Startsida / Inlägg

Lyxflyg upprör israeler

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hur bekvämt får en premiärminister resa på skattebetalarnas bekostnad?

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu passerade gränsen när han använde 900 000 av skattebetalarnas pengar för att få några timmars skönhetssömn under en fem timmar lång flygresa till London.

Nentanyahu skulle närvara vid Margaret Thatchers begravning. Han tyckte han hade ett väldigt tajt schema och hade dessutom bokat in flera viktiga möten i London vid framkomsten. Han behövde vara utvilad.

Så premiärministern gav order om att det skulle installeras en tillfällig sovkabin på det flyg han skulle använda till London. Kostnaden på 127 000 dollar motsvarar 30 biljetter i business class på sträckan Tel Aviv-London.
Israels ledare har i motsats till USA:s president inget eget plan till sitt förfogande. Flyg hyrs in för varje resa.

När en israelisk tv-kanal avslöjade arrangemanget tog det hus i helsike i Israel. Särskilt som Netanyahus lyxvanor sammanfaller med att kraftiga nedskärningar måste göras i den israeliska statens budget. Skattehöjningar planeras därtill.

Vanliga israeler demonstrerade på gatorna under helgen mot både Netanyahus sovkabin och nedskärningarna.

Oppositionsledaren Mickey Rosenthal kallar Netanyahus uppträdande för ”skandalöst” och har begärt att en särskild utredning ska göras.

– Helt otroligt att inte en enda person i premiärministerns inre krets reagerade på hur motbjudande det här var, skriver den politiske kommentatorn Sima Kadmon i dagstidningen Yediot Ahronot. Inte en enda person visade en gnutta sunt förnuft.

En av frågorna som ställs; varför flög inte Netanyahu under kvällen och tog in på hotell över natten i London vilket kostat en bråkdel av summan?

Dessutom hade han fått en hel natts sömn istället för bara några timmar.

Till en början försvarade premiärministerns medarbetare hans handlade. Sen ändrade sig Netanyahu.

Nu är den officiella förklaringen att han inte hade en aning om att kostnaden för sovkabinen var så hög. För framtida flyg har Netanyahu gett order om att någon specialsäng inte ska installeras.

Det är inte första gången det avslöjas att Netanyahu slösar med offentliga medel. Tidigare i år slutade premiärministern att beställa glass från sin favoritglassbutik i Jerusalem sedan det kommit fram att han lägger ut 19 000 kronor per år på glass.

När skyddsmuren mot Västbanken satt stopp för palestinskt våld inne i Israel riktas uppmärksamheten istället åt andra saker.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB