Startsida / Inlägg

Terrorhotet vilar tungt över Sotji

av Josefin Sköld

Risken för nya terrordåd under vinter-OS i Sotji är överhängande. 

Terrorcellerna är små och få – men ledaren Doku Umarov har uppmanat till attack.

svarta_änkan
Lappar med bilder på misstänkta

Precis vid gränsen till Georgien, inte långt från de krigshärjade delrepublikerna Tjetjenien, Dagestan och Ingusjien, ligger Sotji. Världens just nu mest övervakade plats.
Säkerhetsarrangemanget kring arenorna är gigantiskt. Men också, enligt experterna, helt nödvändigt.

Vid hamnen i Sotji har säkerhetstjänsten satt upp lappar med bilder på misstänkta terrorister. De flesta är kvinnor, så kallade ”svarta änkor”, kvinnor som förlorat sina män i krigen mot Ryssland.

– Jag vet inte om vi har fått inte några tips än, jag vet ingenting mer än att de är efterlysta, säger polisen på stationen.

Längs vägarna mellan OS-byn Adler och Sotji står poliser utposterade vid varje avfart. Militärer och poliser patrullerar också kring hotellen, sevärdheterna och arenorna. Alla nya byggnader är inhägnade med höga staket, de flesta med taggtråd högst upp.

Sedan ett par månader tillbaka granskas alla fordon som åker in och ut ur OS-byarna för att polisen ska ha kontroll över vilka som vistas i och kring arenorna. Insatserna är koncentrerade till Sotji, men Ryssland bedriver underrättelseverksamhet inriktad på OS över hela landet.
Systemet är dock inte vattentätt.

poliser

Den 29 och 30 december förra året detonerade två bomber i Volgograd och dödade 36 personer och skadade ett 80-tal. För bara ett par veckor sedan hotade en grupp inom Kaukasiska emiratet – Vilayat Dagestan – med attacker mot vinterspelen. De två männen, som framförde hotet på en video, talade om ”presenter” till både Putin, OS och turisterna. Och enligt experterna finns risk för att attentaten blir verklighet.

– De här hoten kommer främst från någon av grupperna med koppling till Kaukasiska Emiratet, det är omöjligt att veta vilken. Ett annat hot, som på sitt sätt är svårare att värja sig mot, är att en enskild individ, en ensam galning, utnyttjar hypen kring OS för att genomföra ett vansinnesdåd, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Däremot är sannolikheten större att attentaten inte sker i eller i närområdet kring Sotji.
– Risken är större för attentat mot andra städer i Ryssland, exempelvis mot flygplatser, järnvägstationer och vägspärrar. När säkerheten koncentreras så hårt till en plats uppstår naturligen luckor på andra ställen, säger han.
Syftet med attentat från Kaukasiska emiratet är att störa spelen, inte att förhindra dem som tidigare utlovades.

– Man vill nå uppmärksamhet från internationell media och få Putins prestigeprojekt att framstå som misslyckat. Ett terrordåd liknande de i Volgograd under själva spelen skulle förmodligen få denna effekt oavsett var det skedde i Ryssland, säger Jakob Hedenskog.

Även om Ryssland anser sig ha gjort stora ansträngningar för säkerheten kvarstår ett stort, internt problem: korruption, som kan öppna luckor i säkerhetsarrangemangen.
– Det är en stor utmaning för Ryssland. Under exempelvis Tjetjenienkriget kunde motståndarna muta sig fram, och korruptionen har på intet sätt blivit mindre sedan dess, säger Fredrik Westerlund som är Rysslandsanalytiker på FOI.

FOTNOT: Tidigare i kväll uppgav Viasats Rysslandsexpert Malcom Dixelius att en svart änka gripits. Aftonbladet rapporterade om detta. Senare framkom att uppgiften var felaktig. Kvinnan dödades redan den 21 januari i år. Det skedde inte i Sotji utan i  i delrepubliken Dagestan.

poliser3
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB