Startsida / Inlägg

Ett helgon i fritt fall

av Johanna Frändén

Vad vill du säga till Athletic Bilbaos fans som börjar känna tvivel?
– Att det är rättfärdigat.

Marcelo Bielsa är inte typen som lägger skulden på andra. Han är inte typen som svarar kort heller, men jag besparar er den uppskattningsvis 15 minuter långa utläggning som följde på svaret.
För 25 år sedan upptäckte Bielsa en 14-årig Mauricio Pochettino och plockade honom till det argentinska storlaget Newell’s Old Boys som han tränade då.
Sedan dess har ingen av dem riktigt släppt taget.
– Han är som en andra pappa för mig. Jag ser saker jag lärt mig av honom i mitt eget coachande, sa Pochettino inför matchen i kväll och på presskonferensen efteråt såg han lite skamsen ut över att utmanövrerat sin ledsagare här i livet.

Helgonet.png

Förväntningarna på Bielsas Bilbao är höga och tillsammans med spelarmaterialet han förfogar över är det helt rätt. Iker Muniain ska, efter att förra året nått lite av en platå i utvecklingen, blomma ut som det lilla baskiska underbarn han är i år. Javi Martínez ska visa att han växt i sitt sexpack.
Tillsammans med lillkillen Ander ska de vara brothers in arms and booze resten av livet (”Alkohol, alkohol, alkohol, alkohol, alkohol”).

Men kryss mot Rayo Vallecano på San Mamés och torsk mot Espanyol borta är en start som gör läget lite svettigt för den äldre argentinaren, som ändå är helgonförklarad av en betydande del av chilenarna.

Vill han trösta sig med något så är det svettigt för oss andra också i Barcelona, när jag anläde till Cornellà i kväll var jag osäker på om jag simmat dit eller tagit tuben. Men jag vet att jag inte brukar få medkänsla när man klagar på medelhavsvädret hemma, så vi går vidare.

Espanyol har möblerat om rejält i sin startelva i år, tunga pjäser som Osvaldo och Luís García är borta, men kompenserar med en entusiastisk hemmapublik och ett friskt humör som hållit i sig över sommaren.
Thievy Bifouma är ett glatt offensivt tonårstillskott för los pericos (han är ganska bra på Play Station också, säger l’Équipes utsände som tog sin landsman under sina vingar i somras) och Sergio García hängde två på ren inspiration. 

I dag firar Katalonien nationaldag, vilket innebär att folk och fä (mest folk) promenerar runt med flaggor över axlarna och önskar frihet från resten av Spanien. Espanyol gav sina supportrar den bästa uppvaktning på bemärkelsedagen man kunde be dem om.

Men nu måste jag sova. I morgon kommer Zlatan Ibrahimovic till stan och jag har lovat att ta emot med blommor på flygplatsen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB