Startsida / Inlägg

Patrick: Därför når tjejer inte Formel 1

av Anna Andersson

Det är 45 år sedan en kvinna tävlade i Formel 1. En anledning är att kvinnor inte känner sig välkomna. Det hävdar Danica Patrick.
– Jag kände mig inte lika välkommen i England, för att jag var tjej. England och Europa har alltid legat efter sett till sina sociala strukturer, hierarkier och könsdynamik.

Amerikanskan har haft en framgångsrik karriär inom Indycar och även inom NASCAR, men hon lyckades aldrig ta sig till Formel 1. Det är en väg som väldigt få tjejer har klarat av att hantera och det är mer än 45 år sedan en kvinna tävlade i F1.
Då, på 1970-talet, tog Lella Lombardi en halv poäng och 1992 försökte Giovanna Amati att ta en plats i mästerskapet, men lyckades aldrig.

kvinna tävlade i Formel 1
Danica Patrick, 1 seger, 7 pallplatser och 3 pole position i IndyCar. (TT)

Danica Patrick var i England för att börja vandra på den europeiska stegen mot Formel 1, men valde att återvända till USA. I en intervju med racer.com ger hon sin syn på varför kvinnor inte lyckas ta sig till F1, samtidigt som hon bara är en av flera tjejer som har tävlat i den amerikanska formelbilsserien vilken inkluderar  Indy 500.
– Jag kände mig mer välkommen när jag kom hem till USA, där var människor genuint glada över att jag var med, jag kände mig jämställd. Det upplevde jag inte i England. Kanske är det en anledning till att du inte ser så många kvinnliga förare som klättrar på stegen mot Formel 1?, säger Patrick som vann ett lopp i IndyCar och länge var en av seriens mest omskrivna förare.
– Vad kan ändara på det? Folk måste ändra sin attityd. Det är som en kultur, en norm.

45 år sedan en kvinna tävlade i Formel 1

Hon anser att den tidigare F1-gurun Bernie Ecclestone är en av anledningarna till varför det har saknats kvinnor i Formel 1 och att ingen kvinna under snart 30 år har kommit närmare än Susie Wolff, som var utvecklingsförare för Williams, men aldrig körde något annat än fredagsträningar.
– Jag minns flera negativa saker som Bernie Ecclestone sa om mig, så säg snälla saker istället! Se till att folk känner sig välkomna, säger hon.
Danica Patrick debuterade i IndyCar 2005, samma år blev hon årets nykomling i både Indy 500 och i mästerskapet.

kvinnor tävlar i Formel 1
Danica Patrick under Indy 500 år 2011. Hon lämnade Indyar för NASCAR 2012 och gjorde ett inhopp i Indy 500 år 2018. Hon avslutade karriären 2018 (TT)

Bernie Ecclestone var inte förtjust i hennes framgångar och kommenterade dem på följande sätt i ESPN.
– Jag har en riktigt bra idé… kvinnor borde vara klädda i vitt, som alla andra hushållsapparater.
Det uttalandet får Danica Patrick fortfarande att se rött.
– Jag är säker på att det är annorlunda nu, det görs framsteg i USA och även om världen går framåt i samma takt så upplevde jag då att vi var på helt olika platser, säger hon.
– Det är kanske ett kontroversiellt uttalande, men jag hade den erfarenheten så det är det jag upplevde. Jag menar, när chefen säger något om diskmaskiner och att klä sig i vitt. Ärligt talat? Behöver jag säga något mer när mannen som är ansvarig för mästerskapet uttalar sig på det sättet?

Nya initiativ för att att få en kvinna till F1

Bernie Ecclestone är mannen bakom det moderna Formel 1, men har numera lämnat mästerskapet. Han sålde sina rättigheterna till Liberty Media 2017 och försvann då också från sporten. I dag lever 91-årige Ecclestone med sin hustru och ettårige son i Schweiz.
Formel 1 har de senaste åren tagit flera steg för att öka jämställdheten inom sporten. 2020 startade projektet FIA Girls on Track Rising Stars tillsammans med Ferrari Driver Academy där man arbetar för att ge kvinnliga talanger chansen att nå Formel 1 via ett stöd av Ferraris förarakademi.

Projektet genomfördes även i år och där är svenska Milla Sjöstrand, 13, en av fyra förare som gått till final i juniorklassen. Mer om det läser du här.

Vill du läsa mer om F1 och årets fajt har jag listat de fem tuffaste duellerna i F1-historien  här.

Kort om Formel 1

Formel 1-världen har sorg. Antonia Terzi, som arbetade med aerodynamik hos Ferrari och sedan även hos Williams (2002-2004) har omkommit i en trafikolycka. Italienskan ledde Williams aerodynamikavdelningen och låg bland annat bakom den omtalade nosen som påminde om en hammarhaj år 2004. Hon har sedan arbetat hos Bently och Dallara och även inom  den akademiska världen. Antonia Terzi blev 50 år gammal.

Den förre F1-föraren Anthony Davidson avslutar sin karriär. Han var längre test- och tredjeförare för Honda och  körde 24 F1-lopp. De senaste åren  har 42-åringen tävlat i WEC.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB