Startsida / Inlägg

Stjärnor under 20 år – ännu en Schalke 04-talang

av Kviborg Arneng

Leon Goretzka, Schalke 04, född 1995, 19 år
Innan 2013/2014 var Leon Goretzka namnet på mångas läppar. Den unge storvuxne mittfältaren hade slagit igenom med dunder och brak i Bochum och räknades som en av Tysklands största talanger. Massor av klubbar var ute efter hans namnunderskrift, inte bara tyska utan även utländska. Leon Goretzka hade en del att fundera på innan han valde att signera för Gelsenkirchen-klubben Schalke 04. Just närheten, Gelsenkirchen och Bochum ligger båda i Ruhr-området, gjorde valet av Schalke 04 enklare. Goretzka kunde bo kvar i Bochum och pendla till träningarna i Gelsenkrichen. Skönt att kunna skriva på för en Champions League-klubb och samtidigt bo kvar på mammas gata. Men det var ingen lätt process, Bochum ville nämligen inte släppa Goretzka till Schalke 04 och en stämningsansökan mot Bochum lämnades in innan allt löste sig.

Om vi backar bandet lite och tittar på vad det var som gjorde att så många klubbar fick upp ögonen för just Goretzka så kan man se att Leon Goretzka länge varit en stor talang. Han har genom ungdomsåren representerat Tyskland i alla åldersklasser och dessutom alltid varit framträdande. Han var lagkapten för U17-landslaget och lagets stora stjärna. Redan som 18-åring blev Goretzka uttagen i U21-landslaget, något som visar vilken talang det här är. Han blev även kallad ”århundradets talang” av hans före detta tränare Peter Neururer.

Om karriären bara har pekat rakt upp för Goretzka så har den kanske fått sig en liten knuff i sidled sedan han kom till Schalke 04. Inget konstigt med det, att Goretzka skulle ta en starttröja sitt första år i Schalke 04 var kanske lite mycket begärt. Han har mest suttit på bänken och fått göra inhopp under sin första säsong i Bundesliga. På slutet har dock Jens Keller mer och mer börjat spela in Leon Goretzka i laget och det finns helt säkert en tanke med det. Konkurrensen är stor på det centrala mittfältet i Schalke 04. Just positionen som central mittfältare är där Leon Goretzka fungerar allra bäst. Han har även placerats på en kant, men Goretzka har mest kvaliteter för att husera centralt i banan. Bra blick för spelet, fin passningsfot och stor arbetskapacitet är Goretzkas största egenskaper. Dessutom är han ledare på planen och får han bara växa in i Schalke 04-kostymen kommer han säkerligen bli en mycket viktig pusselbit i Schalke 04:s framtid.

/Arneng

FC 08 Villingen v FC Schalke 04 - Friendly Match
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB