Startsida / Inlägg

Drömmen om Europa League lever

av Markus Wulcan

Det var sannerligen inte vackert, det ska sägas.
Men IFK Göteborg gjorde till slut sitt jobb och besegrade CS Fola Esch med 2-0 i Luxemburg.
Mest imponerande? Klubbens hängivna supportrar. 300 pers hade åkt ner från Göteborg och höll igång bra i 90 minuter.
Minst imponerande? Spelet. Igen i en Europacupmatch. Blåvitt har väldigt svårt att föra matcher mot lag som på pappret är sämre och som backar hem kraftigt. Motståndare som vill dra ner på tempot och ha en ”ryckig” matchbild. Lösningen är inte alldeles enkel, men att hålla bredd och spela på de (få) ytor som finns och inte bara på stillastående spelare är självklarheter, liksom större rörlighet och koncentration när det passas och tas emot. Men sådana här matcher är värdefulla att ha med sig i bagaget.

* Fina prestationer av både Robin Söder och Lasse Vibe i samband med danskens 1-0-mål. Söder var bra efter paus.

* Hjalmar Jonsson var hur stabil som helst (även om motståndet var vad det var), precis som han varit i stort sett varje match han har lirat  den här säsongen. Kul att se. Tycker att Blåvitt ska förlänga med honom i något år eller två. Perfekt truppspelare .

* May Mahlangus pärla. Man mot man, peta åt höger, ett snabbt ryck och så pang, upp med bollen i bortre krysset. Sicket skott. Och så glad han blev, sydafrikanen. Där har vi en till som Mats Gren förstås måste förlänga med illa kvickt.

* Att Blåvitt som klubb har som målsättning att ”återkommande spela gruppspel i Champions League eller Europa League” är ju en fin vision och allt det där, men det har ingenting med verkligheten att göra. Frågan är om det ens kommer att hända igen.

I nästa omgång väntar Györi ETO FC från Ungern och de lär vilja spela mer fotboll än vad gänget från Luxemburg (all kredd till dem ändå) gjorde, och det bör passa Blåvitt bättre. Men nivån måste ändå höjas en bra bit om det ska bli någon fortsättning efter det dubbelmötet.

Kredd också till IFK Göteborg som med enkla medel fixade en helt okej webbsändning från Luxemburg med både kommentator (Mikael Vikla) och expert (Jonas Henriksson). Visst, bara en kamera men det gick i alla fall att se matchen. Läste dock på twitter att det strulade för vissa.

*******

Jag kommer att sakna Moestafa El Kabir. Allsvenskan tappar sin kanske störste profil och bäste spelare (tillsammans med Molins och någon till). Men Lisebergs ekonomiansvarige kommer i alla fall att hjula till jobbet i fortsättningen med tanke på hur mycket cash nöjesparken sparar i form av  alla gosedjur som El Kabir från och med nu inte kommer att vinna. Tror dock inte att vi har sett den pratglade marockanske holländarsvensken för sista gången i allsvenskan.

********
Vill ni göra något jobbigt?
Gör ”Murph”:
Spring 1,6 km.
Gör 100 pullups.
Gör 200 armhävningar.
Gör 300 squats.
Spring 1,6 km.
Och ring mig sen.
Genomled det passet i går.
Behöver hjälp med att schamponera håret i dag. Och gå i trappor övervägs inte ens.

*****
Blev inbjuden till att snacka lite lokalfotboll med de trevliga grabbarna som driver podden ”Från gräset i Göteborg till plasten i Borås”.  
Lyssna kan ni göra här.

Trevlig helg!

 

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB