Zetterberg succéstartade i Schweiz

av Robert Pettersson

Henrik Zetterberg sköt två mål och hade en assist när han gjorde sin debut för sin schweiziska lockoutklubb Zug i tisdags. När han ligadebuterade mot Langnau på fredagskvällen stod han återigen som tvåmålsskytt, hade en assist och fick en allmänt bra start även i ligaspelet.

Det var i inledningen av perioderna som Zetterberg var som hetast. Framförallt i första och tredje perioden. I första tog det 49 sekunder innan nyblivne Detroitpolaren Damien Brunner slog en puck på mål som Zetterberg kunde raka in returen in till 1-0. I tredje perioden tog det bara 17 sekunder innan Detroitstjärnan hade överlistat tjecken Jaroslav Hübl och skjutit 4-1.

Langnau gjorde två snabba mål fem minuter in på tredje perioden och skapade match in i det sista. När man tog ut målvakten såg Linus Omark till att göra 5-3 (framspelad av Brunner och Zetterberg, där Zäta helt enkelt gav bort en given chans till hattrick för att ge Omark målet) och höll med det målet liv i den poängsvit han byggt upp efter de två inledande poänglösa matcherna av ligaspelet.

Med målet har han gjort poäng i elva raka matcher för totalt 6+11 på 13 matcher, vilket gör honom till poängligatrea bakom Damien Brunner (0+3 för Zug idag) och Glen Metropolit.

* * *

Det var en del lockout-actions om hände i Schweiz på fredagskvällen. Bostonstjärnan Tyler Seguin, som spelmässigt har varit bra i Biel men haft det svårt med poängplockandet (hade bara 1+4 på sina sju första matcher) sköt mål och assist inom loppet av 45 sekunder i slutet av andra perioden när man vände underläge mot storlaget Bern hemma från 0-2 till 3-2-seger.
John Tavares hade en passningspoäng för Bern.

I Davos hade Rick Nash och Joe Thornton assist till var sina mål som Petr Sykora (inte DEN Petr Sykora) när denne sköt två PP-mål i sin comeback mot Kloten. Sykora har varit ur spel i en månad på grund av skada och sköt 2-0 efter 24 sekunders PP-spel tidigt i matchen och 3-1 efter åtta sekunder i slutet av andra perioden.
Davos vann matchen med 4-1.

Patrice Bergeron gjorde poäng i fjärde matchen av fyra möjliga för Lugano när han sköt 1-1-kvitteringen borta mot Zürich. Där blev det ändå förlust med 2-3 efter förlängning till slut.
Bergeron har gjort fem mål och fyra assist på fyra matcher i Lugano.

Serieledande Geneve vann mot jumbo Ambri programenligt med 3-0. Det var åttonde matchen av 14 som målvakten Tobias Stephan släppte in ett eller färre mål den här säsongen.

Jason Spezza gjorde sitt fjärde mål och tionde poäng på nio matcher för Rapperswil när han sköt 1-0 borta mot Fribourg. Resten av matchen blev inte lika kul. Fribourg vann med 7-1 till slut.

* * *

I andraligan hade Patric Hörnqvist en minst sagt lyckad kväll med Red Ice borta mot Sierre. Han sköt 1-0 redan efter 15 sekunder och noterade därefter fyra assist.
Det innebar fördubblad poängskörd mot vad han hade gjort under sina fem första matcher, på vilka han hade 2+3 poäng.

Peter Regin debuterade för Langenthal, men blev poänglös.

* * *

Aleksandr Siomin debuterade i KHL på fredagen. Efter att ha spelat för moderklubben Sokol Krasnojarsk i andraligan VHL i fyra matcher skrev han på för Torpedo Nizjnij Novgorod för en tid sedan.
Han missade de första matcherna på grund av sjukdom och gick i debuten in i förstakedjan med Martin Thörnberg och Dmitrij Makarov – den så glödheta superduon i klubben.

Debuten slutade med seger med 5-3 borta mot Jekaterinburg. Men det blev inga mål eller poäng för den nya toppkedjan. Istället stod Michail Varnakov för två mål (3-3 och 5-3) och Robert Nilsson, nedpetad till tredjekedjan, spelade fram till Aleksej Vasiljevs 4-3-mål och har noterat nio poäng på tretton matcher.

Samtidigt som Dmitrij Makarov hölls poänglös passade Aleksandr Radulov på att gå upp som ny etta i poängligan efter att ha levererat två assist i CSKA:s 3-0-seger mot tjeckiska Lev på hemmaplan. Med de två poängen har Radulov 8+14 på 18 matcher. Pavel Datsiuk sköt ett mål och Michail Grabovskij hade, liksom Radulov, två passningspoäng.

Datsiuk, ja. hans mål till 3-0 var en intressant historia där han leker med Zdeno Charas backkollega Nathan Oystrick.

I mål höll slovaken Rastislav Stana nollan för tredje gången på sina sex senaste matcher och ger tränarstaben ett lyxproblem på målvaktssidan. Lagets andra målvakt är Ilja Bryzgalov och har förlorat tre av de fyra matcher han har spelat.

Niklas Persson var fortfarande inte tillbaka i spel för CSKA efter sitt näsbrott.

* * *

I finska ligan sköt Erik Karlsson sitt tredje mål för säsongen när Jokerit bortaslog TPS med 4-2. Hans mål kom i tom kasse med tolv sekunder kvar och han har totalt svarat för sju poäng på nio matcher.
Men matchen innebar också att han via sina +2 gick upp som hela FM-ligans bästa spelare i plus/minus-ligan med +10.

Jokerits andra lockoutspelare, Detroits Valtteri Filppula, sköt 1+1 i matchen och bröt en två matcher lång svit utan poäng.

I Lukko fortsatte Phoenixanfallaren Mikkel Bödker notera mål. Han sköt sitt sjunde för säsongen när man slog IFK Helsingfors hemma med 4-1 och har bara lämnat isen mållös i en av de åtta matcher han spelat sedan han anslöt.
Frans Nielsen noterade återigen en passningspoäng och har 0+8 på sina åtta matcher i klubben.

* * *

Färjestads back Johan Larsson släpptes av klubben idag och blev klar för finska HPK. Han blir den nionde svensken i klubben genom åren och snedfördelningen backar kontra anfallare är anmärkningsvärd i och med att sex av de nio svenskarna har varit backar.

Med Larsson i finska ligan finns det numera tretton svenskar i ligan. Även där med en notabel fördelning till backarnas fördel. Åtta av tretton är backar och bara tre är anfallare.

• Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin