Startsida / Inlägg

Comebacken

av maliwah
åkesson

Efter ett långt OS-uppehåll är basketbloggen, och fredagsintervjun, tillbaka. Egal Saleman passade bollen till Keith McLeod, men eftersom amerikanen är skadad och hemma i USA fick den här fredagens offer bli en annan LF-spelare, nämligen Johan Åkesson.
Vi pratar om krisen i LF, Melodikrysset, spontanbröllopet och hur han räddade livet på sin kompis.

Vi börjar väl med krisen, vad är det som händer egentligen? 

– Det har varit en tuff säsong. Stundtals har vi hittat vårt spel, men vi har svårt hållas oss vid det. Det har varit väldigt mycket upp och ner. Vi har aldrig haft fast mark att stå på. Det är det värsta som finns för en idrottare, när inget som klickar. Man letar bara en väg ut hela hela tiden och det går väldigt mycket energi och tid till att göra just detta. Så det är tufft.

Vad är det största problemet?  

– Visste jag det så skulle vi ha gjort något åt det. Problemet är att vi inte vet vad problemet är.

Hur mycket ansvar känner du som lagkapten? 

– Jag är väl lika stor del som alla andra spelare. Jag har en roll i att se till att coachen vet var spelarna tycker och. Jag som är mer av en människo-människa och försöker få med alla. Det är en del av mitt jobb, men spelmässigt måste jag bara få vara spelare.

Charles Barton var starkt ifrågasatt i fjol och nu är Fredrik Joulamo starkt ifrågasatt, hur mycket ligger hos coachen? 

– Coachen är alltid ytterst ansvarig, men om vi som spelare skulle skylla på det är det fegt. För att använda en klyscha så måste vi titta oss i spegeln. Jag tycker att Fredrik och Charles gjort vad de kan. I en klubb som LF basket får du verktygen att prestera, det gäller bara att använda dem. I år måste vi spelare måste förstå att det är oss det handlar om.

Hur tufft är det när det går dåligt i en sådan basketstad som Luleå? 

– Extra tufft såklart. Men man måste älska det. Jag älskar varenda dag, vartenda dumt ord de skriver. Att bli stannas på stan och berätta och svara på frågor. Jag älskar det. Jag älskar det. Så länge man får kritik vet du att folk bryr sig. Vi måste bara älska det.

Hur ska ni vända det här? 

– Fredrik hade ett litet snack idag där han säger att definitionen av dumhet är att prova samma sak om och om igen och förvänta sig samma resultat. Så vi trycker på ”starta om-knappen” och gör något helt annat. Vi kommer att göra allting helt annorlunda. Spela helt annat försvar, helt annat anfall. Vi river upp allt.

Du har tidigare sagt att du vill avsluta karriären i LF, står du fast vi det? 

– Absolut. Jag trivs så himla bra här uppe. Jag har bott här i fyra år och älskar som sagt intresset här både i med och motgång. Det finns ingen proffsigare klubb i Sverige. Det är dumt att börja jobba på Happaranda-bladet när man har jobbat på Sportbladet, ungefär så. Jag har en kärlek till den här klubben som jag känt sen Äli basket. Gammal äkta klubbkärlek.

Du har haft en händelserik vecka på andra sätt också och räddat livet på din kompis, kan du berätta vad som hände? 

– Vi satt och käkade och så hörde jag hur han svalde lite tungt. Jag tittade på honom och han hostade till lite. Han fick inte fram något så jag visste inte om han menade allvar eller inte. Sedan fråga jag om jag skulle göra något, då pekade han bara på magen och fick fram ”heimlich, heimlich”.

Och du hade koll på hur man skulle göra? 

– Jag trodde det, men jag hade inte så bra koll. Jag tryckte lite för mycket rakt in. Men han fick upp det som behövdes och vi fortsatte att äta som att inget hade hänt. Tills chocken släppte och vi skrattade som fan. Vi ska lägga fram en motion till riksdagen nu och se till att alla får lära sig heimlich på hemkunskapen.

Hjälte för en dag alltså. 

– Ja, det ska bli min nya grej. Jag har stört mig på att folk har sin grej på twitter och instagram, min grej ska bli ”dagens goda gärning”. Dagen innan räddade jag en tant som stod på en isfläck och inte kom någonstans. Då agerade jag klassisk gammal gentleman och hjälpte henne över gatan.

Du hade en sejour utomlands i Irak, hur var det? 

– Det var en väldigt speciell upplevelse, kulturkrockar i mängder. Den största grejen skulle spela mot ett bra lag i arabvärlden och på morgonen vaknade jag av att alla mina lagkamrater var i korridoren och kom dragandes på sina resväskor. Klockan strax innan nio och vi skulle spela vid ett. Vi frågade vad de gjorde och de sa att de skulle hinner med ett plan, nästa plan skulle gå om fyra dagar. ”Det blir inget med matchen, vi hoppar över den”, sa ni bara. Där stod vi i Marocko och visste inte vad vi skulle göra, vi skulle med samma plan. Som tur var presidenten för irakiska förbundet så han kunde hjälpa oss. Det var speciellt.

Kan du berätta något folk inte vet om dig? 

– Jag lyssnar på Melodikrysset varje lördag och ringer min farmor fem i elva och går igenom svaren med henne. Det är fantastiskt att han den kontakten med sin farmor. Om man missat någon lördag blir det nästan lite konstigt. Det gäller vara att vara snabbt också, annars har hon ringt någon annan som hon går igenom svaren med.

Jag har hört att du och din fru gifte er väldigt snabbt, bestämde er på måndagen och gifte er på lördagen typ? 

– Vi och vi. Det var min fru som bestämde sig. Jag har alltid varit ganska anti bröllop, men till slut i somras kom jag fram till att: fan, jag vill gärna gifta mig men jag orkar inte med ett helt års planering. När vi var i USA i somras sa jag till min flickvän att jag gärna går och gifter mig här och nu. När vi kom hem till Sverige kom hon ner till Ängelholm på en söndag och när vi gick och la oss på kvällen sa hon: ”Ska vi gifta oss på lördag?”. Hon hade kollat upp massa grejer och på onsdagen klockan 13.00 hade vi fixat hindersprövningen. På torsdagen skickade skickade vi ut alla 55 inbjudningar och på lördagen stod 50 av 55 personer där. Det var otroligt bra jobbat, allt bara klaffade och vi har våra föräldrar att tacka för mycket.

Vem är ligans största trashtalker? 

– Ken Brown. Han springer runt och snackar hela tiden och han gör det bra. Han lyckas med sitt jobb.

Vilket spelare i ligan skulle du helst åka till en öde ö med? 

– Får jag ta någon som har spelat? Då tar jag Joakim Blom för att vi stora killar måsta hålla ihop. Ofta är vi lite bättre, vi har haft mycket roligt med att folk tror att vi är dumma bara för att vi är långa. Men Jocke är bäst helt enkelt.

Den klassiska Sportbladet-frågan, önskar du dig mest av allt just nu? 

– Just nu önskar jag mig att vi hittar en väg ur vår grop. Hittar ett sätt att nå framgång. Det är vad.

Vem ska jag intervjua nästa vecka, varför och vad ska jag fråga? 

– Intervjua Martin Phalmblad för att han är en väldigt, väldigt fin kompis och han har väldigt mycket roliga saker för sig. Fråga honom om hydroodlingar.

Tidigare fredagsintervjuer:

Jämtlands Egal Saleman. 
Uppsala Baskets Axel Nordström.
Nässjös Alexander Lindqvist.
Nässjös Karim Wazzi.
Borås Baskets Mattias Göransson.
Södertälje Kings Toni Bizaca.
Norrköping Dolphins Adnan Chuk.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB