Startsida / Inlägg

Svor i busskur – häktad misstänkt för huliganism

av Josefin Sköld

Miljöaktivisten Jevgenij Vitishko skulle träffa utländska journalister och berätta om miljöskadorna efter OS-bygget. 

Men greps och häktades – för att han svurit i en busskur. 

– Inför rättegången har vi än så länge bara tagit del av falska bevis, säger hans advokat Alexander Popkov. 

Aktivisterna och Putin-kritikerna i Krasnodar-regionen, där Sotji ligger, har levt under stora påtryckningar de senaste åren. Alexander Popkov är en av två advokater i området som brukar ta sig an deras fall, ofta ideellt.

– Den som uttrycker kritiska åsikter mot Putin eller OS får räkna med att bli uppsökt av polis, agenter och säkerhetstjänst. Inför OS har påtryckningarna blivit ännu mer intensiva, polisen har knäckt många kritiker som till slut gett upp och tvingats lämna området, säger han.

Rent konkret handlar det om att polisen söker upp och trakasserar aktivisterna i hemmet och på arbetsplatsen.

– De vill få dem att hålla tyst helt enkelt. Det är oftast polisen som är budbäraren, men det är alltid sanktionerat uppifrån i hierarkin, säger Alexander Popkov.

Alexander-1

I bland blir aktivister också gripna och anklagade för brott de inte begått. Alexander Popkov har flera exempel från de senaste veckorna.

Några dagar innan OS-invigningen greps miljöaktivisten Jevgenij Vitishko när han var på väg till Sotji för att träffa utländska journalister.

– Vitishko har varit väldigt engagerad i miljöarbetet kring OS och var mycket kritisk till hur arrangörerna hanterat frågan, säger Popkov.

Till en början anklagades hans klient för stöld. Alexander Popkov spelar upp det inspelade samtalet där polisen läser upp brottsrubriceringen.

Men några timmar senare ändrade de sig.

– Då menade de att han svurit i en busskur, vilket är åtalbart och faller under rubriceringen huliganism. Problemet är att min klient aldrig har varit vid den där busskuren, säger han.

Polisen har kallat flera vittnen som säger sig ha sett Vitishko svära i busskuren. Samtidigt bevisar en övervakningsfilm att han aldrig varit där.

– Men den kommer inte att användas i rätten. De gör som de vill. Det kommer att bli svårt att få honom frikänd. Hans enda möjlighet är om frågan börjar få internationell spridning.

Jevgenij Vitishkos fall har nu uppmärksammats av Amnesty. På sin hemsida skriver människorättsorganisationen genom Denis Krivosheev:

”Vitishko och hans kolleger har försökt att uppmärksamma miljöproblemen kring OS i Sotji, och för det har de bestraffats”.

– Det är väldigt svårt att uttrycka kritik ostraffat här. Miljöaktivisterna har länge försökt presentera en rapport om miljöbrotten kring OS, men ingen konferensanläggning, hotell eller lokal vågar låta dem ha presskonferens där, säger Popkov.

Samtidigt som OS-facklan tändes på fredagen greps sex andra aktivister, bland annat anklagade för drogrelaterade brott.

– Precis som vanligt är det bara rent påhitt, säger Popkov.

Vi sitter på en bänk i centrala Sotji. Advokaten fortsätter att berätta om bloggare som stoppats av polisen. En av dem är Alexejr Kusmin som skrivit en hel del om de herrelösa hundarna som avlivats.

Alexei

– De stoppade mig och ville se om min telefon var stulen. När jag frågade efter numret på deras polisbrickor blev de förbannade och tog med mig till polisstationen. Jag blev förhörd och förnedrad under flera timmar, sedan lät de mig gå, säger han.

Alexejr Kusmin är kritisk till den politiska ledningen och säger ofta vad han tycker.

– Men de har varit extra på hugget inför OS. Har du gjort minsta grej fel åker du fast. Den här gången hävdade poliserna att mitt pass var ogiltigt för att det var lite slitet. Nu gick det relativt bra, men det är väldigt godtyckligt. har man otur kan de göra vad som helst med en.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB