Startsida / Inlägg

Torres och Mata – Spaniens tvåmannalag i EM?

av Johanna Frändén

Det är inte i Spanien det händer den här veckan, det är andra campeones som fått ta konsekvenserna av detta-gör-jag-med-min-frisyr-om-vi-vinner-vaden före helgen, men visst förtjänar Fernando Torres EM-plats en liten skuggblogg.

El Niño har ju den alldeles speciella status i sitt hemland som spanska spelare antagligen bara kan ha om de slagit igenom som 17-åringar, inte spelat i Barça eller Real, lämnat Spanien i ung ålder och avgjord kritiska VM-matcher.
Fernando Torres är helt enkelt underbar och älskad av alla, men på jobbet har det inte gått så bra det här året. Fram tills att Vicente De Bosque gjorde det otänkbara och petade El Niño från den senaste vänskapslandskampstruppen i februari.
Där och då fick Chelseas blondaste man någon form av indikation på att det här EM-slutspelet, det var han inte garanterad att få vara med på. Som lax på löken gjorde hans ersättare Roberto Soldado hattrick mot Venezuela, samtidigt som Fernando Llorente flög fram i Athletic Bilbao och allt såg plötsigt väldigt mörkt ut för Fernando.
Men så kickade Torres ut Barcelona ur Champions League och vann hela turneringen med ett lag som var så otippat att det i princip bara var denna bloggs upphovskvinna som spikade dem på förhand, och så levde de lyckliga i alla sina dagar igen.

Fernando Torres kommer att starta i La Roja i Spanien om inget oförutsett händer, det är min känsla. Inte tar VDB ut det lilla barnet för att sätta honom på bänken när han av allt att döma dessutom inte har David Villa tillgänglig.

Men det riktigt stora är förstås att landslagsledningen i dag bara presenterar Torres och hans wingman Juan Mata som klara för EM, men i övrigt låter skuggridåerna bestå. Resten av truppen togs ut den 15 maj och innehåller inga spelare från Barcelona eller Athletic Bilbao, eftersom de spelar cupfinal på fredag, och det är träningslandskamp för La Roja redan dagen därpå (och här vill jag applådera den fantastiska spanska planeringen).
Det kan därför diskuteras om det här rent existentiellt kan kallas en EM-trupp. Ergo; vi har ingen spansk EM-trupp ännu, men vi har två uttagna och färdiga spelare; Juan Mata och Fernando Torres.
I värsta fall får VDB spela tvåmanna i Polen/Ukraina.
Jag tror att Spanien skulle ha en ganska god chans ändå.

Skärmavbild 2012-05-21 kl. 15.19.30.png 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB