Startsida / Inlägg

Katten Karim och bläckfisken Messi

av Johanna Frändén

Sanningens minut är här och José Mourinho måste göra ett val, som han skjutit upp ett tag nu.
Katten Karim eller El Pipita Higuaín, det är frågan det. För även om de två sett mer samspelta ut i år än tidigare har Mou bestämt sig för att bara starta med en av dem i el Clásico och hur han än väljer blir det en tjock smäll för en av dem.
Jag stod själv alldeles under hakan på Karim Benzema efter en match på Berra för kanske två år sedan då Higge hade ett guldläge att servera fransmannen bollen i friläge, men valde att gå på skott själv.
– Han passade mig inte. Det är sånt som händer, sa Karim i mixade zonen då och även om relationen dem emellan blivit betydligt bättre sedan säsongen då Karim skulle visa att han inte var ett felköp och Higuaín visa att han visst var det, så kan man inte blunda för att att de slåss om samma plats.

Jag tror ändå att det är Ben som blir ze man på lördag, i alla fall om jag tolkat Mourinho rätt på slutet.

En som inte tolkat honom rätt på slutet är Uefas tolk (lite av ett handikapp i det yrket kan man tycka) som gjorde sin egen direktöversättning av ett Mourinho-citat på presskonferensen inför matchen mot Ajax och fick mothugg av Mou.
Nej, det där sa jag inte, förklarade Mou och stämningen blev genast lite osvensk.
Oklart varför Mourinho helt plötsligt inte tar frågor på engelska. Mannen är ett språkgeni även utanför den inte alltid så verbalt begåvade fotbollsvärlden och hans kometkarriär inom fotbollen har han (precis som undertecknad) mycket att tacka för sina språkkunskaper, eftersom han började som tolk åt Bobby Robson i FC Barcelona i en annan tid och ett annat liv.
Ännu roligare är incidenten om man betänker att José Mourinho där gjorde sig känd för att tolka Robson med lite väl stora utsvävningar från det exakt sagda. Till slut fick engelsmannen nog och satte Mou på att sköta mer fotbollsrelaterade sysslor, eftersom han märkt att den unge portugisen hade ett bra öga för den saken, och på den vägen blev han en av världens mest respekterade tränare. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar. 

Mourinhos ögonsten Tito Vilanova var i går tillbaka på Barcelonas träning och fick en lång björnkram av Eric Abidal, som får tre extra dimensioner om man känner till de bådas sjukdomshistoria. Tidningen Sport bjullar i dag på en förstasida av närmast brittiskt rubriksnitt.

(Exakt här hade jag publicerat den om inte bloggverktyget hade känt att ”i dag är helt rätt dag att jävlas med Juanita”.)

Man vet el Clásico inte är långt borta när ännu en bläckfisk introduceras för den spanska fotbollspubliken. I år heter spådjuret Messi och så här tror han om matchen på lördag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB