Startsida / Inlägg

Orimligt att vilja hänga Pep

av Kviborg Arneng

Att kräva Pep Guardiolas huvud på ett fat är för alla tyckare och supportrar till FC Bayern en logisk följd efter totalt 0-5 mot Real Madrid. Katalanen var ödmjuk efter nederlaget och menade på att hans taktik var helt fel och med facit hand kan man inte annat än att hålla med. Givetvis har spelarna ett stort ansvar och dessvärre för Bayerns del lyckades merparten pricka in en sämre form nu under våren när allt ska avgöras.

”Tiki-taka” hit eller dit, det är fortfarande en fotbollsmatch mellan två av världens bästa klubbar och denna gång vann Carlo Ancelotti den taktiska kampen via knock out. Lite här och var läser jag kraven på Guardiolas avgång vilket i min värld är helt befängt. FC Bayern visste exakt vad man fick när man signade Guardiola och att efter en säsong som innehåller en ligatitel, en semifinal i CL och ett eventuellt cupguld kräva tränarens avgång känns inte ens nära sunt.

Visst, matcherna mot Real Madrid är ett stort misslyckande och en klar indikation på att pendeln nu svängt till FC Bayerns nackdel. Men slutet på en epok? Inte en chans. Tvärtom; Guardiola kommer taggad till tänderna inför nästa säsong och kanske var det rentav något positivt för Pep att inte vinna allt redan år ett? Stora tränare är också anpassningsbara och det ska bli intressant att skåda om Guardiola kan tänka ut en fungerande plan B nu när hans snudd på perfekta tankesätt visat sig ha sprickor i fasaden.

Guardiola är en mästare, precis som Heynckes, Mourinho och Ancelotti. Folk kan tjata sig varma om överdrivet bollinnehav eller ultradefensiv inställning, det är fortfarande titlarna som räknas och ingenting annat. FC Bayern fick sig en lektion i fotboll av ett Real Madrid som bjöd på en perfekt taktiskt genomförd match. Förhoppningen för Bayerns del är att detta dubbelmöte blev en väckarklocka och att intåget av Robert Lewandowski till nästa säsong blir den sista pusselbiten för Guardiola och en eventuell plan B som uppenbarligen behövs i Champions League.

***

I veckans Achtung Fussball snackar Jiloan Hamad om den kommande bortamatchen mot Borussia Dortmund. Janne Tauer utbildar oss i tyska fotbollsglosor och undertecknad tillsammans med Johan Arneng snackar om Bundesligas avslutning som garanterat blir en episk nagelbitare.

Ni ser programmet här.

/Kviborg

pepg
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB