Startsida / Inlägg

Nästa offer för åtstramningspolitiken

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Åtstramningspolitiken har skördat ännu ett offer i Europa.

Bulgariens regering avgick i dag efter nästan två veckor av folkliga protester.

Men det är inte bara ilska över höga elpriser och korruption som fått ut folk på gatorna.

Bulgarien har inte hunnit införa euron men det gör inte landet immunt mot den ekonomiska krisen.

När Bulgarien gick med i EU 2007 var det ett av unionens fattigaste länder. Bruttonationalprodukten per capita var bara en tredjedel av genomsnittet i EU.

Förväntningarna var stora hos befolkningen att deras levnadsstandard nu snabbt skulle öka. I början såg det lovande ut. Utländska investeringar i landet ökade.

Men när finanskrisen slog till 2008 drabbades Bulgarien hårt. Eftersom Bulgarien har som mål att kvalificera sig för att gå med i euron har högerregeringen under Boiko Borisov mött krisen med rejäla åtstramningar för att hålla statsskulden i schack.

Medan omvärldens ögon riktats mot i första hand Grekland och övriga euroländer i kris så har bulgarerna lidit i skuggan av sitt eget stålbad.

Månadslönen för en bulgar är i snitt under 4 000 kronor. Pensionen ligger strax över tusenlappen. Den verkliga arbetslösheten runt 17-18 procent.

För två veckor sedan fick folk nog. Prishöjningar på el och eldningsolja var den direkt utlösande orsaken. Framförallt riktades ilskan mot utländska energibolag som bulgarerna anser höjer priserna för att göra oskäliga vinster. Nu vill folk åter förstatliga energisektorn.

Ganska snart utvecklades gatuprotesterna till demonstrationer mot regeringen och de krossade drömmarna om en bättre tillvaro som en del av ett modernt Europa.

Protesterna blev större och allt mer våldsamma. I går gick kravallutrustad polis i huvudstaden Sofia till attack med batonger och tårgas. Minst 15 personer skadades.

Premiärminister Borisov försökte först blidka folket genom att lova att straffa de utländska energibolagen, sänka priserna och sparka den illa omtyckta finansministern.

I dag bytte han fot genom att lämna in sin och hela regeringens avskedsansökan. En del elaka tungor påstår att han gjorde det bara för att stoppa raset i opinionen och kunna ställa upp stärkt i valen som ursprungligen var planerade till i juli men som nu troligen tidigareläggs.

– Vi fick makten av folket, säger han. Nu lämnar vi tillbaka den till dem. Jag vill inte leda en regering där polisen attackerar folket.

Utvecklingen i Bulgarien är ännu ett utslag av det ekonomiska kaos som drar över hela Europa och där länderna i södra och östra Europa klarar sig allra sämst. Grannen Rumänien har sin egen politiska kris där energisektorn också står i fokus. Fler länder kan stå på tur.

Risken är stor att det blir ännu sämre innan det blir bättre. Räkna med ett år av social oro i Europa.

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Karl Sigrelius
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB