att ansluta till Arsenal den här sommaren i och med klubbens värvning av forwarden Yaya Sanogo i juli. Arsenal förlorade premiären hemma mot Aston Villa med 1-3 efter att ha tagit ledningen tidigt genom Olivier Giroud men levererade ett resultat senast i omgång 2 i och med vinsten borta mot Fulham med 1-3. I den matchen gjorde Lukas Podolski två mål, något som inte kommer att upprepas mot Tottenham efter att denne skadade sig i mötet med Fenerbahce i veckan. Podolski väntas missa minst 10 veckor och tillsammans med osäkerheten kring Jack Wilsheres fotled och Aaron Ramseys baksida kan det bli svårt för Arsenal att ta tre poäng på söndag.
Här tippar jag ett kryss till 3,45 gånger insatsen.

Lycka till med era spel!

/Ola

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB