Startsida / Inlägg

Slits mellan Putin och terroristerna

av Josefin Sköld

De uppvaktas av terrorister och ignoreras av Vladimir Putin. 

Men Sotjis ursprungsbefolkning, tjerkesserna, är inte längre ute efter hämnd.  

– Vi vill bara leva i fred. Vi är inte beredda att kriga för vår sak, säger Batrbi Atchejego.  

Två timmars bilfärd från Sotji, vid floden Shakhes torrlagda strand, ligger Bolsjoj Kitjmaj. En helt vanlig rysk bergsby, med sällsynt vackra vattenfall som lockar turister från hela Ryssland under sommarmånaderna.

Men det är inte därför vi är här.

I det här området lever en stor del av Sotjis ursprungsbefolkning, Tjerkesserna. I år är det exakt 150 år sedan de tvingades ge upp kriget mot Ryssland. En och en halv miljon tjerkesser mördades, och 500 000 deporterades till Osmanska riket. En historisk händelse och tragedi som framför allt plockats upp av terrorister från de ryska delrepublikerna Tjetjenien och Dagestan.

_MG_9933

I en video som spreds på nätet uppmuntrade den tjetjenske terrorledaren Doku Umarov till hämnd:

”De planerar att hålla olympiska spel på benen av våra förfäders gravar, på benen av våra muslimska bröder. Vi kan inte tillåta detta, vi måste använda alla vapen Allah har gett oss för att sabotera dessa sataniska spel”.

– Vi tjerkesser har inget med det där att göra över huvud taget. Vi har aldrig varit inblandade i några hämndaktioner eller terrorhot. Jag önskar så klart att Ryssland skulle ge oss tillbaka rättigheten att jaga och sköta boskap. Men det är inte värt att kriga för, säger Batrbi Atchejego.

_72A0042

Hans hus ligger inklämt mellan skröpliga skjul och nybyggda lyxhus i sten. Den som föds i byn flyttar sällan härifrån, även om de ekonomiska förutsättningarna förändras. Hustrun, Tamara, bjuder på kaffe ur tunna rosa porslinskoppar medan Batrbi ber oss titta på en dvd med traditionell tjerkessisk dans.

– Ni får inte missa svärdsdansen, säger han och spolar fram och tillbaka tills han hittar rätt avsnitt.

För fem år sedan reste tjetjenska sändebud till området och erbjöd Batrbi Atchejego och hans byggföretag finansiering för ett moskébygge.

– De ville locka folket här att bli mer aktiva muslimer och liera oss med dem, mot Ryssland. Men det var vi inte intresserade av, säger han.

Samtidigt öppnades världens ögon för tjerkessernas historia. Flera organisationer protesterade mot spelen, men Putin kontrade med en video där påstådda tjerkesser rider in på OS-området och ger olympiaden sin välsignelse.

– Det där är rent påhitt, en pr-kampanj från Putins sida. Det är ingen från oss som skulle gå med på något sådant. Vi är inte emot OS, det kan säkert skapa arbetstillfällen och vara ett lyft för regionen. Samtidigt har OS öppnat ett sår som återigen kommer att ta lång tid att läka.

Ändå försökte invånarna i Bolsjoj Kitjmaj att se fram emot OS-invigningen i fredags. De hade hoppats att tjerkesserna skulle uppmärksammas på något sätt. En man som stapplar fram längs vägen med träpinnar under armen beklagar sig.

– Kosackerna fick däremot mycket utrymme… Vi blev väldigt besvikna.

_72A0093
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB