Startsida / Inlägg

Abi – dagens kung i Barcelona

av Johanna Frändén

Har man spelat i Barcelona mer än en säsong utan att ha gjort mål tillhör man onekligen någon form av minoritet. Eric Abidal hade förvisso sällskap av José Manuel Pinto, men i övrigt är det tunnsått med mållösa Barçaspelare och gårdagen var ett ytterst väl valt tillfälle att bryta torkan för den franske försvararen.
– Jag kom knappt ihåg hur det var att göra mål. Snart är det bara som mittforward jag inte har spelat, skojade Abidal, som uppenbarligen tycker att har man spelat vänsterback och mittback så har man spelat överallt.
– Vi ville hissa Abidal efteråt, men det var för lågt i tak, förklarar Pep Guardiola. 

Det köper jag dessvärre inte alls om nu inte San Mamés-stadion, som normalt hyser la ligas resligaste startelva, också har ett omklädningsrum anpassat för barn där Barcelona hamnade av misstag i går. Det finns inte en chans att minimänniskorna Xavi, Messi, Iniesta, Pedro och Villa, för att nämna några, inte skulle få plats att hissa en lagkamrat på sina små armar.
Det enda alternativet är att Bilbaos bortaomklädningsrum är byggt avsiktligt litet som någon form av initial psykning inför match. Sofistikerat i så fall.
Abidal är hursomhelst dagens självklare kung. Gerard Piqué tog fasta på det och krönte sin backkamrat i omklädningsrummet i dag innan han la ut mästerverket på Twitter.

Skärmavbild 2011-01-06 kl. 12.29.42.png Abidaltasar. Foto: Twitter

Jag gillade matchen i går. Athletic Bilbao sitter inne på Spaniens bästa hemmapublik (myntkastare apart), på la ligas mest solidariska startelva, på landets bästa Fernando och på fotbollsvärldens skönaste målvaktsnamn. Baskerna gav inte bort en millimeter mer än nödvändigt i hemmakatedralen och bröt uppspel och tiqui-taqa-tendenser av Peps pack innan det hann börja brinna i Gorka Iraizoz stolpar.
Men Barça brukar ju vinna även jämna tillställningar och herregud, lite blind är man ju när man tycker att en match där bortalaget har 65 procents bollinnehav är jämn.

Det är trettondagsafton och spanjorerna vill helst av allt vara hemma och dela ut klappar, men det ska ju spelas fotboll också och redan klockan 12.00 i dag sparkar Getafe i gång returen mot Betis i spanska cupen. Lunchfotboll kommer aldrig få någon större fanbase i Spanien, men i dag bjuckas vi på match klockan 12, 16, 18, 20 och 22.
Så mycket får man inte titta på fotboll, då ploppar ögonen ut, men får jag tipsa om ett möte i kväll så är det så klart Valencia-derbyt där Villarreal har 0–0 från första mötet och fördel av hemmaplan i kväll.
Och är ni oroliga för hur Real Madrid ska reda ut 8–0-överläget inför returen mot Levante i kväll måste jag meddela att José Mourinho inte verkar ta motståndet på riktigt allvar och låter CR7, Casillas, Özil, Albiol, Di Maria, Xabi och Marcelo stanna hemma.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB