Startsida / Inlägg

Bilspecial – vem kör vad i Paris Saint-Germain?

av Johanna Frändén

Under en vecka där allt handlat om Zlatan, trots att han inte ens spelat fotboll är det till slut dags för ett fyspass på Parc des princes igen, och PSG har ett trepoängsavstånd upp till Lyon att täppa igen.

OL är ett mindre mysterium i år. Efter det herravälde man hade i Ligue 1 under nästan hela 00-talet fick man till sist se sig utanför Champions League i år och som en följd av det krympa budgeten rejält i somras.
Gamla trotjänare som Kim Källström och Hugo Lloris försvann och klubben kommunicerade ödmjukt ut att man var tvungen att vara realist och sänka ambitionerna en aning, inte minst i takt med att konkurrenterna från huvudstaden kapprustade rejält.
Men tydligen glömde Jean-Michel Aulas och de andra att upplysa a-laget om att man hade försämrat förutsättningarna inför säsongen 12/13 och just nu springer Lyon fram som potentiellt vinnarmaterial på de franska arenorna.

Blir det helt enkelt i matchen mellan OL och PSG på Stade Gerland senare i vår som Ligue 1 avgörs? frågade jag Carlo Ancelotti i går.
– Nej, jag tycker det är för tidigt att prata om det. Jag tror att ligan kommer att avgöras några omgångar innan den är slut och visst kan det mycket väl stå mellan oss och dem, matchen i Lyon blir otroligt viktigt, kanske helt avgörande, svarade Carletto i ett klassiskt ”jag säger emot dig, men jag håller med dig”-resonemang som många i fotbollsvärlden anammar gentemot journalister som någon form av ryggradsreaktion och som jag finner en smula underhållande.

Ancelotti är ju i övrigt en gentleman som jobbar väldigt lite med rökridåer och desto mer med raka puckar och när vi pratade anfallsöverflödets förbannelse var italienaren öppen med att en spelare som Kevin Gameiro, som alltså är mer måleffektiv än Zlatan Ibrahimovic, nog borde fått chansen oftare.

Jag tror ändå på en startduo med Zlatan och Lucas plus Ezequiel Lavezzi och Javier Pastore på kanterna, förutsatt att Carlo Ancelotti bestämt sig för att Jérémy Ménez är förste bänkvärmare, men bara den som lever och tar sig till Parc des princes (eller slår på tv:n klockan 21 i kväll) får se.

Ancelotti fick också frågan från en italiensk kollega i går om han skickat något grattis-sms till José Mourinho50-årsdagen.
– Nej.
Vill du hälsa något då?
– Grattis på födelsedagen. Hm, han är ju lite yngre än mig, muttrade Ancelotti om mannen som under hösten ryktades vara hans tänkta ersättare i Paris.

Det har varit mycket Zlatan i veckan, men helgens absolut viktigaste läsning, i alla fall enligt mig och världens alla 17-åriga killar, står l’Équipes veckomagasin för, som gjort den efterlängtade och mycket journalistiskt motiverade kartläggningen av hela PSG-truppens bilar.

Och, som Simon le Bank från Nice konstaterade: Plötsligt blir det så uppenbart varför Zlatan snodde Claude Makeleles parkeringsplats på träningsanläggningen tidigare i höstas.



Jag konstaterar att Kevin Gameiro är på frammarsch även på klubbens spelarparkering. Svart, klassisk, smidig, halvdyr. Fem plus.

Om ni någon gång skulle höra Jerry Ménez gnälla på den ofrivilliga och jobbiga uppmärksamheten man tvingas leva med som fotbollsspelare kan ni väl säga till honom att det inte är hos mig han ska gråta ut.

Då så. Då ses vi på matchen i kväll.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB