Startsida / Inlägg

Är Mats Gren på rätt väg?

av Markus Wulcan

Värvningen av Esbjergs Jakob Ankersen överraskar alla branschbedömare jag snackat med.
Samtliga är överens om att det är en med allsvenska mått mätt mycket duktig spelare.
Frågan är bara varför han väljer att gå till IFK Göteborg?
Jag vet att han saluförts i länder som Turkiet utan lycka. Till slut verkar det helt enkelt bara ha funnits ett enda alternativ för Ankersen, som kände att han behövde ett miljöombyte.
Och det var ju samma sak för Lasse Vibe sommaren 2013, och anfallaren ångrar sig knappast i dag även om han är besviken över en utebliven flytt i januarifönstret.
Jag har själv aldrig sett Ankersen spela boll så jag var tvungen att kolla med experternas expert.
”Snabb, funktionell teknik, duktig på dom djupa löpningarna och att komma in bakom backlinjen. Slog hörnor och en del frisparkar hos oss”, skrev Robin Söder i ett sms.
Gissar att Martin Smedberg Dalence inte är helt nöjd med den plötsliga konkurrensen, men båda kommer så klart att behövas. Och vi ska inte glömma bort 19-årige Karl Bohm, som gjorde ett rappt inhopp mot Dynamo Moskva i går. Kvicka ben på den grabben!
Och så har ju den filmstjärnesnygge (någon måste säga det och man ska erkänna det alla vet) amerikanen Heath Pearce kommit in och förstärkt defensiven. Han har ett helt okej cv, men är nog i första hand tänkt som backup. Dessutom tycker jag att Patrick Dyrestam, 18, imponerade i går, även om jag inte såg hela matchen.
Det känns som att Mats Grens och Jörgen Lennartssons bygge börjar ta sig på allvar nu.
Överraskande och starkt jobb med framför allt Ankersen måste jag säga. Kommer bara den där frälsaren in på mitten så kan nog Malmö FF, som ju snart bara har en guldstjärna på bröstet, räkna med rätt tuff konkurrens i år. En fjärde anfallare hade dock inte skadat.
**********
På tal om Lasse Vibe, jag drog loss den här storyn i går. Ekonomiskt starka Midtjylland var alltså beredda att pröjsa 23 miljoner för honom, men det gick aldrig så långt som till ett bud då Vibe själv inte var intresserad i förstaläget. Midtjylland dementerade senare uppgifterna om summan i dansk media, vilket var ganska väntat, men medgav att Vibe är med på deras targetlista. Jag vet dock med säkerhet att den danska tabellettan verkligen kunde tänka sig att betala 23 millar. Intressant också att anfallsstjärnan själv inte ville kommentera uppgifterna i min text utan pratade bara generellt om att det är de största ligorna som är hans mål.
Gissar att han bara blir ännu mer populär hos Blåvittfansen nu.
Mats Gren borde verkligen erbjuda Vibe ett superkontrakt  som en morot inför säsongen nu när hans dröm, om än kanske bara tillfälligt, sprack när fönstret slog igen. Kanske med en fastställd övergångssumma som klausul.
Tycker för övrigt att ni borde ta er en titt på Vibes förstatouch. Den har utvecklats ENORMT under hans tid i Göteborg.
***************
BK Häcken fick tio miljoner av CSKA Moskva för att bli av med något som utvecklats till ett problem. Det är bara att hoppas att Carlos Strandberg nu fokuserar på fotbollen till hundra procent och gör sitt bästa för att få ut maximalt av sin kapacitet.
Jag tror att miljöombytet kan göra underverk. Vi har inte haft en större anfallstalang i svensk fotboll sedan Zlatan Ibrahimovic.
Ta chansen nu, Carlos, så är du a-landslagsman inom kort!
Det ska också bli spännande att följa förre Atalantaspelaren Joakim Olausson, 19, i BK Häcken. Kommer han att utvecklas på samma sätt som Oscar Lewicki gjorde?
****************
Hög tid att sätta igång med årets kanske roligaste jobb: den allsvenska bilagan.
Jag ska göra Örebro, Åtvidaberg, Falkenberg, Helsingborg och IFK Göteborg.
Vad vill ni läsa om?
Alla tips välkomna.
**********
Vad jag pysslar med annars?

IMG_4377Förutom massa hockey och andra icke fotbollsrelaterade jobb tar det här en hel del tid.

Var med på Crossfittävlingen Halmstad Throwdown i lördags. Asjobbigt men asroligt. Kom på plats 20 av 28 i nybörjargruppen och det är jag nöjd med. Lita på att grabbarna i Elisedals IS ska få känna på några goa övningar i vinter.

************
Annars hör jag att det finns spelare i IFK Göteborg som tycker att det tränas för hårt, att man ligger på gränsen nu. Många har skavanker och är slitna. Då kan det vara läge att trappa ner en aning på träningsdosen framöver. Annars ska det mesta vara frid och fröjd under Lennartssons ledning och den ökade träningsdosen i sig är inget problem. Men det kan bli för mycket av det goda också.
***************
Det var det om det.
Ta hand om er!

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB