Startsida / Inlägg

Flera svenska framgångar

av Anna Andersson

En niondeplats i mål.

Men Marcus Ericsson behåller möjligheterna att slåss om årets titel i IndyCar.

IndyCar
Ericsson nia på IMS (IndyCar)

IndyCar var tillbaka i Indianapolis och Will Power tog årets första seger, den första sedan han vann på samma bana under hösten 2020.

– Det är sjätte gången som jag står i ”victory lane” här. Så detta är en väldigt speciell plats för mig, säger Will Power efter sin  40:e seger i IndyCar.

Bakom honom körde Romain Grosjean in som tvåa, hans andra pallplats för säsongen och hans andra på just Indianapolis Motor speedway.

– Min push to pass tog slut tidigt i dag, jag var  tvungen att använda den tidigt i dag för att ta mig förbi varvade bilar så jag fick bara köra allt jag kunde, sa en nöjd Grosjean efteråt.

Ericsson med  i kampen om totalsegern i IndyCar

Det mest intressanta i IndyCar just nu är kampen om segern i mästerskapet. I och med att Alex Palou fick motorproblem 17 varv från mål och ramlade ner till plats 26 i resultatlistan krymte också hans ledning i mästerskapet. Palou har nu 21 poäng på Pat O´Ward, som hade pole position men var fyra i  mål och 34 poäng på kollegan Scott Dixon som var 17:e man i mål och är trea i mästerskapet.

Hela resultatlistan för lördagens lopp har du här.

Marcus Ericsson tog sig i mål som första Ganassiförare på plats nio, vilket gör att han är 62 poäng efter Palou och har fortsatta möjligheter att nå titeln. Fyra lopp återstår och en maxad helg kan ge upp till 54 poäng. Eller som Marcus Ericsson själv sa tidigare i veckan:

– Jag tar hela tiden in på täten av mästerskapet, säger Ericsson.
– Vi har höga målsättningar och ska vara med och slåss om segrar.

Felix Rosenqvist fajtades

Felix Rosenqvist drabbades hårt av en bestraffning under kvalet, men kämpade sig upp till plats 13.

– Det var ett intressant race där jag startade på de röda däcken. Jag var lite tveksam, men den stinten var riktigt bra. Vi gick upp från plats 19 till plats 14 och hade bra fart, säger Rosenqvist.

– När vi tog ett nytt set däck för den andra stinten var det som att köra på is. Jag var betydligt långsammare och det var mycket märkligt. Kanske var det något fel med just de däcken, jag vet inte. Den stinten kostade oss hela racet och jag föll ner till plats 19 igen.

Redan nästa vecka tävlar IndyCar igen, då handlar det om årets sista ovalrace Gateway Motorsports Park i St. Louis. Då kommer Romain Grosjean att köra sitt första ovalrace i karriären.

Positiva svenska nyheter

Fredrik Lindgren tog en tredjeplats när VM i speedway avgjordes i Målilla, Bartosz Zmarzlik vann och tog sin fjärde GP-seger för säsongen.

Joel Granfors tog säsongens tredje pallplats genom att vara tvåa brittiska Formel 4 på Knockhill.

Joel Granfors
Svenskt på pallen (Motorsport publications)

Svensken kvalade bra, han var bara 13 tusendelar från pole position i det första loppet och följde alltså upp med en andraplats.

– Det är härligt att vara tillbaka på pallen, jag  kunde inte hålla samma fart som Matias Zagazeta, sa Joel Granfors efter ett händeslserikt race som avslutades med en rödflagg.

Oliver Solberg WRC2
Oliver Solberg leder i Belgien (Oliver Solberg media)

Även Oliver Solberg levererar positiva nyheter. Han och co-driver Aaron Johnston leder WRC2 i Belgiens VM-rally med mer än tre och en halv minut.

– Dagens stora mål var att behålla lendingen i WRC2 och det har vi gjort. Vi  har lärt oss massor i dag och kört många fina etapper i Belgien. Samtidigt har vi haft  vissa problem med servostyrningen. Nu känner jag verkligen att mina armar fungerar, säger han.

– Jag ser fram emot morgondagen och att få köra på de klassiska vägarna söder om  Spa-Francorchamps.

Ha en fortsatt trevlig lördag

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB