Startsida / Inlägg

Vågar Bilbao slå Barcelona i kväll?

av Johanna Frändén

Det är inte någon dussinmatch vi laddar för i Madrid. Det är slutet på en tränarcykel i Barcelona som vi kommer behöva några år på oss att smälta för att förstå vad det egentligen var som hände när 00-tal blev 10-tal i Spanien. Pep Guardiola borde egentligen inte ha något kvar att bevisa i Barça, men påpassligt nog är den här säsongen avsteget i hans framgångssaga och helt plötsligt är en cupfinal mot Athletic Bilbao det enda sättet att rädda ansiktet innan han säger ’a deu’ och drar på sabbatsår i New York (om man ska tro Mundo Deportivo).

Jåvigt läge för Marcelo Bielsa med andra ord. The brains of Bilbao har en förlorad Europa League-final för ett par veckor sedan att ta revansch på och det som såg ut som en kanonsäsong, trots ett visst magplask i ligan, kan nu bli en bara nära-säsong för baskerna, om de inte överträffar sig själva i kväll. Å andra sidan är Bielsa en hederns man, och Guardiolas störste beundrare och idol, och har säkert lite dubbla känslor inför att förstöra Peps sista kväll på scenen. Jag skulle helt enkelt vilja ställa frågan: vågar Bielsa vinna den här matchen?

Esperanza Aguirre, de lärde tvistar om hur hennes titel bäst översätts till svenska, men ”chef över Madridregionens autonoma regering” är väl i närheten, har skapat lite kaoz med ett politiskt utspel inför de två separatistromantiska lagens final. Och vill ni ha en kvalificerad gissning så blir den att det kommer att visslas och buas ännu mer än supportrarna först tänkt sig i kväll. Att de får chansen att göra det i den kungliga huvudstaden gör inte saken sämre så att säga.
Aguirre själv dyker i alla fall inte upp i kväll.
– Jag beklagar att presidentskan inte kommer på matchen, sa Guardiola i går, och även om man gått på om hur viktigt det är att alla tror på hans ord, så var nog just den frasen inte hans mest ärliga hittills.

Hans gamla chef Joan Laporta skriver själv lite småfyndigt på Twitter: ”Kan inte bärga mig för att få höra det här visslas igång”. Matchen eller nationalsången? Döm själva.

Madrid är alldeles proppfullt av fotbollströjor som man inte brukar se här (och högljudda hejarramsor som vore vi i England) och enligt prognoserna är mer än dubbelt så många på Vicente Calderón Athletic Club-anhängare i kväll.

Det bästa med Copa del Rey och Barcelona är ju att José Manuel Pinto får sina välförtjänta femton i strålkastaren, han värmde upp i orange plastsolglasögon förresten, och den här gången är han ackompanjerad av en backlinje som, efter tunga skadeåterbud på Carles Puyol och Dani Alves, andas lite nödlösning.
Pinto; Montoya, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro, Alexis och Messi får starta för Guardiola, medan El Loco Bielsa plockat ut en ännu okänd hop lirare, men det ryktas om ”onze de gala” – bästa elvan, helt enkelt. Håll utkik.

Mer än så har vi inte att bjuda på från Madrid just nu, jag litar på att ni förstår hur stor den här matchen är av samtliga hundra anledningar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB