Startsida / Inlägg

En vecka fylld av ångest

av Kviborg Arneng

Två klassiska tyska klubbar och en seglivad uppstickare gör till helgen upp om en nervkittlande kvalplats. Under ett skede såg det ut som att lejonen från Braunschweig skulle få favör då man hemma mot Augsburg tryckte på hårt för ett segermål. Målet kom aldrig, vilket i sin tur hade smakat lika gott som en bira värd 13 €, då både Hamburg och Nürnberg föll. Istället avgjorde den något övertatuerade anfallaren Raúl Bobadilla med ett av säsongens läckraste mål.

Samtidigt i Hamburg såg det ut som att HSV-spelarna närvarade på sin egen begravning. FC Bayern gjorde processen kort med ett för helgen lojt HSV som inte ens själva verkade tro på någon poäng mot mästarna från München. Samma visa i Nürnberg, där Pelle Nilsson gjorde comeback i startelvan efter en längre tids skadefrånvaro. Ett Hannover helt utan press på sig spelade enkelt ut ”Der Club” som när det som minst behövdes prickat in en snudd på komiskt usel form. Eller vad sägs om tio ligaförluster senaste elva omgångarna?

Den bohemiska holländaren Gertjan Verbeek fick kicken i slutet av april då han endast lyckades vinna fem matcher på 22 försök. Det är återigen en interim-lösning i form av nygamle Roger Prinzen som nu tagit över. Kontinuitet har helt saknats i Nürnberg och det har sakta men säkert gått utför allteftersom Dieter Hecking lämnade för Wolfsburg.

Frågan är vilken av dessa tre klubbar som lider mest av ångesten inför helgens uppgift? Hamburg är nog svaret på mångas läppar och visst, HSV är en ”storklubb” och årets säsong, oavsett kvalspel eller inte, kan bara beskrivas som ett monumentalt fiasko.

Eintracht Braunschweig ger mig känslan av att man skiter lite i vilket som hur det slutar. Alla, inklusive klubbens supportrar, hade räknat med en jumboplats och att man nu ändå har chansen i den 34:e omgången räknas som en enorm bonus. Om man nu kan spela ”avslappnat” i det läge som Eintracht är i så tror jag just så kommer att ske. Braunschweig kommer besegra ett alltför offensivt balanserat Hoffenheim i den sista omgången. Tabellen inför den sista omgången ser ut enligt följande, med fokus på bottenstriden då så klart:

bottenbuli
Hamburg
Mainz (B)
Scenario: Kvalar oavsett resultat om Nürnberg och Braunschweig inte vinner sina respektive matcher. Oavgjort mot Mainz räcker inte om N’urnberg vinner. HSV har en något vassare målskillnad än övriga bottenklubbar vilket mycket väl kan bli räddningen. Nu gäller det för Mirko Slomka att tvätta bort klubbens urusla bortaform. Mainz har motivationen kvar då Augsburg kan knycka klubbens EL-plats.

Nürnberg
Schalke 04 (B)
Scenario: Kryss mot Schalke 04 räcker endast om HSV kollapsar fullständigt i Mainz. Seger kommer att krävas och hur detta formsvaga Nürnberg ska lyckas med den bedriften borta mot CL-jagande Schalke 04 är för mig en gåta. Men större under har skett, seger på Veltins-Arena samtidigt som HSV tar max en poäng borta mot Mainz och Pelle Nilssons gäng får kvala.

Eintracht Braunschweig
Hoffenheim (B)
Scenario: Notera att samtliga bottenklubbar avslutar på bortaplan. Enligt tidigare ovanstående resonemang tror jag mest på Braunschweig i detta skede. Tre poäng är ett måste samtidigt som Nürnberg inte vinner och Hamburg kammar noll poäng i Mainz. Om det kan hända? Ja visst, Eintracht spelar snudd på utan press och jag tror nerverna inte är ens i närheten av stabila i varken HSV eller Nürnberg.

Nu på lördag klockan 15.30 på Eurosport 2 följer ni dramat, det är samlad omgång. Oavsett vilken ”huvudmatch” Eurosport väljer så blir det mål och bilder från övriga arenor. Läge således att ställa biran på kylning och lite beroende på vilken klubb man håller på redan nu bunkra upp med näsdukar.

Detta blir episkt spännande.

/Kviborg

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB