Startsida / Inlägg

Vad Bäckström kan förvänta sig i Moskva

av Robert Pettersson

Nicklas Bäckström kommer lockoutspela för Dinamo Moskva i KHL. Ett lag där letten Olegs Znaroks basar som tränare, en tränare som gjort sig känd för en tämligen defensivt inriktad hockey under sin tid i KHL.

Han gjorde MVD till ett topplag under säsongen 09/10, mot alla odds. Han tog dessutom doldisgänget till final utan att man egentligen hade några spelare alls som med varken ryska eller svenska ögon var att betrakta som stjärnspelare och utan att speciellt många enskilda spelare fick varken överdrivet mycket speltid eller öste in poäng. Brett ansvar, inte helt olikt Luleås sätt att matcha lagen under Jonas Rönnqvists ledning.

Två år senare, det vill säga i våras, förde han Dinamo Moskva (som slog sig samman med MVD under sommaren 2010 när båda lagen led ekonomiskt) till guld.

Bäckström behöver inte nödvändigtvis räkna med någon specialbehandling och den istid han är van vid från NHL. Det har inte minst polaren Aleksandr Ovetjkin fått erfara under flera matcher.
Storstjärnan spelade visserligen 21 minuter i senaste matchen, men lirade innan dess runt 16 minuter per match över en sträcka av 6-7 matcher. I NHL är han van vid 20-talet minuter per match.

Znaroks coachar oftast sina kedjor så att istiden blir relativt jämnt fördelad. Det är inte ovanligt att se hälften av anfallarna ligga runt 16 minuter och hälften runt 13.
Något som också syns i att man den här säsongen haft ett målsnitt på runt 0,5 fler mål per match än man hade under fjolårets guldsäsong, men att lagets poängbästa spelare ändå bara har elva poäng efter 17 spelade matcher.

Istället imponerar man på bredden och har redan 26 spelare som noterats för poäng (Elitseriens bästa lag ur den aspekten har 21).

Ovetjkins 18 minuter i snitt per match (som han ligger på tack vare att han matchades stenhårt ett par matcher i början när han kom) kan jämföras med andra anfallsstjärnor i ligan:

Aleksandr Radulov, CSKA: 24
Jevgenij Malkin, Magnitogorsk: 22
Pavel Datsiuk, CSKA: 21

Den största frågan i KHL-hockeyn den kommande tiden kommer handla om Dinamo Moskva om Znaroks kommer ändra på den strategi han jobbat efter i flera år, nu när han för egentligen första gången som klubblagstränare kommer att ha två spelare som är så mycket större och bättre än övriga anfallsbesättningen. Två spelare som är stjärnor i NHL.

Min gissning är att han med största säkerhet (70-30) kommer fortsätta gnugga på som vanligt. Väl medveten om hur eventuell snedbalans och för stort förtroende på en enskild kedja skulle kunna påverka laget den dagen lockouten är över.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB