Startsida / Inlägg

WiMP listar: Bäst just nu!

av Nora Lindkvist
karinnora600

Dags igen för en liten lista med de låtar som vi på WiMP-redaktionen tycker att du bör lyssna på just nu! Den här gången finns det mycket svenskt på listan – så väl Fjärilseffekten som Small Feet, Big Fox, Kite och Last Lynx har gjort nya, grymma låtar. Och så hyllar Kakan Moberg det nya soundet från rapparen Johan Reinhold! Det här är BÄST JUST NU!

Kakan Mobergs favoriter:

Johan Reinhold – Ghost
Den forne Form One-rapparen Johan Reinhold är en helt annan person musikaliskt i dag jämfört med den han var på hiphop-scenen för fem år sedan. Då var han en riktigt vass rappare, medan han i dag levererar helt fantastisk elektropop. Ghost är andra singeln från kommande plattan Beautiful Loser som jag längtar efter riktigt mycket. Det här är så där härligt drömskt igen som jag älskar. Doftar lite Miike Snow.

Margaret Berger – I Feed You My Love
Här är ännu en elektronisk dänga som går varm i mina hörlurar just nu. Margaret Berger slutade två i norska Idol 2004 och kom fyra i årets Eurovision Song Contest med den här svala låten. ”I Feed You My Love” är skriven av svenska Karin Park och svensk-norska låtskrivarduon MachoPsycho. För mig krävdes det några lyssningar, men nu sitter den där som en smäck.

Daft Punk – Contact
Veckans mest givna artist. För ja, Daft Punks ”Random Access Memories” är faktiskt så där bra som alla säger. Contact är absolut sista låten på skivan och är faktiskt helt knäpp och samtidigt helt underbar. De har samplat radiotrafiken från Apollo 17 när Cernan fick syn på något märkligt i rymden när de lämnade månen. Enligt rykten ska högtalarna ha sprängts när Daft Punk lyssnade på den färdiga låten i studion. Det ni, det är rock and roll.

Big Fox – Girls
Det här är motsatsen mot Daft Punk – avskalat och skört. Big Fox, eller Charlotta Perers som hon egentligen heter, levererar spröd men genomarbetad musik. Det är nedtonat, melankoliskt och poetiskt. Nya singeln Girls har en något gladare ton mitt i melankolin som får mig att må bra.

Fjärilseffekten – Dansa som en idiot (Akustisk Version)
Här är första släppet för Fjärilseffekten – Hampus Blomberg, Hannes Wiklund och Anton Fernández, tre unga musiker från Södertälje. Trots det nedstämda introt är det här glad pop full av energi. Perfekt vårpop helt enkelt!

Nora Lindkvists favoriter:

Kite – If You Want Me

Nicklas Stenemo och Christian Berg är inte direkt några nya namn i musiksammanhang. De har båda varit aktiva i olika bandkonstellationer ( Melody Club, The Mo, Strip Music, Yvonne) och jobbat som låtskrivare (Nicklas har senast skrivit låtar med unga stjärnskottet Nicole Sabouné), men har vid sidan av detta också satsat på det gemensamma electroprojektet Kite. Duon jobbar uteslutande med EP-formatet och är nu aktuella med den femspåriga plattan ”V”. För er som tycker att The Knifes nya kändes allt för svårtillgänglig och snårig – lyssna på det här i stället! Det låter riktigt bra, och bäst är den hypnotiska ”If You Want Me”! Tips: Kite spelar på årets upplaga av festivalen Dans Dakar!

Gabrielle Aplin – Home

Mumford & Sons, Noah And The Whale, Laura Marling, Johnny Flynn…. listan på brittiska folkpop-band/akter som slagit igenom stort de senaste åren kan göras lång. Tillbaka-till-rötterna-trenden verkar hålla i sig, och det senaste tillskottet till scenen heter Gabrielle Aplin. Efter att ha medverkat i en reklamfilm med en tolkning av Frankie Goes To Hollywood-klassikern ” The Power Of Love” har den 20-åriga brittiskan precis släppt sitt debutalbum ”English Rain”. Ibland är det lite för bombastiskt, ibland lite för polerat, ibland lite för ”caffe latte-mysigt”. Men ibland låter det också fantastiskt – som i fina ”Home”. Jag ser gärna Gabrielle Aplin på en scen i Sverige snart!

Last Lynx – City Lights

Tidigare i vår träffade vi ett mycket peppat och förväntansfullt nytt band. Stockholmsbaserade Last Lynx hade då precis släppt sin första singel ”Killing Switch” som hade börjat snurra på fransk radio. Nu är bandets EP här och det låter fantastiskt bra. Med analoga synthar, Casio-samplingar och snygga sångarrangemang är detta ett av vårens absoluta måsten! Bäst är den euforiska ”City Lights”!

Small Feet – Dagmar

Åh, vem behöver inte lite ny, vemodig indiepop? Jag har i alla fall ett aldrig sinande behov av just detta, och tycker att Small Feet lever upp till alla mina kriterier av vad denna genre ska innehålla. Small Feet är en Stockholmsbaserad trio som uppstod när Jacob Snavely fick Simon Stålhamre att visa upp sitt egenskrivna material, något han aldrig tidigare vågat. Efter ett tag anslöt sig Christoffer Cantillo till duon och bandet bildades. Detta är något av det finaste du kan lyssna på just nu!

Amateur Best – Ready For The Good Life

Joe Flory har lämnat jätteskivbolagen och tiden som popartisten ”Primary 1” bakom sig. Nu satsar han i stället på ett nytt indiepop/soul-projekt som går under namnet Amateur Best. Kanske lika bra det, för det här låter riktigt riktigt bra. Florys röst lägger sig som en varm filt över den svala elektroniska musiken. I juni kommer förresten Amateur Best till Hultsfredsfestivalen – missa inte!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB