Startsida / Inlägg

Red Bull: Då säkrar vi titeln 2021

av Anna Andersson

Ytterligare två segrar – därefter har Red Bull säkrat en VM-titel i Formel 1 2021.
I alla fall om man får tro teamet,
– Jag har hela tiden sagt att vi måste vinna tio lopp för att vinna VM, säger Red Bulls Helmut Marko.

VM-titel i Formel 1
Shaquille O’Neal lämnade pokalen till Max Verstappen (TT)

Max Verstappen slog Mercedes i USA:s GP, en seger som teamet inte hade vågat tro på inför racet eftersom Austin är en bana som av tradition passar Lewis Hamilton väldigt bra. Nu har Red Bulls förare ett övertag på 12 poäng i kampen om VM-titeln och fem lopp återstår av säsongen.

Teamet är nu på väg att säkra ännu en VM-titel i Formel 1. Teamets femte förar-VM, tidigare har Sebastian Vettel vunnit fyra VM för teamet.

– Det är positivt. De senaste tre banorna var egentligen banor som borde passa Mercedes bättre. Men nu åker vi med ett försprång på 12 poäng till Mexiko, för att vi ligger efter, säger Helmut Marko.
Den frispråkige konsluten var väldigt tydlig när han pratade med den tyska TV-kanalen Sky efter gårdagens vinst i USA.
– Jag har hela tiden sagt att vi måste vinna tio lopp för att vinna VM. Med andra ord saknas det två vinster. Det för att vi kanske kan luta oss tillbaka lite när vi kommer till Mellanösten. Där är det väldigt många långa raksträckor och då lär Mercedes återigen ha en fördel.

Tar Red Bull sin femte VM-titel i Formel 1?

Däremot ser han en fördel för Red Bull i de två kommande loppen, detta eftersom deltävlingarna i Mexiko och Brasilien avgörs på hög höjd. Där påverkas motorerna av lufttrycket och Mercedes kan inte dra nytta av den motorfördel som de normalt sett har.
– Mexiko och Brasilien borde passa oss betydligt bättre, på grund av den höga höjden, säger Marko.

Mercedes, som vunnit samtliga VM-både för förare och konstruktörer sedan 2014, har dock inte gett upp.

– Chansen finns där. Allt är öppet. Jag hade hellre haft 12 poängs försprång än legat efter med 12 poäng, men det kan ändras under ett rae om en av förarna bryter, säger Mercedes stallchef Toto Wolff till motorsporttotal.com.

– Vi leder konstruktörsmästerskapet och det måste vi bygga vidare på.

Samtidigt som Red Bull och Verstappen har 12 poängs försprång i förar-VM har Mercedes 23 poängs förprång i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet.

Fem lopp som avgör VM 2021

Fem deltävlingar återstår, i en av dem (Braslien) kommer årets sista F1 Sprint att avgöras. Det ger ytterligare tre poäng, dessutom delas det ut en poäng till föraren med det snabbaste varvet (om han har en plats bland de tio främsta).

Det betyder att även om Verstappen skulle vinna de två nästkommande loppen, vinna sprinten och även köra det snabbaste varvet vid båda racen – samtidigt som Hamilton bryter båda racen så har han inte säkrat titeln. Då har han 67 poängs försprång, men i säsongens tre sista lopp går det att samla i hop 78 poäng.
Det betyder att VM kan avgöras i Qatar. Det mest troliga är dock att VM avgörs i någon av de två sista racen i Saudiarabien eller Abu Dhabi. Du har kalendern här.
Mer om gårdagens race läser du här.

Tack för att du tog dig tid att läsa.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB