Startsida / Inlägg

Så slutar allsvenskan 2013

av Markus Wulcan

Jag ser att det här är rätt så likt Den goe killen från Jonsereds tips, men jag hade faktiskt lämnat in mitt till bilageredaktör Dala innan Den goe killen från Jonsered publicerade sitt.

Nåväl, så här slutar allsvenskan 2013.

1. BK Häcken

Kommentar: Yes, skyttekungen Waris har lämnat. Men El Kabir har potential att göra 20 mål och Sonny Karlsson har alltid någon blixtsnabb ghanan i bakfickan. Och Häcken är det mest samspelta laget. Press på sig i år? Kom igen, det är BK Häcken vi pratar om.

2. Elfsborg

Kommentar: Även om laget inte imponerade under försäsongen har man den bästa truppen och har fått in stjärnor som Hauger och Bangura. Ändå räcker det inte till guld. Europaspelet kommer att tära för mycket.

3. Malmö FF

Kommentar: Om laget inte tappar en drös spelare i sommar, den risken är ju överhängande, har Malmö en av de mest välbyggda trupperna. Magnus Eriksson känns som en klockren värvning och kan vinna skytteligan. Men det räcker inte hela vägen för MFF.

4. IFK Göteborg

Kommentar: Ett klart bättre balanserat lag än i fjol, men Blåvitt riskerar att tappa flera nyckelspelare i sommar. Och en svag inledning på serien kan sätta sig i skallarna. Kvalitet finns dock onekligen.

5. Helsingborg

Kommentar: HIF blir att räkna med i år också, var så säkra. Det finns högklassiga spelare på nästan varje position. Men den där riktige målskytten saknas nog och man imponerade inte under försäsongen.

6. AIK

Kommentar: Imponerade inte ett dugg på försäsongen (1-4 mot Öis i en viktig cupmatch!), men AIK har en intressant trupp med en bra mix av olika spelartyper. Plus en ny arena i ryggen. Frågan är bara vem som ska göra målen. Det blir inte Goitom.

7. Djurgården

Kommentar: Jawo, Arvidsson och Andreas Johansson är stabila nyförvärv. Och det ska bli intressant att se vad Solignac kan uträtta i allsvenskan. Men man har tappat många bra spelare och truppen känns jämngrå. Mittenplacering i år igen.

8. IFK Norrköping

Kommentar: En finfin femteplats i fjol och en i stort sett intakt trupp plus ett spännande namn som Rawez Lawan. Dessutom imponerande resultat på försäsongen. Men något säger mig att det kommer en reaktion i år, men det är bara en känsla.

9 Kalmar FF

Kommentar: Gaisfloppen Romario kan mycket väl få ett lyft under Nannes vingar och Sebastian Andersson verkar ha fått ordning på grejerna efter ett läroår. Truppen är dock inte starkare än i fjol och skadan på Tobias Eriksson är tung. Spets saknas.

10. Gefle

Kommentar: 4-4-2, spikraka linjer och ett kompakt kollektiv. Gefle är Gefle och Pelle Olsson är seriens bästa sportchef. I stort sett samma trupp som i fjol och det räcker. Behövs det förstärkningar hittar Olsson nån succélirare från skogarna för 50 papp.

11. Åtvidaberg 

Kommentar: Laget släppte in näst flest mål (48) av alla i fjol. Har trots det inte förstärkt försvaret nämnvärt. Men det fina hemmaspelet bör räcka till nytt kontrakt. Och Sjölund blir en bra injektion.

12. Halmstad

Kommentar: HBK kan bli en obehaglig överraskning för många. Tveksamt om det finns något mer hårdjobbande lag i serien. Elvan ser okej ut, men ett stort frågetecken för bredden. Bänken är väl tunn.

13. Öster

Kommentar: Ny arena, stort fotbollsintresse i stan och namnkunniga nyförvärv som Elvby, Robledo, Pavey och inte minst Piñones-Arce. Öster blir inget strykgäng och lär klara nytt kontrakt, men totalt sett är truppen för tunn för att undvika bottenträsket.

14. Brommapojkarna

Kommentar: Özkan, Haddad och Bärkroth är tre bra allsvenska namn, men det är också en väldigt skadebenägen trio. Och Augustinsson, Piñones-Arce och Bahoui är klart kännbara tapp. Men laget är bra på att kriga till sig poäng och man har nyttig erfarenhet.

15. Mjällby

Kommentar: Någon gång tar det roliga slut och nu har (o)turen kommit till Mjällby. Ingen Erton, ingen El Kabir och nu är Pär Ericsson dessutom skadad. Nu finns det knappt inte nån vettig forward kvar förutom gamle Ekenberg. Truppen för svag för allsvenskan.

16. Syrianska

Kommentar: Dinko Felic gjorde åtta mål i fjol men han är också den enda renodlade anfallaren man har i skrivande stund. Elvan är okej med några tunga namn, men bredden saknas för att fixa 30 matcher. En stor överraskning om det inte blir bottenstrid.

Kommentar till kommentarerna: Ovanstående skrevs för ett par veckor sedan och jag har alltså inte tagit hänsyn till de allra senaste resultaten och eventuella skador. Noterbart är också att Syrianska enligt lagets officiella hemsida endast har en spelare i truppen. Visst, Suleyman Sleyman är ingen dålig spelare, men jag tror inte att han har kapacitet att både rädda bollar, vara en kugge centralt på mitten och samtidigt ösa in mål framåt. Där går nog gränsen även för ”Sulan”.

I övrigt när det gäller den allsvenska bilagan så är den nu skickad till tryck efter drygt en månads slit. Eventuella felaktigheter och synpunkter på betygen med mera kan ni med fördel ta med Den goe killen från Jonsered. Han är ansvarig för varenda tecken i tidningen, ner till minsta lilla kommatecken. Dessutom gillar han att lägga några arbetsdagar på just den typen av frågor. Särskilt älskar han att debattera betygen, så det är bara ösa på med mejl till honom.

————————–

Helsingborg-IFK Göteborg blir en häftig kvartsfinal i Svenska Cupen.

Jag kollade på Kalmar-Blåvitt på teve i dag och med facit i hand kan jag konstatera att det var tur att jag inte tog mig ner till Valhalla IP, för underhållningsvärdet var lågt.

IFK Göteborg har fortfarande mycket att jobba med. Kanske framför allt när det gäller passningsspelet, där spelare som Philip Haglund och Sobralense (pigg första 30 dock) är alldeles för slarviga. Pontus Farnerud blir snart ett välkommet tillskott. Dyrestams agerande på målet…ruskigt tamt, liksom Sams bolltapp i momentet före.

Men kvartsfinalplatsen var det viktigaste och det grejade man alltså trots 1-0-förlusten.

För övrigt såg exgaisbrassen Romario vass ut i Kalmar.

—————————-

Vad tycker ni om mitt allsvenska tips?

Det är fritt fram att hylla och såga. Kom gärna med bättre förslag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB