Startsida / Inlägg

Vibes sylvassa kommentar – och Loket vs Oldsberg

av Markus Wulcan

Det blev ju en fin avslutning på säsongen för IFK Göteborg. 5-1 mot Halmstad, vacker inramning och värdiga hyllningar till Klas Ingesson och Göran Johansson. IMG_3436Jag och GT-Malin summerade säsongen och snackade upp matchen med Blåvitts utmärkte speaker Mikael Vilka i Bebbens hörna. IMG_3440Närbild på okänd man. Och massa konfetti. IMG_344223 mål och sex assist. Vibe kvitterar ut godkänt.

Här har ni lite blandat snack med alla möjliga. Lasse Vibe på frågan (inte min) om han har is i magen gällande framtiden: – Det är skit samma vad jag har i magen. Om det är bajs eller is så gör jag mitt jobb varje dag, säger han och garvar. 
– Jag kan bestämma mig för att vara kvar, men om Barcelona ringer dagen efter så…

Kjetil Waehler: 

– Allt stöd jag har fått har varit väldigt emotionellt och det tyder på att jag gjort något bra under mina tre år. Jag försöker ge något tillbaka till supportrarna. Jag tror att båda parter är nöjda. Det var roligt när de började sjunga redan i första halvlek.
* Har du snackat med Gren något mer?
– Jag har lagt minsta möjliga tid på honom. Jag har bara fokuserat på att avsluta på ett bra sätt. Både jag och laget avslutade med flaggan i topp.
* Det låter på Mikael Stahre som att han vill ha dig kvar.
– Ja, jag tror inte att de varit helt eniga, men det är inget jag kan göra något åt. Jag kan bara förhålla mig till mitt kontrakt och det som är sagt. Jag har kontrakt året ut och ska vara professionell. Jag tar lite semester nu och sedan kommer jag tillbaka och tränar första december.
* Vad händer sen?
– Vi får se, men vi flyttar hem till Oslo i alla fall. Jag är en person som vill ha lite struktur och veta vad som händer, jag har en stor familj och barnen går i skolan. Men som fotbollsspelare går livet vidare och jag vill spela nästa år också.
* Vad säger du om din ersättare Tom Pettersson?
– Det blir säkert jättebra. Jag har inte så mycket annat att säga. Jag har sett honom för lite med vet att han har en bra vänsterfot. Det har Hjalmar också.

Mats Gren om Waehler:
– Han har gjort det bra i år och jag har full förståelse för att publiken vill ha honom kvar. Men beslutet står fast.

Gustav Engvall: 
– Mitt första hattrick, det var på tiden kanske, haha. Alltid kul att göra mål, men sedan var det fina mål också. – Det var lite segt i början av säsongen när man inte var med riktigt i truppen, men nu känns det jättebra. Åtta mål på tolva matcher är godkänt. Man kan alltid göra fler mål, men jag är jättenöjd.
– Nu ska vi ut och käka och njuta av varandra. Nästa säsong ska vi utmana Malmö ordentligt. Jag ställde en rak fråga till Jakob Johansson:
* Hur känns det att ha gjort sin sista match i Blåvitt?
– Haha! Intressant fråga. Det är alltid speciellt att spela sista matchen för säsongen, så mycket kan jag säga. Inte minst när det spekuleras mycket i att många spelare kommer att lämna. Oavsett så blir det sista lagen med det här laget. Vi har redan konstaterat att det blir många ändringar till nästa år. Extra kul att kunna avsluta på det här sättet.  Jag och min agent ska prata med Mats Gren här i dagarna och sedan får ni nog reda på ett och annat.

*******
Mikael Boman satt på läktaren och såg sina gamla lagkamrater få storstryk mot sina nya. Även Prioritet-Nisses kompis Sam ska ha varit på plats, men honom såg jag inte röken av.
********
Philip Haglund har tyvärr drabbats av bakslag i sin rehabilitering. Den andra fotoperationen gick inte som den skulle, men Haglund siktar på att kunna börja sparka på en boll om drygt en månad. Jag hoppas verkligen att IFK Göteborg erbjuder honom ett nytt kontrakt.
– Men jag har inget att ta ställning till, säger han.
*********
BK Häcken avslutade säsongen på ett bedrövligt sätt och föll med 5-2 borta mot Örebro. Tre förluster på de fem avslutande omgångarna. En femteplats är verkligen inte fy skam, men jag trodde ändå mer på Hisingsgänget. Lägstanivån är tyvärr lite väl låg. Försvarsspelet behöver definitivt vässas till nästa säsong. **********
Ses vi i Göteborgsnatten?
**********
Kommande meningar har ingenting med fotboll att göra, men platsar ändå på den här bloggen. Min vapendragare Henke Lundgren, som inte är så bra på padel, träffade häromveckan Leif ”Loket” Olsson och Ingvar Oldsberg för att snacka Binglotto. Kan Loket undvika att föreslå några förbättringar i programmet där han är gäst i morgon? Har han några synpunkter på Oldsbergs jobb, det är frågan? Här har ni hela snacket, rätt uppochner.

* Leif, kunde du ana Bingolotto skulle hålla på i 25 år när du började köra i lokal-tv?
– Nej, det kunde man inte. Vi trodde ju att det var någonting, men inte att det skulle bli så här. Det är ju helt osannolikt, att det har varat i 25 år. Det har varit lite upp och ner, men nu är det upp igen tack vare Ingvar. Olsdberg: Men det är ju Leif som har lagt grunden, det är ju inget snack om det. Miljoner i tittare och försäljningar. Vi når aldrig dit. Vi har 300-350 000 nu. Hans siffror når vi aldrig upp till, men vi kan höja det lite till kanske, att det börjar med idrottsföreningar och händer lite till.
* Leif, hur är det att titta tillbaka på de här 25 åren?
– Jag tittar aldrig tillbaka. Är så van vid det. Har pratat om det i 25 år nu. Men det är ju några fantastiska siffror. Du vet, jag var ju erbjuden 50 öre lotten i början, och sa nej till det. Då sålde vi 1500 lotter, det kunde man ju inte leva på. Sen sålde vi sju miljoner lotter som mest, och då tänkte jag på mina 50 öre. Jävla idiot jag var… Vi hade faktiskt sju miljoner lotter en uppesittarkväll. Då kostade brickan 30 spänn, så vi sålde för en kvarts miljard för ett enda spel. Det är ju inte klokt.
Oldsberg: Kommer sälja mycket nu till jubileet när Leif kommer. Kommer vi upp till 500 000 så är det enastående bra.
* När jobbade ni ihop senast?
Oldsberg: Många gånger genom åren, framför allt i sportsammanhang. Under den storhetsperioden som Lars-Gunnar Björklund hade på radio- och tv-sporten, då hade vi möten både här och där, från Utsiktens hemmamatcher till VM-kval och Uefacupmatcher med Blåvitt.
Loket: Men vi har aldrig riktigt jobbat ihop. Ingvar jobbade ju på radiosporten, jag var sån där frilansare då, hoppade in framför allt på lördagar och söndagar, med tipsextra.
Oldsberg: Det är en speciell nostalgikänsla när man pratar om det här. Otvunget och okomplicerat. Alla hjälpte alla. Kom man oförberedd någon gång, vilket man gjorde varje gång, så var det alltid någon som hjälpte en. Vi hade mycket skoj. Det var inga konstigheter, alla hjälpte alla. Folk blev glada om någon annan gjorde det bra. *Hur blir det att jobba ihop nu?
Loket: Jag är bara gäst, jag ska inte jobba. Jag ska bara vara med.
Oldsberg: Jag vill ju naturligtvis att Leif ska ta över. Säga att ”Ingvar, nu räcker det, det här håller inte, det här får jag fixa”.
Loket: Va fan, lallare, ut härifrån nu så tar jag över. Och säg aldrig mer ”ett bingo” nu, för fan.
Oldsberg: Nej nej.
Loket: Men ändå kommer du att göra det, du kommer inte ihåg det här du väl är där i studion. Det är som att det är inpräntat. Det var Lasse (Kronér) som började det där. ”Nu ska vi spela ”ett bingo”. Klart att det heter ”en bingo”, inte fan heter det ”ett bingo”. Finns ingen som säger det, det är bara du.
Oldsberg: Och Lasse.
Loket: Jo, men han har ju lagt av nu.
Oldsberg: Det ska jag också göra snart.
Loket: Nej, det får du inte göra. Jag hoppas verkligen du orkar fortsätta.
Oldsberg: Jag kan kanske orka detta året i alla fall.
Loket: Detta året? Det är ju snart slut?
Oldsberg: Precis, haha.
* Leif, tröttnar du aldrig på Bingo?
– Jo, det har jag gjort många gånger. Men jag har mitt kontor här bredvid bingohallen, och så bjuder jag på två timmar här varje onsdag.
Oldsberg: Du vet, han tröttnade ju en gång på Bingolotto, och jag skulle ta över. Jag fick ett kontrakt, och pengar. Och så körde Leif vidare ändå. Jag lever ju fortfarande på dem kulorna.
Loket: Det gjorde du faktiskt bra, den överenskommelsen.
Oldsberg: Vi ska ha en redovisning nu, hur mycket pengar som går till föreningarna, och hur de kommer fram. För det vill jag köra i ett program, det är en anständighetsgrej med alla småklubbar, så man vet det.
Loket: Ska du inte ha ett hjul, i stället för det där jävla kortspelet?
Oldsberg: De har sagt att kortspelet blir bra.
Loket: Men fy fan, högre eller lägre när det är en trea. Det är ju givet allting. Men ta ett hjul! Ja, det är ett hjul som folk väntar på. Finalhjulet, en, två, tre miljoner.
Oldsberg: Men du, vi kan köra det när du kommer. Det kan vi göra.
* Ingvar, vad betyder det att Leif kommer in som gäst?
– Jättebra, det är klart att det betyder jättemycket. Jag vill ju att han ska dra lite stories. Jag får väcka honom lite, jag får göra det när det väl brinner.
Loket: Glöm inte vad jag sagt till dig nu. Jag har inte velat ringa och irritera dig, jag har tänkt att han kommer väl på det själv. Jag vill ha in Bingoberra och Bingolotta också.
* Leif, ska du inte bli semestervikarie för Ingvar i vår då?
– Nej, jag är för dålig, för gammal. Dålig balans. Pigg? Nej, jag är inte pigg. Det är något skumt. Men det är klart att jag hänger med. Jag är ju här varje onsdag, och det fungerar ju. Men jag får sitta ner hela tiden, jag kan inte stå som jag gjorde förut. Det går inte. Då kan jag ramla rätt fram.



    
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB