Startsida / Inlägg

Såhär slutar bottendramat i Bundesliga!

av Kviborg Arneng

Det har varit en rätt oväntat stökig tränarcirkus i årets Bundesliga. I helgen fick Sami Hyypiä sparken från Bayer Leverkusen efter ännu ett svidande nederlag, denna gång med 2-1 på bortaplan mot Hamburg. Ett HSV som likt Leverkusen, Nürnberg, Hannover och Stuttgart också bytt tränare under säsongen – den sistnämnda klubben inne på sitt tredje namn för övrigt denna säsong. Sami inkasserade nio förluster sista tolv tävlingsmatcherna och trots att Leverkusen-ledningen uttryckte sitt fulla stöd för finländaren inför mötet mot Hamburg så fick den forne Liverpool-legendaren lämna sitt jobb. Bayer Leverkusen har i skrivande stund tappat sin CL-plats till Borussia Mönchengladbach och med 15 poäng kvar att spela om kommer kampen om CL-pengarna fortgå hela vägen in på målsnöret.

Det svider säkert lite extra för Hyypiä att den forne radarpartnern Sascha Lewandowski blir Leverkusens tränare säsongen ut. Duon basade över klubben förra säsongen och det sägs att en maktkamp inträffade varpå Sami drog det längsta strået och Lewandowski fick lämna under sommaren. Nu är det istället den sistnämnde som skrattar sist.

Helgens annars hetaste match var derbyt mellan Eintracht Braunschweig och Hannover. Känslorna är alltid heta supportrarna emellan och inte blev det bättre när Hannovers träningsanläggning fick påhälsning av ett dött och nerklottrad djur.

1974982_484534735006068_1781584798_n

Ett direkt osmakligt tilltag från vad vi kan förmoda inte är de skarpaste av knivar i kökslådan. Väl på planen blev det hela en fest för hemmasupportrarna och derbyt kunde spelas utan stök vilket så klart var en lättnad. Eintracht imponerar stort just nu och verkar ha prickat in formen när den som mest behövs. Många klubbar är inblandade i bottenstriden, låt oss ta en titt på hur en eventuell upplösning kan bli:

13. Hannover 29
14. Freiburg 29
15. Stuttgart 27
16. Hamburg 27
17. Nürnberg 26
18. Braunschweig 25

Hannover

hann04

Hannover möter alltså fyra av sina bottenkonkurrenter i seriens slutskede, snacka om drama! Formen är dock usel och just nu placerar jag Hannover på en nedflyttningsplats om trenden håller i sig.

Freiburg

fre14

Freiburgs öde bestäms med all säkerhet i slutomgången då Hannover står för motståndet. På pappret, där fotboll aldrig spelas förvisso, har Freiburg seriens svagaste trupp i sällskap med Eintracht Braunschweig. Men, och det är ett stort men, tränaren heter Christian Streich och är uppenbarligen ett geni att trolla med svagt material. Han lotsade Freiburg till en sensationell EL-plats förra säsongen och inför denna trodde merparten av expertisen att Freiburg skulle trilla ur men Streich ser ut att gäcka expertisen ännu en gång.

Stuttgart

stutt04

Har egentligen ett alldeles för bra material för att ligga såhär pyrt till. Har bytt tränare tre gånger och jag tror att rutinerade Huub Stevens, som nu basar över laget, är rätt man för att rädda denna klassiska klubb kvar. Blytung seger senast mot Freiburg och kan man bara väcka Vedad Ibisevic till liv så säkras kontraktet. Dock tufft schema kvar med matcher mot toppklubbar som Gladbach, Schalke 04, Wolfsburg och FC Bayern.

Hamburg

sv04

Nyckelmatch redan kommande helg då Hannover står för hemmafavören. Lyft sig rejält under Mirko Slomka, för övrigt sparkad denna säsong från just Hannover. Rutin finns i Adler, Westermann, Jansen och van der Vaart. Dessutom offensiv spets i Calhanoglu och Lasogga, normalt sett ska detta räcka. Ett varningens finger för nerverna dock där hemmafansens tålamod med sitt kära HSV sedan länge tagit slut.

Nürnberg

nurn04

Sex förluster senaste sju matcherna, trenden måste vända annars åker Per Nilssons klubb ur Tysklands högsta liga. Räddningen stavas succéanfallaren Josip Drmic som med sina 16 fullträffar bara är ett mål från toppduon Mandzukic/Lewandowski. Dock tre matcher kvar mot toppklubbar men ödet beseglas i den 33:e omgången då det enligt mina beräkningar är vinna eller försvinna för både Der Club och Hannover.

Eintracht Braunschweig

braun04

Har redan stått för en fantastisk bedrift i mitt tycke och har fördelen att spela relativt ostört då pressen riktas mot större klubbar i ligan med liknande situation som Eintrachts. Sett till spelarmaterial ska detta gäng inte ha en chans och därmed komma sist i ligan. Så blir också fallet, allt annat vore ett mirakel!

Slutsats

Ja, hur slutar detta drama då? För det första blir omgång 34 en episk nagelbitare där säkert tre eller fyra klubbar gör upp om de säkra platserna. Att Eintracht Braunschweig kommer sist kanske är en ”feg” gissning men den är också högst logisk. Sett till nuvarande form placerar jag även Hannover ur serien. Spelet har knackat under en längre period och det finns frågetecken för offensiven nu när Mame Diouf både gått skadad och letat efter formen.

Josip Drmic skjuter Nürnberg till kval vilket innebär att ”drakarna” Hamburg och Stuttgart klarar sig med ett nödrop denna gång. Freiburg då? Tja, Christian Streich löser ett på förhand dödsdömt uppdrag och tar cykeln hem igen.

Streich-Rad-5x4_Diashow

/Kviborg

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB