Arkiv för February 2011

- Sida 1 av 4

Fundamentalt.

av Petra Thorén

Holmenkollen

VM:s finaste brev kom nyss. Jag sympatiserar så förbehållslöst med läsaren. Läs allt noga och hjälp mig sedan med frågan längst ner.

Skärmavbild 2011-02-28 kl. 21.09.24.png

Nu pendlar jag mellan två svar:

1.
Hej.
Jag håller förstås med dig. Jag vet inte hur bindestrecket hamnade mellan leden ”Hellner” och ”gropen”, men där ska det absolut inte vara. Vad det gäller döpandet tackar jag för lektionen. 18 års uppväxt i pingstväntäta Mullsjö borde ha sprutat in kyrkolingon i mitt blod, men tydligen har jag språkluckor. Hädanefter ska jag tänka mig för och inte kladda så med orden.
Mvh
Kristoffer Bergström

2.
Hej.
Du skriver ”Northug och Hellmer”. Det är ett stavfel! Kära du, det är fundamentalt och inget som man kan tycka vad som helst om. I så fall kan du ju påstå att jorden är platt och då blir du i bästa fall beskylld för att vara en lögnare.
Bästa hälsningar i alla fall
Kristoffer Bergström

/Kristoffer, Oslo

Ryssland håller Sverige som favoriter i stafetten

av Jenny Modin

Den cirka tjugo minuter långa presskonferensen med guldmedaljören på dubbeljakten Petter Northug avslutades med en fråga från Øyvind Herrebrøden på norska Verdens Gang:

– Den svenska skribenten som tippat noll guld för dig. Vad vill du säga till honom? Han sitter här i salen nu. 

Och det gjorde han. Lasse Anrell satt snett framför mig.

Det blev tyst i någon tiondels sekund innan Northug berättade att han hört om det och fortsatte. 

– Han e itj’ synsk, iallfall….

Efter Northugs svar sträckte Lasse rakryggat upp armen för att signalera: det va jag. Och fyrade sen av ett busigt Anrell-leende. Men Northug noterade aldrig Lasse på bänkrad fem, snett till vänster sett från Northugs håll, i den hyfsat stora salen. 

LassTV.jpg

Tipset 0 guld för nationalidolen Petter Northug på hemma-VM sprack alltså på andra distansen. 

Ett kontroversiellt tips tycker jag, precis som många andra. Och ett tips som gjort att trycket på Sportbladetkrönikören från norsk media stundtals varit hårt. Så hårt att vi tillfälligt fick göra om en man i vår VM-redaktion till presschef. 

Här Lasse i TV2:s helgshow fredag.

PetterPK.jpg

Annars tömmer jag mobilen på anteckningarna från presskonferensen med Petter Northug:

Har tänkt på just den här distansen under så lång tid. Så många gånger på träning. Min största individuella chans. Och min största dröm. 

Sista rundan var hård. Alla attackerade hela tiden. 

Jag hade bra skidor…

Bra feeling när Harvey stack. I mästerskap avgörs det alltid på sista varvet. 

Tänkte att det här är kanske enda chansen till att ta ett individuellt guld. 

Visste att Hellner inte skulle slå mig en andra gång på min hemmaplan. Det hade varit skämmigt. 

Synen av Hellners ansikte i backen hjälpte mig att motivera mig. Vylegzhanin såg starkare ut.

Northug om Cologna på slutet: Något sa mig att jag skulle ta honom idag. 

Tror inte mina medtävlande gillar att jag ligger där framme under sista varvet. Särskilt inte när jag ler mot dem för att visa att jag mår ok. 

Northug om stafetten: Guttarna är i form så vi må ska ta tillbaka tronen i stafetten. 

– Avslöjade att han såg dokumentärfilm med Norges genom tiderna bästa skidåkare Björn Dählie som motivation igårkväll. 

”Ser inte film på mig själv för att motivera mig. Händer att jag kollar på mig själv för att studera teknik. Björn Dählie och Thomas Alsgaard då det handlar om motivation”.

Northug idag om att svenskarna döpt backen inne på stadion till Hellnerbakken: – Nja, det är nog norrmännen som döpt den så, men idag fick vi Hellnergropen på toppen. 

Om huruvida han står på start på 15 km klassiskt på tisdag: – Ska försöka att inte se så trött ut i kväll så kanske tränarna tar ut mig. 

Ta tillbaka stafetttronen ja. Ryssland med både Vylegzhanin och Chernousov på pallen i dubbeljakten ser ut att ha ett starkt lag. Silver- och bronsmedaljören i dubbeljakten fick också frågan om vilka som ses som favoriter i stafetten. De funderade och konfererade ett tag innan den ryske tolken levererade svaret: Sverige! 

Tre saker jag gjorde i går

av Petra Thorén

Holmenkollen

Jaha. Jag sitter i ett öde presscenter, utanför har det röda lämmeltåget flutit förbi i timmar. Tiotusentals ska upp hit på berget. Jag loggade mest in på bloggen för att läsa vad mina kollegor hade skrivit. Se Jennys bilder och läsa Petras sakliga analyser. Jag möttes av mitt två dagar gamla kortinägg om Emil Jönssons bronsch.

Jag får väl kort summera min gårdag innan vi går vidare. Vi tar det i tre klockslag:

11.20-11.50:
Jag såg inte starten av dubbeljakten, för jag hade roligare grejer för mig. Jag samlade fyratusen av mina nyvunna vänner och ställde mig på en bro.
Om vi rörde på oss, undrar ni? Nej, varför förta den goa känslan av att stå still?
Om vi skrattade och skämtade? Nej, varför förta den goa känslan av att ha gorma?
Om vi kramades och sjöng i solskenet?
noname-1.jpeg

12.10:
Marit Björgen går i mål som vinnare. Hör jag. Jag är förblindad av dimman, det är som om änglarna håller vita lakan tio meter framför mig

19.00-19.30:
Hundratusen personer står nedanför scenen på Karl Johan. Om en halvtimme ska de klappa åt Guld-Marit och Brons-Therese.

Det finns många sätt att roa en skara som är större än Way Out West- och Roskildepubliken tillsammans. Exempel:
Bobbysocks
a-ha
Alexander Rybak
Ett coverband som spelar låtar av Bobbysocks, Rybak och a-ha
En stereo som spelar låtar av Bobbysocks, Rybak och a-ha

Det finns många sätt att suga musten ur en skara som är större än Way Out West- och Roskildepubliken tillsammans. Exempel:
noname.jpeg

(Bilden är dålig eftersom jag gick in och fotade tv-skärmen. Men megashowen inleddes med att fyra dansare i röd lusekofta snurrade fort-fort-fort med armarna utsträckta. Bredvid låtsades en man i svart lusekofta spela fiol. Sedan sparkade den vigaste dansaren bort en hatt från en pinne som satt skithögt upp. Då kom fyra ruffigare dansare i förortskepsar och gråa lusekoftor. De utmanade på folkdansbattle och agrar-capoeira, såsom inflyttade sydeuropéer ibland gör i Oslo).

/Kristoffer Bergström, Holmenkollen

Kort spaning:

av Petra Thorén

Presskonferens på svenskarnas hotell.

Emil Jönsson säger bronsch om sin medalj. Jag gillar att han säger bronsch, det är ett litet fel han har, ungefär som att han alltid säger norskarna.

/Kristoffer Bergström, Oslo
noname.jpeg

Visst fick vi ett krig. Myrornas.

av Petra Thorén

Holmenkollen
VM ska upplevas på plats. Jag tycker det är förunderligt att de som kallar sig skidfans nöjer sig med den platta upplevelsen man får hemifrån.

Jag har minsann sökt mig till Holmenkollen för att se åkarna på ett mer livfullt, häftigt sätt. Här står jag exempelvis och brinner under damernas prolog.
noname.jpeg

Till herrarnas kom fyra män i gula jackor och en stor kartong. Efter bärande och uppackande och fipplande (de fick inte reda på att VM skulle arrangeras här förrän 11.00 i dag) kom en svartvit brusbild fram. Till sist ordnade de den detaljen också, bilden var blank och vi kunde följa kvalet. Jävligt live.

/Kristoffer Bergström, Holmenkollen

noname-1.jpeg

Rydqvists Vilda charmade vid frukost

av Jenny Modin

Jag, foto-Jossan och gravid-Petra charmades i morse under frukostmötet av Marias Rydqvists dotter Vilda 8 månader. Rydqvists svärföräldrar Sven och Lena från Dalarna bor på vårt hotellet med barnbarnet under inledningen av VM. Allt för att Maria ska kunna ha nära till lill-tjejen och ändå kunna fokusera på VM.

Foto-Jossan hade i sin tur charmat Sven och Lena då hon låg under bilen och mekade med bakluckan i hotellgaraget igår. Därav mixen vid frukost.

Även svärfar Sven var en charmör. Sven drog historier och njöt av att vara på VM. En sann längdåkare som hade åkt Vasaloppet 11 gånger. Lena hela 18 gånger. 

Sven som numera under Vasaloppet alltid håller till längst upp i Lundbäcksbackarna: – Hjälpte finne valla skidorna ett år. – Vad vill du ha för besväret? Koskenkorva, svarade Sven och skrattade.

…samma ställe årets senare. Mannen från Finland: – Var det du som stod här förra året? Och drog fram mini-Koskenkorva. 

Sven får kanske valla Sportbladets Robert Lauls skidor i år. Fotbollsprofilen står på start i Berga by nästa söndag.

Pratade för övrigt med min vän och kollega Robert igår, för första gången på drygt två veckor. 10 minuter in i samtalet frågar jag: – Längtar du efter mig? Ett blixtsnabbt ja, men en lika snabb utläggning om att jag bör vara tacksam för att han då och då lånar och kör min bil. Och berättar vidare att bilar inte mår bra av att stå stilla för länge. 

Pre-mästerskapsmiddag igår på Anrells initiativ. För att sätta upp riktlinjerna och socialisera inför de kommande två veckorna. Vi pratade även om kvinnliga sportjournalister i dessa Guldsköldstider som domineras av pojkar och män. Alltid kul att prata genusfrågor med feministen Lasse Anrell. Det finns några fina i sportjournalistiken. Lasse en av dom.

Så klart kul att en tjej letat sig in på listan. Grattis Anna Brolin! På tiden. Annars hyllade jag och Lasse vår favorit nummer ett bland damerna. Outstanding Annika Duncan. En förlust för sportjournalistiken att hon numera bor och jobbar i USA, som stringer för Sveriges Radio. 

The game is on! Hemmahoppet Petter Northug ut NU. Det här kommer bli osannolikt spännande. Sprint lika fachinerande roligt att följa som en lagtävling i alpint. Lag-VM i Gramisch-Partenkirchen nyligen och all dramaturgi och inramning runt i kring. Lägg till världens bästa publik och vi har en folkfest, tävlingsform och inramning några resor värre.

Dessutom med en svensk storfavorit. Klarar Emil norrmännen och Petukov? Och kan Cologna blanda sig i. 

Fakta om bakterier.

av Petra Thorén

Holmenkollen.

Vi svajar just nu om vi ens ska blogga. Här har ni ett morgoninlägg från dagens presskonferens. Ska jag fortsätta randa ner sånt här? Ska jag ligga på Petra så att hon ger lite vuxnare, klokare inlägg?

Detta har hänt hittills i mästerskapet:
I tisdags höll norrmännen hov i en pampig sal. Jag satt och direktrapporterade, vilket var en utmärkt idé. I två minuter. Sedan började norrmännen tala och jag påmindes om att jag inte förstår vad de säger. Där satt jag med bultande puls, självdansande fingrar och skulle sekundöversätta ”je husker sieger verde dri og mensker”.
Men gratisgrejerna var bra. Remmen till min axelväska är nernött nu eftersom jag burit runt på tråg av snodda smoothies och nötter.

I morse skulle Sverige matcha upplevelsen och bjöd in till ett klassrum. En vall av bord var uppsatt för att hindra smittspridning (fakta: bakterier kan inte ta sig över en träskiva). Sedan fick man luta sig över borden och ropa till sig de aktiva. Eller gå över till dem (fakta: bakterier stannar på sin sida av en träskiva även om bäraren går över den).

På damutfrågningen fick Charlotte alla frågor utom tre. På herrutfrågningen fick Emil alla frågor utom när jag undrade ”kan någon av er andra svara på hur laget ska samarbeta?” och Emil tog det svaret också.

/Kristoffer Bergström, Holmenkollen

***
Som en VM-lek har all press enats om att köra inspelningstombola före varje presskonferens. Det är dagens lilla spänning. 60 lappar läggs i en tunna, den virvlas om och sedan drar vi vilket redskap som får användas vid inspelning. Det är inte så blodigt, på de flesta lapparna står ”diktafon” eller ”mobil”. I dag var det en norrman som drog svarte petter. Han vecklade långsamt ut lappen, kollade, suckade och visade för oss.
”Ett uppstoppat lamm” stod det. Han stönade men lydde.
noname.jpeg

Guldklädd livereporter i morgonrusningen på Oslos gator

av Jenny Modin

Öppningspresskonferens för hemmanationen Norge på hotell Soria Moria längst upp på Holmenkollen i förmiddags. 

Och det var ett entusiastiskt norskt skidförbund som ”gjädjer” sig åt att stå värd för 37:e världsmästerskapet i längd. 5:e i Norge. 4:e i Oslo.  

Marit.jpg

Damerna först ut. Ledda av mästerskapets på förhand största guldfavorit Marit Björgen. 

Norska damtränaren inför damsprinten torsdag: Mest öppna distansen. 13-15 löpare som kan vinna. Droppade bland annat Follis och Kickan Randells namn. 

Och flaggade för blågult: Sverige har något på gång. Falk, Kalla och Ingemarsdotter.

Marit2.jpg

Populär Marit Björgen bakom kamerorna.

Ja, jag är jäklar nervös nu. Det är nu som säsongen startar. Det här är målet mitt. Hemmabana. Ska bli otroligt.”

Björgen som vid frågestunden vid podiet efter presskonferensen också rangordnade distanserna hon helst vinner: 10 km klassiskt, 30 km fritt, jaktstarten, stafetten, sprint, sprintstafett.

Sex starter sex medaljer?

Presskonferensen gav på flera sätt en fingervisning om den folkfesten det här mästerskapen kommer bli. Åkarna återkom ofta till: Vi har världens bästa publik. 

Och Öystein Pettersen höll ett brandtal i inledningen av herrarnas presskonferens. Uppmanade publik, media, arrangörer och atleter att prestera på sitt max under de kommande två veckorna. Och hoppas att alla flyttar till Oslo efter VM.

PetterN.jpg

Tar Petter Northug Norges medalj nummer 100 i nordiska grenar i sprinten på torsdag?

Petter Northug som fick många frågor om inledningsdistansen sprinten på torsdag så klart. Och om pressen med VM på hemmaplan.

Norska sprinttränaren menar att Emil Jönsson efter säsongens segrar är favorit på torsdag. Åkarna fyllde i med att banan i Holmenkollen passar Emil sämre än den i Drammen där senaste VC-segern kom.

Northug som också levererade svaret som stack ut mest.

På frågan om en undersökning Petter Northug kontra Marit Björgen mest populär: – Jag gillar Marit mer än jag gillar mig själv.

GULDflicka3.jpg

Också det här med VM-feber i Oslo med två dagar kvar till öppningsdistansen.

På väg till mediacentret 07:45 i morse för att hämta ut ackrediteringen. En norsk kollega liverapporterar in i NRK:s morgonradio från Oslos gator.

/Jenny Modin

Kalla i VM-spåren och Falk mår bra

av Petra Thorén

Nu har vi checkat in på Holmenkollens presscentra.

Här ska vi bo och leverera nyheter till er i nästan två veckor. Tja, vi ska förstås ut i verkligheten och hämta in stoffet. I dag har vi luktat, känt, inspekterat stadion. Sett Kalla glida omkring i spåren och sprinttränaren Arild Monsen släpa testcykeln som är så viktig för Emil Jönsson att ha i en av bodarna mellan racen i sprint.

bild.jpg

Om du vill ha mer läsning köper du förstås Skidbibeln som är ute i butik! Där får du veta allt du behöver inför det stora mästerskapet i grannlandet Norge.

Vi hörs snart!

/Petra, Holmenkollen

En aborterad plocksida räcker till ett blogginlägg

av Petra Thorén

Garmisch i tanken.

Nej, jag lämnade VM-stan minuterna efter jag hade pratat med en gråtglad Jens.
Fina, vackra, verbala Jens. Dina ögons glans nådde fortfarande fram till taxins backspeglar när vi närmade oss München.

Nu är jag i Oslo för längd-VM och håller på att tömma förråden av möjliga alpinvinklar. Kanske behöver jag inte spara de där outnyttjade Järbyn- och Pärsoncitaten längre.

Jag klistrar ändå in något halvklart och spretigt. Det här var tänkt som en subjektiv summering av mästerskapet och skulle ha publicerats i dagens tidning. Men så kom Northug och Kalla och Ibrahimovic och gänget i vägen, så det var aldrig lönt att skriva klart om hur Bode Miller krockade in i en port, tappade staven, men ändå hade tagit medalj om han inte ställt sig upp. (Eller om dagen efter på lottningen när konferencieren försökte skydda Bode genom att säga ”just to let those who wonder know: you finished standing because of cramps in the back after the crash” och Bode bara ”what?”).

Men här, på en blogg som läses av niohundra personer och en hund, kan ni få de första två punkterna:

Citatet:
”Skulle alla tävlingar gå på en bussparkering skulle Hans Olsson vara i topp av världscupen. Nu är det inte så. Det är något jag får jobba på”.
Som fartåkare floppade Hans Olsson, men i lagtävlingens storslalom vann han tre av fyra dueller och låg bakom bronset. Han var inte förvånad över det, med tanke på den flacka och lättstakade banan. Nu kan han bli världsbäst, så länge han lyckas platta ut all alptoppar och muta några bansättare.

Betyg på de aktiva:
++++
– Anja Pärson (10-3-11-3-9)
– Maria Pietilä Holmner (3-22-3)
– Jens Byggmark (2)

+++
– Axel Bäck (3-11)
– Jessica Lindell Vikarby (14-DNF-7)

++
– Hans Olsson (DNF-26-DNF-3)
– André Myhrer (10)
– Mattias Hargin (12)
– Matts Olsson (24-3-18)
– Frida Hansdotter (8)
– Sara Hector (3-17)

+
– Patrik Järbyn (23-DNF)
– Emelie Wikström (24)
– Therese Borssén (DNF)
– Jag och mina kollegor (135 trötta artiklar, 135 italienska luncher för att schweinbraten blev för äckligt)
”Våra usla svenska sportreportrar är häpnandsväckande kassa. De har nästan slutat prata om sporten och fokuserar nu på dramat för att hitta varje möjlig vinkel att prata skit utifrån och beskriva hur DÅLIGA människor är. (—) Så snälla kom tillbaka till verkligheten och skriv om något intressant i stälelt för det här konstanta hatet”
(Med risk för partiskhet fick en utomstående person recensera reportrarna. Valet föll på Hans Olssons bror, skidtrollaren Jon Olsson, som skrivit raderna ovan).


Från och med nu ska jag inte ägna en enda tanke åt uschliga alpinister på tre veckor. Det är ett löfte.
/Kristoffer Bergström

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB