Startsida / Inlägg

Hur ska matchen leva upp till det här?

av Johanna Frändén

En av de grundläggande kunskaperna varje journalist måste besitta är att ’hitta vinkeln’ och fatta vad ’grejen är’ ur en stor massa information. Det är oftast ganska lätt, ibland väldigt.
I dag är det helt omöjligt.
Därför ger jag er en kort sammanfattning i kronologisk ordning (och det får ni inte berätta för mina gamla lärare på journalisthögskolan) och litar på att ni hänger med till slutet.

Santiago Bernabéustadion 13.50
Ta dig in på Berra och du kan ta dig in på Fort Knox. Real Madrid begagnar sig av en reception där man först anmäler sig, får en namnbricka, får trycka tummen i en sensor och sedan blir skickad vidare till en fingeravtryckskontroll där du får antingen rött ’tyvärr, du är inte välkommen’ eller grönt ’stig på’ ljus. Jag lyckades med det senare och gled in för att ta mig över nästa hinder; receptionen i själva presscentret där jag blev tillvisad en plats i väntrummet. Detta för att plocka upp en bricka som i sin tur gör att man blir insläppt på träningsanläggningen Valdebebas. Skojar inte.

In gled

Hierro.png

och hälsade glatt, frågade hur läget var och blev eskorterad in i Bernabéustadions kulvertar utan vare fingeravtryckssensor eller förmanande blickar.

Valdebebas 14.53
José Mourinho satt uppenbarligen bara och väntade på en sak i dag: att han skulle få bita Pep Guardiola i svansen.
Och när läget kom, och frågan om Peps inställning till domarna dök upp, la Mou väldigt lite tid på diplomatin.
– Tidigare hade vi två typer av tränare; en liten grupp som aldrig hade synpunkter på domarna, dit Pep hörde, och en stor grupp som jag tillhör som kritiserar domarna när de fattar fel beslut. Nu, med Pep, har vi en helt ny grupp där man kritiserar domare som fattar rätt beslut.
Sa Mou och pressalen smålog nöjt vid tanken på samtalen till hemmaredaktionen (alla var kvar i rummet den här gången). Mou hade gjort det igen.
Marcelo satt vid hans sida och fick väl två frågor av ren sympati på slutet. Det var fint av de tillresta brasilianska journalisterna tycker jag.

Santiago Bernabéustadion 20.05
Hej José, jag vet inte vilken kamera du ser mig i. Jag säger José eftersom du duade mig tidigare i dag. I morgon möts vi på planen klockan 20.45, utanför planen har du redan vunnit din CL-buckla, jag hoppas du tar med den hem och njuter av den.
– Jag lär mig mycket av honom på planen, och försöker lära så lite som möjligt utanför. Det är han som är den jävla chefen, den jävla ledaren på det här stället. Han tror mer på informationen han får genom media än på mig som han känner sedan vi var i Barcelona ihop i fyra år.
Sa Pep Guardiola.
Pressalen i Bernabéustadion drog först efter andan och när folk fattade att nu jävlar har Pep tappat det, då brast journalisterna faktiskt ut i skratt.
Jag känner Barças presschef Txemi rätt väl, han brukar sitta bredvid Guardiola på hans presskonferenser och lite småtrött fördela ordet till folk på plats. I dag glodde Txemi på Pep från en halv meters avstånd med öppen mun stora delar av presskonferensen. 

– Folk i Barça är så in åt helvete trötta på Mourinhos utspel, och vad jag hör är Pep tröttast av alla. Det rann väl över i dag efter en hel säsongs påhopp, sa en katalansk kollega efter presskonferensen.

För oss som älskar dramaturgin och uppbyggnaden inför den här typen av matcher får man säga att både Mou och Pep gjorde sitt jobb på riktigt i dag.
Att Andrés Iniesta saknas i morgon kom helt och hållet bort i surret.

Pep Guardiola har en ganska omfattande fanclub hos det motsatta könet, det vet ni. Jag har aldrig tillhört den skaran, men om jag inte var en brudjävel som skriver om fotboll och om jag inte förstod att det skulle vara ett professionellt karaktärssjälvmord av högre graden skulle jag säga det rakt ut:
Pep Guardiolas kapning av José Mourinho var det sexigaste som kommit ur den präktiga katalanska fotbollsinstitutionen på år och dar. Gerard Piqué inräknad.

Men det tänker jag inte skriva.

Mou:Pep.png

Guldkorn som kan ha försvunnit ur rapporteringen:

* Pep, om inte Iniesta spelar, vem spelar i stället?
– Jag vet inte, men vi hittar säkert någon. Vi kommer att gå ut med elva spelare, även om Real Madrid bara spelar med tio. 

* Mourinho, vad hoppas du av domaren?
– Jag hoppas att han håller hög kvalité och har lite tur så klart. Jag hoppas inte att han hjälper mitt lag eller begår några misstag. För att Pep ska vara nöjd med domaren måste domaren göra misstag.

Madre mia.
Jag tycker lite synd om matchen i morgon faktiskt. Hur ska den leva upp till det här förspelet?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB