Startsida / Inlägg

Joan Laporta – med rätt att spionera

av Johanna Frändén

Dios mio, det här blir bara bättre för varje dag.
Dokusåpan FC Barcelona, formerly known as fotbollsklubben FC Barcelona, rullar vidare med ny kraft varje dag.

Vi kan väl punkta upp det:

* Barcelonas medlemsstämma (tänk ’de äldstes råd’) beslutar att dra Joan Laporta och hans styrelse inför rätta för oansvarigt användande av klubbens pengar. Privata semestrar, nattklubbsbesök, spionage på klubbens höjdare och journalister, samt omotiverade summor investerade i ’parfym’ ligger bakom medlemmarnas beslut. Nye ordföranden Sandro Rosell röstar för formens skull blankt, men hans triumferande leende är svårt att ta miste på.

* Joan Laporta säger att han sover gott om natten, att han är utsatt för en komplott och att han i sin tur ska dra Sandro Rosell inför rätta. Lite oklart varför. Men han känner sig sviken av den gamle polaren Rosell, det står utom allt tvivel.

* Tidningen Interviú tar del av uppgifter om att inte bara styrelsemedlemmar och journalister utsatts för FCB:s spionage. Under 2008 brände Laporta 5 000 euro på en vecka för att få reda på exakt vad Gerard Piqué gjorde 24 timmar om dygnet. Vad han åt, vem han hängde med, när han gick och la sig.
What and who he did, alltså. 
Piquenbauer klarade (det omedvetna) testet medan Sammy Eto’o, Deco och Ronaldinho hade det värre

Bild 6.pngPssst. Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Och förrförra. Foto: AS

Efter medlemsstämman förra lördagen spelade Barcelona mot Valencia på Camp Nou och en kollega såg mig i ögonen och konstaterade med sin allvarligaste stämma:
– Du kom hit när den här klubben var störst och bäst i världen. Nu får du se den falla ihop.

Pep Guardiola, som i vanlig ordning är höjd över varje misstanke, har upprepat i veckan att a-laget inte ska påverkas av turbulensen i klubben, men visst hade man själv blivit lite skärrad om man fick reda på att högste chefen hade koll på varje steg man tog.

Att: Jan Helin. År 2008 jobbade jag på AB:s gratistidning Punkt SE tills den lades ner. Sen flyttade jag till Italien och skrev om calcio från Rom. Det blev ganska mycket kolhydrater med all pasta och pizza. Jag var oftast hemma runt midnatt. Jag vill hävda att inget av ovanstående påverkade min arbetsinsats. Alla eventuella frågor får du ta med min advokat.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB