Startsida / Inlägg

Märkliga beslut straffade sig

av Markus Wulcan

Vad säger ni, skapade IFK Göteborg EN riktig målchans mot Rio Ave i Portugal.
En enda?
Jag tror banne mig inte det. Ett par halvchanser på sin höjd och nu har IFK Göteborg inte gjort mål på FEM raka matcher.
Och vi kan väl konstatera att experimentet med att sätta May Mahlangu till höger på mittfältet i en fri roll inte var …. särkilt lyckat.
Sydafrikanen kom inte alls till sin rätt utan var direkt svag.
Problemet är att Mikael Stahre knappt hade några vettiga alternativ på bänken heller.
För spelarna som verkligen hade kunnat göra skillnad en sån här match, Darijan Bojanic och Malick Mané, är av någon anledning ivägskeppade utan att ha blivit ersatta.
Så dubbelmötet med Rio Ave förlorade IFK Göteborg egentligen inte i dag utan tidigare i sommar.
Det är hur tydligt som helst att nästan samtliga nyckelspelare går på knäna av det hårda matchandet. Det är så klart är lätt att säga med facit i hand, men många av dem hade definitivt behövt vila emellanåt.
Så besluten att göra sig av med Bojanic och Mané har redan straffat sig, vill jag påstå.
Mané köptes in så sent som i mars för några miljoner och skrev ett fyraårskontrakt. Bara några månader senare lånas han ut till en klubb i Australien, dessutom med köpoption. Vilket innebär en urdålig affär även ekonomiskt, Blåvitt går förstår minus där.
Och man bör känna till att det var tränarteamet som var STARKT drivande när det gäller värvningen av Mané. Så frågan är vad som har hänt? Vad gick snett på de månaderna, förutom att senegalesen var en superindividualist? Men det kan knappast ha varit en nyhet för klubben.
Visst, ibland värvar man fel och får ta smällar, men då får man se till att ha en vettig backup-plan och det har IFK Göteborg uppenbarligen inte haft.
Sedan ska man komma ihåg att det  inte är lätt för Mats Gren att som färsk sportchef komma in och värva spelare till höger och vänster.
Men det är ändå givet att Blåvitt varken har räckt till i allsvenskan eller Europa League och det beror på att truppen i nuläget är för tunn. Gren och kompani har alltså inte agerat i tid, och frågan är hur lätt det är att locka till sig spelare nu när drömmen om Europa är död och laget kanske inte ens blir topp fem i allsvenskan i höst.

Hur sugen är Sören Rieks nu? Kenneth Zohore?
Men GP har i alla fall slagit fast att Kjetil Waehlers halvbror (!) Fredrik Brustad, 25, är klar och presenteras inom kort. Anfallaren ska vara ruskigt snabb och 1.90 lång.
Fick ett mess från en mycket insatt person:
”Brustad är säkert den snabbaste spelaren i Norge, men frågan är om han passar in i Blåvitt. Det är inte alls samma ytor i allsvenskan”.

Rieks och Brustad kanske presenteras inom kort och det är säkert bra på sikt, men det är… liksom för sent. Det borde ha gjorts för några veckor sedan.

********
Samtidigt imponerar Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson stort. Känns som att han har fått in fyra klockrena spelare i sommar. Tre av dem spelade från start i går när Malmö FF, och den fantastiska publiken, slog ut Sparta Prag. Skönt att se att även Elfsborg gick vidare, även om det säkert blev lite nervigt på Island i slutet.

**********

Om Mikael Stahre sitter säkert? Det tror jag nog. IFK Göteborg har aldrig varit en klubb som sparkar tränare i första taget.  Med ett år kvar på kontraktet skulle det dessutom bli dyrt.
Jörgen Lennartsson?
Jag är rätt säker på att han kommer att träna Blåvitt en vacker dag, frågan är bara när.

***********
Och nu ska alltså ett rejält stukat IFK Göteborg åka till Malmö och möta serieledaren på söndag.
Som sagt, det kan bli en kolsvart höst…

Vad tycker ni?
Vad är problemet?

Ös på med kommentarer.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB