Startsida / Inlägg

Seydou Keita – killen med kollen

av Johanna Frändén

Seydou Keita är kanske inte Barcelonas mest färgstarke spelare på planen, men man måste ge honom att det alltid kommer något oväntat ur hans presskonferenser. Det är som att Keita inte alltid har, ska vi säga, total koll på läget.

– Du såg matchen mellan Real Madrid och Atlético i går, vad säger du om Reals insats? frågade en journalist i dag.
– Nej, jag såg inte matchen. Det var ingen idé tyckte jag, jag visste ändå att Real skulle vinna, svarade Seydou.
Det blev lite tryckt stämning i pressalen, innan någon fattade mikrofonen som går runt mellan murvlarna och frågade Seydou lite försynt:
– Hur tänker du nu?
– Alltså, det känns inte som att de andra lagen går för fullt när de möter Madrid, svarade Seydou.
Här gick först ett sus genom salen när hela presspacket flämtade efter syre (som det ioförsig är ganska dåligt om i den lilla baracken) och till och med Barcelonas pressperson Sergi som satt bredvid för att fördela ordet tittade med stora ögon på Keita.
– Men det är alltså min personliga uppfattning, att det är Barcelona och inte Madrid som alla lag vill slå i år, tillade Keita i ett försök att plåstra ihop den lilla olyckan han ställt till med.
Ungefär här avbröt Sergi presskonferensen och sa ”tack för i dag” till journalisternas stora protester.
– Hallå, vi har rätt till en halvtimmes presskonferens ju, gastade flera reportrar (det är en uppgörelse jag inte kände till och som oavsett inte gäller när Leo Messi sitter på podiet, men det är en helt annan historia). Å andra sidan hade Seydou Keita redan rubriksatt morgondagens tidningar.

Konspirationsteorier är nu ett mycket viktigt inslag i spansk fotboll (eller ska vi säga fotbollsjournalistik) men enligt en av många oskrivna regler är det medierna som ska ägna sig åt detta, medan spelarnas uppgift är att döda tankespökena när de blir tillfrågade.
Seydou Keita spelar inte riktigt enligt de här reglerna uppenbarligen.

Jag frågade l’Équipes utsände, som känner Keita lite privat, om maliern är av en anarkistisk natur, eller bara har dålig koll på läget.
– Dålig koll. Jag frågade honom vad han tyckte om Malis nye förbundskapten Gernot Rohr i dag, och han visste inte ens vem det var, fast det var flera veckor sedan han tog över som hans nye landslagstränare! utbrast min franske kollega.

Väl hemma var jag tvungen att googla grejen. Det kändes lite för corny. Och titta där, Gernot Rohr: ny förbundskapten för – Gabon.
Min franske kollega hade bara tagit ungefär 200 mil fel på land.
Jag känner att jag skulle hiva upp rätt bra med pengar för att få höra Seydous telefonsamtal till Malis fotbollsförbund i kväll.

Och från Mali till Mallis, för jag hoppas att ni inte missade Sportbladets fantasifulla layout i tidningen efter matchen MallorcaBarcelona.
Jag kan ju ha lite svårt att komma nära intill Zlatan Ibrahimovic ibland. Men inget som inte lite redigering kan råda bot på.

Bild 2.png Freudiansk friläggning? 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB