Startsida / Inlägg

Ni får ta och kamma till er

av Johanna Frändén

Leo Messis långboll upp på läktaren vid slutsignal får symbolisera Real Madrids ”Clásicotriumf” som hemmamedia pratar om dagen efter match.
För mig visar den snarare att Leo Messi inte står ut med tanken på att inte slå Real, samtidigt som Real Madrid tycker att oavgjort på hemmaplan, när de hade sista chansen att blåsa liv i ligan, är bra.

Amigos.png
”E du go, elle?”
”Grabbar, grabbar, så ja”

José Mourinho gjorde ungefär vad man kunde vänta sig av honom efter match och även om portugisen ofta är underhållande när han får spel blir jag lite förbluffad när läsare och tv-tittare på riktigt tycker att det är han som är offret i kriget mot medierna. Jag känner att här får ni ta och kamma till er.

Vi kan dra det i korthet:

* När José Mourinho går ut på en presskonferens och demonstrativt sätter sig tyst inför journalisterna med motiveringen att ”det blir så mycket rubriker annars” då måste ni förstå att han inte gör det för att han tror att det ska bli mindre rubriker. Det kan ingen behöva övertygas om, va? Fint, vi går vidare:

* När José Mourinho meddelar att han inte tänker prata är det inte så att Real Madrid-reportrarna för egen del sörjer så mycket. De ser honom dag ut och dag in och är lika trötta på honom som man var på NO-lärarna i nian.
Men de har lyssnare, läsare och dyrt betalande betalkanaltittare att tillfredsställa och det gör man inte genom att visa en presskonferens med Aitor Karanka dagen innan årets största match i Spanien. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra uppladdning när 400 miljoner människor väntar på duellen Mou/Pep.

* Marca, som initierade ”strejken” meddelade för övrigt Real Madrid på förhand att protesten inte handlade om andretränaren Aitor Karanka på något sätt. Den handlade om att Real (och många klubbar med dem) gör uppgiften att bevaka dem på ett vettigt sätt svårare och svårare. Som journalist kan man säga ”skit samma” eller ställa krav på klubben för att kunna göra en bra tidning till Clásico-dagen. Det är inte vi som förlorar på att Mourinho inte dyker upp, det är ni som laddat inför det här mötet i flera veckor och rimligtvis är intresserade av vad han har att säga dagen innan match. 

* Därmed inte sagt att det aldrig begås övertramp av tidningar och tv-kanaler gentemot spelare och tränare. Det sker nån gång på alla redaktioner, det här yrket är av den naturen, och journalist blir man herregud inte för att bli älskad (bloggning däremot har ofta den effekten).

Det är inte bara Real Madrid och Barcelona som går in på ligaupploppet, även om det onekligen känns så ibland.
Sevilla hänger på en skör europaspelstråd efter förlusten mot Getafe, medan Kun och kompani grejade oavgjort mot Espanyol och har lika många poäng som Sevilla, medan andragänget från Barcelona släpar precis efter på åttonde plats. Min nyfunne vän Martin F tog också flyget från Madrid till Katalonien i dag för att kolla till David De Gea i Atlético-målet. Undrar om han precis som jag fick hänga i Iberias informationsdisk på flygplatsen och fylla i blanketter över förlorat bagage, eller om Man United löser den typen av saker åt sina högdjur. 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB