Vad händer när OS-festen är över?
avDe nybyggda hotellen i skidorten Krasnaja Poljana påminner om en kuliss.
Full av hopp om en framtida turistexplosion.
Men kritikerna varnar – rika ryssar reser hellre till Europa.
– Sedan står Sotji kvar med enorma budgetunderskott, säger bloggaren Alexander Valov.
Dagen efter invigningen har antalet uniformerade poliser runt om i OS-byarna reducerats till hälften. Vi lämnar Adler och tar bilen upp i bergen mot den olympiska skidorten Krasnaja Poljana. När Stalin lanserade Sotji som semesterort på 30-talet lockade bergsbyarna här i området vandrare från hela Ryssland. I dag lever de drygt 5 000 invånarna i Krasjana Poljana i stort sett enbart på alpinturismen.
De nybyggda hotellen och byggnaderna i sydeuropeisk stil påminner nästan om Hollywoodkulisser. Många lokaler är ännu inte uthyrda, men pälsklädda turister strosar bland de exklusiva märkesaffärer som hunnit öppna upp för turisterna.
– Visst är det stor skillnad. Allt är nytt och stort, säger Jana Streltjona.
Hon är född och uppväxt i Krasnaja Poljana och arbetar i en sportaffär.
– Folk kanske inte känner till det, men vi har haft mycket turister här även tidigare. Fransmän som tyckte att det var för dyrt i alperna brukade åka hit, till exempel. Jag tror att ännu fler kommer att semestra här i framtiden.
Hon ser ut över hotellkomplexen. Tusentals nybyggda och nyrenoverade rum här är uthyrda de närmaste veckorna.
– Men det är klart… Jag tror kanske inte vi lyckas fylla allt det här i framtiden, säger hon.
På den punkten får hon medhåll av OS-kritikerna.
En fransk Rysslandskorrespondent är övertygad om att Sotjis kommer att få stora problem att locka turister.
– Sotji är dyrt och turismen här vänder sig främst till den förmögna delen av befolkningen. Men de rika ryssarna vill inte resa hit, de vill resa utomlands – det är den verkliga statussymbolen här i dag. Samtidigt har arbetarklassen svårt att betala de höga priserna som gäller här, och européer har ju inte visat något större intresse av att semestra i Ryssland tidigare i alla fall, säger hon.
Bloggaren Alexander Valov, som skrivit kritiska inlägg om OS-projektet i många år, varnar för att den kommunala budgeten kommer att kollapsa.
– På 420 000 invånare har vi kommunen nu anställt 1 500 personer. Var 300:e person är alltså avlönad av statliga medel. Men vad händer efter OS när anslagen går ner igen? säger han.
– Dessutom måste alla arenor underhållas, vem ska betala för det? Det kommer att bli ett enormt underskott i budgeten.
Valentina Sosura som är på besök i Krasnaja Poljana med väninnan Taisia Valusenitj tror att det kommer att dröja innan turisterna strömmar till Sotji.
– Men de kommer så småningom, det tror jag. Det beror på vilken bild ni journalister och idrottare förmedlar, vad ni berättar för omvärlden om oss.
Valentina Sosura och Taisia Valusenitj
Jana Streltjona