Startsida / Inlägg

Tre snabba kulturtips

av Julia Nicander

Såhär i juletid så får man förhoppningsvis några extra dagars ledighet. Och varför inte fylla dem med lite kultur i gamla tiders tecken? Vad sägs om kostymfilm från 1800-talet, svenska små stugor i mörka skogar, samt flådiga konstverk från Europas storhetstid?

Film: Balladen om Marie Krøyer. Peder Severin Krøyer är en av mina bästa konstnärer. Den här filmen handlar om hans hustru och livskamrat Marie och deras något turbulenta relation. Perfekt film att se en ruggig vinterkväll, för både historiens skull samt för att insupa vackra miljöer och 1800-talskläder.
Bok: Tomten är Vaken, av Astrid Lindgren. Så nedrans fint att Astrid Lindgren släppt en ny bok i sin frånvaro. Tomten är Vaken är en finstämd bilderbok som handlar om en gårdstomte som är precis sådär grå och lurig som man vill föreställa sig. Vill läsa den för en liten kusin eller två, i mellandagarna när snön förhoppningsvis har kommit tillbaka.
Utställning: Konstmuséet. Det var alldeles för längesedan jag bara strosade omkring i Fürstenbergska Galleriet, eller köpte några konstkort i souvenirbutiken. Nu finns det även en aktuell utställning om August Strindberg som man kan passa på att kika på om man hittar dit. Kostar knappt någonting alls, och man blir glad i hela kroppen av allt vackert.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB