Startsida / Inlägg

Inför helgens TV-matcher på Eurosport

av Kviborg Arneng

Då är det dags för omgång 22 av Bundesliga och här kommer en uppdatering av de matcher som går att se på Eurosport eller Eurosport 2.

Fredag 21/2
FC Schalke 04 – 1.FSV Mainz 05, Eurosport 2, 20.30
Två lag med mycket bra form och gott självförtroende. Sedan omstarten av ligan har Schalke vunnit alla sina fyra matcher och övertygat stort. Senast åkte laget från Gelsenkirchen till Leverkusen för toppmatch mot Bayer Leverkusen. I en jämn match avgjorde skyttekungen Klaas-Jan Huntelaar i den 74:e minuten. Schalkespelarna gjorde alla målen i matchen, då supertalangen Leon Goretzka öppnade målskyttet till 0-1 och Felipe Santana gjorde självmål till 1-1. Huntelaars betydelse för Schalke 04 visar sig vara mycket stor och sedan han kom tillbaka från skada finns det ett mycket större lugn i lagets spel.

Mainz har vunnit tre matcher och förlorat en sedan vårsäsongen startade. Laget återfinns på en sjundeplats i Bundesliga, vilket måste anses som ett väldigt bra facit för en klubb som många trodde skulle få det tufft. Thomas Tuchels arbete med laget måste bara beundras. Hannover stod för motståndet i förra omgången och Mainz vann med 2-0 på hemmaplan. Malli satte 1-0 och Chpoupo-Moting avgjorde i den 93:e minuten.

Mainz är starka hemma, men har även gjort det klart bra på bortaplan. Schalke 04 känns dock lite pånyttfött efter vinteruppehållet och hemma på Veltins-Arena är man mycket svårslagna. Jag tror att Schalke 04 har full koll på att Mainz inte kan underskattas. Chansen för hemmaseger är därför mycket stor.

Lördag 22/2
Hamburger SV – Borussia Dortmund, Eurosport 2, 15.30
Hamburg är Bundesligas krislag nummer ett. Efter förlusten mot Braunschweig, 2-4 på bortaplan trots ledning 1-0 i halvtid, fick Bert van Marwijk sparken. Inte konstigt med tanke på resultaten på slutet i HSV. Inte bara förlorar laget med stora siffror, det har även sett uppgivet ut på planen. Någonting var tvunget att göras. Ny tränare blev tidigare Hannover-tränaren Mirko Slomka. Ny giv för Hamburg alltså och det blir intressant att se vad Slomka kan hitta på. Tränarbyte brukar alltid kunna ge effekt, dock har Slomka minst sagt en hel del att jobba på. Senast fanns både Lasogga och van der Vaart tillbaka i startelvan. Lasogga gjorde mål och han kommer bli mycket viktig om HSV ska hålla sig kvar I Bundesliga. Även Rafael van der Vaart, Marcell Jansen, Heiko Westermann och René Adler är spelare med mycket rutin som måste kliva fram och prestera nu.

Borussia Dortmund är i mycket bra form. Tre segrar och en oavgjord i ligan, samt en seger i cupen är resultaten efter vinteruppehållet. Segrarna har dessutom tagits på ett imponerande vis och Dortmund både skapar många målchanser och gör mycket mål. I hemmamatchen senast mot Eintracht Frankfurt gjorde formstarke Aubameyang åter två mål. Lewandowski och nye Milos Jojic satte ett var i 4-0-segern.

Dortmund är givetvis stora favoriter här och med tanke på formkurvorna på lagen så ska det inte vara något snack om saken. Tränarbytet i HSV och just det att ingen tror att HSV ska ta poäng här gör matchen intressant. Kan Slomkas inträde ge poäng?

Borussia Mönchengladbach – 1899 Hoffenheim, Eurosport, 15.30
Gladbach var, efter tre raka förluster, på väg mot en efterlängtad seger senast i bortamatchen mot Werder Bremen. Raffaels ledningsmål såg ut att ge tre poäng, men Obraniak ville annat och kvitterade till 1-1 i den 88:e minuten. Ännu ingen seger för Wendt och Hrgota sedan omstarten alltså. Glädjande i matchen mot Werder Bremen var dock att de båda svenskarna startade tillsammans på vänsterkanten.Wendt byttes ut i den 75:e minuten med ett skadat knä och Hrgota spelade hela 89 minuter. Extra kul att Hrgota får allt mer förtroende från Favre.

Lika mycket förtroende har inte Jiloan Hamad fått i sin nya klubb Hoffenheim. I 4-1-segern senast mot Stuttgart byttes svensken in i den 86:e minuten. Laget hade inga problem att vinna och inte mycket talar för att Hamad ska få starta mot Gladbach. Konkurrensen i Hoffenheim är hård, speciellt offensivt där spelare som Volland, Harding, Schipplock, Modeste och Firmino huserar. Hamad är dock värvad för framtiden och jag ser det som positivt att han hela tiden är aktuell för inhopp och spel. Han behöver tid att växa in i sin roll i sin nya klubb.

Hoffenheim är ojämna. Man kan göra fantastiska matcher och vinna med stora siffror ena dagen, för att nästa omgång falla ihop rejält. Dessutom är laget inte stabilt på bortaplan och tar alldeles för sällan poäng där.
Svårtippad match. Gladbach är utan form och Hoffenheim vet man aldrig vad de hittar på. Normalt sett har Gladbach bra vinstchans på hemmaplan och matchen senast tycker jag ändå var ett fall framåt.

VfL Wolfsburg – Bayer Leverkusen, Eurosport 2, 18.30
Wolfsburg vände ett 0-1-underläge senast borta mot Hertha Berlin till seger 2-1. Wolfsburg har nu tre raka segrar, två i ligan och en i cupen. Laget känns klart uppåt och har ett mycket bra material. Kevin de Bruyne börjar komma igång och har hittat rätt i sin offensiva mittfältsposition.

Bayer Leverkusen kommer till den här matchen med tre raka förluster. I ligan förlorade laget hemma mot Schalke 04 med 1-2. Efter det fick Leverkusen också ordentligt med pisk i Champions League av Zlatans Paris SG. 0-4 slutade matchen som spelades i Leverkusen och ingenting talar för avancemang nu.

Även det här är en oviss match att tippa. Jag tror att Wolfsburg kan ställa till med stora problem för ett Leverkusen som har det tufft just nu och också har många matcher på programmet under kort tid. Mitt tips går till Wolfsburg.

Söndag 23/2
Eintracht Frankfurt – Werder Bremen, Eurosport 2, 15.30
Frankfurt kom från två raka Dortmundförluster (ligan och cupen) till Europa League-matchen borta mot Porto. Eintracht lyckades få med sig ett mycket bra 2-2-resultat i den matchen och det var viktigt, dels för det fortsatta EL-spelet men också för självförtroendet i gruppen inför den här matchen. Frågan är hur mycket matchen i torsdags sitter i benen?

Werder Bremens formkurva är inte rolig. Poängen senast hemma mot Mönchengladbach, Obraniak kvitterade i 88:e minuten, ger dock laget hopp. Werder har inte presterat bra på länge och ser man till lagens kapacitet så har Eintracht Frankfurt mycket bra vinstchans här. Frankfurts Europa League-spel har gett laget problem tidigare under säsongen och kan göra det igen.

Hannover 96 – FC Bayern München, Eurosport 2, 17.30
Hannover har sett klart stabilare ut under Korkuts ledning. De senaste två matcherna, båda borta, har dock slutat med förluster. Rudnevs inträde på topp har varit positivt och Mame Diouf har tillsammans med honom vaknat till. Laget spelar ett 4-4-2-spel och på hemmaplan är Hannover normalt mycket svårslagna. Nu möter man världens bästa klubblag Bayern München och det finns inte något som talar för poäng denna gång. Det är så klart inte heller mot Bayern München som Hannover ska ta poäng.

Bayern München åkte från London med en 2-0 seger mot Arsenal i onsdags. Visst hade laget lite tur att Neuer räddade Özils straff i inledningen, men sedan såg det ut som vanligt. Toni Kroos imponerade oerhört på mig i den matchen och han har verkligen tagit petningen från Pep på rätt sätt. Inte bara gjorde han ett mycket vackert mål, dominansen han visade upp ute på planen var vacker. Bayern München kommer säkert skifta en hel del i startelvan. Mot Arsenal fanns Martínez med från start. Müller kommer säkert att få mycket speltid då han satt på bänken senast, det samma gäller Schweinsteiger. Hur som helst så vinner FC Bayern.

PS. Ladda upp med veckans Achtung Fussball, programmet ser ni genom att klicka här.

/Arneng

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB