Startsida / Inlägg

Elmander till Bröndby

av Markus Wulcan

Nä, nu får det vara slut på lata dagar.
Har haft två veckors semester (bortsett från pappersarbete och fakturering, förstås) och det är första gången jag har haft någon sammanhängande sommarledighet alls sedan jag var elva år gammal om jag inte minns fel. Men jag gnäller inte, tycker att det är skoj att jobba på sommaren med många varierande uppdrag.
Det blev några barnfria dagar i New York och det är inte det sämsta.
När vi en kväll skulle käka middag på The Standard Grill i Meatpacking District var BK Häckens mittback Emil Wahlström den förste jag fick syn på.
– Hej, Emil, sa jag glatt.
Fick bara en kort nickning tillbaka.
Märkligt.
Och när det var dags för en bättre burrito på Madison Avenue nästa dag sprang jag på AIK-duon Jens T Andersson och Andreas Alm. De var pratglada och skulle på någon ledarskapsutbildning. Eller kanske ”ledarskapsutbildning”, vad vet jag, men det lät seriöst i alla fall och var nog inget annat ord för storstadssemester.
Allsvenskan är överallt.

Mer kändisspotting: När vi skulle åka hem kryllade det av secret service-agenter på planet.
Hm, misstänkta terrorister ombord? Inte då. I stället gled en gammal man in och gick runt och skakade hand med folk. Jag är inte den som är den och hälsade också artigt när näven sträcktes fram.
– Vem var det? frågade jag min amerikanske stolsgranne.
– No fucking idea, svarade han.
Då började någon ropa ”Mr peacemaker, Mr peacemaker” (nej, inte Mr pacemaker vilket kanske inte heller hade varit helt orimligt) och förklarade att det rörde sig om ex-presidenten Jimmy Carter, som tydligen skulle till Stockholm på jobb, 89 år ung.
Stort ändå.
Just det, när Carter hälsade på min amerikanske stolsgranne, en ung, solbränd kille med lockigt hår, sa ex-presidenten följande apropå absolut ingenting:
– Oh, are you from Hawaii?
– No, Oregon, svarade den unga, solbrända killen med lockigt hår förvånat och sedan var det inte mer med det.

******
Men nu skiter vi i min semester och konstaterar att Johan Elmander, 33, alltså väljer bort spel i allsvenskan för sin gamla klubb Bröndby IF.
Det är säkert härligt att bo i Köpenhamn, det är ju så kontinentalt och allt det där, men det är ändå förbannat trist att svenska spelare hellre går till den danska ligan i stället för den svenska.
Förklaringen stavas naturligtvis stålar (helt eller delvis), trots att Elmander på dagens presskonferens sa att det ”inte handlar om pengar”.
En Johan Elmander i IFK Göteborg eller någon konkurrerande klubb hade varit ett grymt PR-lyft för allsvenskan och hade höjt intresset för vår älskade lilla skitserie en hel del.
Ändå tror jag att det här är bra för Blåvitt. Elmander hade varit en finfin injektion i ett lag som skriker efter en målskytt (vilket i och för sig Elmander inte har varit på många år, men hade kanske kunnat bli igen), men hade kostat väldigt många miljoner kronor och har förmodligen inte många år kvar som elitspelare. Bättre att satsa på unga, hungriga killar, tycker jag. De miljonerna kan spenderas klokare.

Fick nyss tag i sportchefen Mats Gren som säger:
– Johan ville inte tillbaka till Sverige. Vi har haft kontakt hela vägen men inte pratat om kontrakt. Hade han inte hittat något utomlands så hade det kanske kunnat bli aktuellt, men Bröndby gör en jättestor satsning att komma ut i Europa. De har fått bra ekonomiska resurser.

Blåvitt fortsätter att jaga en anfallare, mittback och vänsterback.
* Tom Pettersson? 
– Han kan vara ett alternativ för oss till vintern, det är inget vi kan hålla på med nu. Vi har fullt på den positionen och funderar även på att flytta upp Patrick Dyrestam, säger Mats Gren.
* I övrigt?
– Det är väldigt lugnt nu under VM, men börjar väl ta fart när gruppspelet är över.
* Har ni fått något bud på Sam Larsson eller Jakob Johansson?
– Nej, ingenting, säger Gren.

*********
Hör en del intressanta grejer om BK Häcken. Hoppas kunna återkomma om det inom kort.

*********
Ska ni till NYC? Missa för allt i världen inte stjärnkrögaren och Sävedalskillen Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster i Harlem. Coolt ställe och fantastisk mat till vettigt pris.

********
Allsvenskan drar igång den 5 juli igen. Nu gäller det att hålla ut.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB