Startsida / Inlägg

Helgens tv-matcher: FC Bayern kan bli mästare!

av Kviborg Arneng

Veckorna rusar iväg och det är dags för en ny omgång i Bundesliga. Omgång 26 står för dörren och här kommer en rapport inför de matcher som vi visar på Eurosport.

SC Freiburg – Werder Bremen, fredag 20.30 Eurosport 2
Freiburg överraskade sannerligen stort i förra omgången när Streichs mannar åkte till Frankfurt och, i en mycket viktig match, krossade Eintracht med hela 4-1. Inte mycket talade för en sådan prestation även om Freiburg gjorde en bra insats i hemmamatchen mot Dortmund omgången innan, förlust 0-1. I och med segern senast tog sig Freiburg upp på kvalplats. Jag hade nästan räknat bort Freiburg men kanske kan det vara så att nu när laget slipper spel i Europa League så kan man höja prestationerna i ligan så pass mycket att man håller sig kvar. Läget ser i alla fall betydligt ljusare ut nu än för ett tag sedan. Här kommer dock en nyckelmatch om Freiburg ska hålla sig kvar. Werder Bremen på hemmaplan är en match som det finns möjlighet till ytterligare en trepoängare.

Robin Dutt har definitivt fått ordning på defensiven och Werder Bremen har släppt in betydligt mindre mål på slutet än i början av säsongen. 29 poäng har nordtyskarna skrapat ihop och det gör att Werder Bremen har tagit sig upp på säker mark, en bit från kvalstrecket. Här ställs Werder Bremen mot en motståndare som krigar för sitt liv och det är aldrig enkelt. Med tanke på tabelläget kan dock Werder spela mer avslappnat och en poäng kan vara viktig för att hålla sig borta från bottenstriden.

FSV Mainz – FC Bayern München, lördag 15.30 Eurosport 2
Mainz fortsätter att vara överraskningslaget nummer 1 i Tyskland. Senast slog Thomas Tuchels lag Hoffenheim på bortaplan med 4-2. Detta efter att ha legat under med 0-2 och laget visade en enorm moral. Just Thomas Tuchel är kanske den största anledningen till att Mainz har gått så bra denna säsong. Taktiskt är laget väldigt bra organiserat och man spelar med en hög gemensam press som ger många omställningslägen. Kontringsmål efter bollvinst högt upp i planen är något som är mycket vanligt i Mainz. Laget är nu uppe på en femte plats i tabellen, vilket betyder Europa League-spel. Sjukt imponerande!

Nu ställs Mainz dock mot svårast tänkbara motstånd när FC Bayern kommer på besök. I FC Bayern råder stor harmoni trots att Ulli Hoeness får skaka galler. Jag tror inte att det påverkar laget någonting. Känslan är att Pep Guardiola lyckas motivera spelarna till varje match och laget slappnar aldrig av utan spelar fokuserat under 90 minuter oavsett vilka som är motståndare. Senast var det Bayer Leverkusen som fick åka från Allianz Arena med en 1-2-förlust. Sami Hyypiäs lag gjorde mycket rätt under den första halvleken och det är något som Mainz kanske kan ta med sig in i den här matchen. Låg försvarsspel där man inte låter Bayern München komma in mellan egna lagdelar. Vid bollvinst gäller det att ha kvalitet i de första passningarna för att ta sig ur FC Bayerns höga återvinningsspel. Sedan gäller det att orka fylla på med folk i kontringsfasen. Kanske lättare sagt än gjort men faktum är att Leverkusen skapade en hel del på just det sättet senast.

Hannover 96 – Borussia Dortmund, lördag 16.30 Eurosport och Eurosport 2
(endast andra halvlek)

Hannover svarade för en stark prestation när man, i huvudstaden, slog Hertha Berlin med 3-0. Stidl, Schlaudraff och Huszti hette målskyttarna och  det var ett smart spelande Hannover som slog ett naivt Hertha Berlin. Hannover har 29 poäng och ligger på en betryggande plats något under mitten av tabellen. Tayfun Korkut har gjort ett bra jobb sedan han tillträdde som tränare och Hannover är klart bättre poängmässigt under hans ledning än tidigare. Hemma är Hannover normalt ett av Bundesligas bästa lag och kommer säkert göra det svårt även om denna omgångs motståndare heter Borussia Dortmund.

Klopps gäng kommer från avancemang i Champions League, trots förlust 1-2 i hemmamötet med Zenit. Dortmund hade ändå bra kontroll på händelserna eftersom man hade med sig ett 4-2-resultat från Ryssland. Senast ligaomgången var ingen höjdare för Dortmund då laget förlorade Ruhr-derbyt mot Borussia Mönchengladbach på Westfalenstadion med 2-1. Ljuset i mörkret i den matchen var att nyförvärvet Jojic gjorde mål. Borussia Dortmund gjorde ingen bra match och det krävs en uppryckning nu om man ska ta alla tre poängen i Hannover.

Borussia Mönchengladbach – Hertha Berlin, lördag 18.30 Eurosport 2
Borussia Mönchengladbach tog första segern under 2014 när laget bortaslog Dortmund med 2-1. Kruse och Raffael var målskyttarna och det var också de två tillsammans med Herrmann som låg bakom det mesta offensivt. Kan det ha varit vändningen för Mönchengladbach? Jag tror det. Favré har ett mycket spännande lag att jobba med och nu är också Arango tillbaka och då har Gladbach en mycket bra offensiv. Tyvärr saknas Oscar Wendt på grund av skada och Branimir Hrgota får mest sitta på bänken. Här tycker jag att Mönchengladbach har en bra möjlighet när man möter ett Hertha Berlin som har tappat mycket av det fina spelet som laget visade upp under hösten.

Hertha fick senast storstryk på hemmaplan mot Hannover, 0-3. Det var inte mycket som var positivt i den matchen för Hertha och laget spelade mycket chansartat och släppte till väldigt mycket chanser emot sig. Det krävs en rejäl höjning nu om man över huvud taget ska ha möjlighet att ta poäng här. Ramos ryktas vara klar för Dortmund och frågan är hur det påverkar hans insatser framöver.

FC Nürnberg – Eintracht Frankfurt, söndag 15.30 Eurosport 2
Oj vilken viktig match i kampen för att undvika nedflyttning. Nürnberg har tappat en hel del på slutet och inte presterat som under de första matcherna efter vinteruppehållet. Nürnberg har förlorat två matcher i rad mot lag som kämpar i botten. Först hemma mot Werder Bremen, 0-2, och nu senast borta mot Hamburg, 1-2. Tunga förluster för Verbeek som spelar en väldigt offensiv fotboll där laget tar en hel del risker. De dagar då det stämmer är det en väldigt bra taktik, men det finns också gånger då laget spelar i lite småkorkat. Pelle Nilsson är fortfarande skadad. Josip Drmic satte ett mål senast och det är nog just den spelaren som ska producera målen framåt för Nürnberg.

Eintracht Frankfurt överraskade mig genom att förlora 1-4 hemma mot Freiburg senast. Jag tyckte att det på förhand såg ut som en mycket bra möjlighet för Vehs lag att ta sig bort från streckstriden. Nu blev det alltså förlust med stora siffror och laget är allra största grad inblandad i bottenstriden. Jag vet inte vad som har gått fel i Eintracht Frankfurt denna säsong. Min teori var att Europa League-spelandet hade blivit en börda för laget. Nu har man sluppit det, men segrarna kommer inte för det. Jag anser att Eintracht har ett alldeles för bra lag för att behöva slåss för att hålla sig kvar i Bundesliga. Det kommer bli tufft hela vägen in till slutet för det är flera lag som ligger dåligt till. Eintracht Frankfurt är ett av dem.

Bayer Leverkusen – 1899 Hoffenheim, söndag 17.30 Eurosport 2
Bayer Leverkusen kommer till denna matchen med usel form. Hyypiä har inte alls fått till det under 2014 och raset har varit stort. Senast förlorde man planenligt borta mot FC Bayern. Att det blev förlust är inget att säga om men jag tycker att Leverkusen gjorde en bra insats och det fanns mycket att bygga vidare på från den matchen. En viktig sak var att formsvage Stefan Kiessling fick göra 1-2-målet och det kan vara av stor vikt för Leverkusen. Kiessling är så pass viktig för Hyypiä och hans lag att när inte han fungerar, då fungerar heller inte Leverkusen.

Hoffenheim trodde att tre poäng var i hamn hemma mot Mainz senast. 2-0-ledningen kändes betryggande och laget böjade slarva. Det ska man inte göra mot Mainz som lyckades vända på steken och göra fyra mål. Därmed blev det inga poäng för Hoffenheim som nu har släppt in åtta mål på två matcher. I omgången innan förlorade Hoffenheim borta mot Schalke 04 efter en defensivt uselt genomförd match. Att det är öppna matcher när Hoffenheim spelar det vet vi om vid det här laget, men om Hoffenheim ska ta poäng mot ett revanschsuget Leverkusen då krävs det en mycket bättre defensiv insats än under de två senaste matcherna. Jag tror att det blir svårt för Hoffenheim att få till det defensiva arbete som krävs och tycker att Bayer Leverkusen har en bra vinstchans här.

/Arneng

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB