Startsida / Inlägg

Max Verstappen kritisk mot helgens F1-sprint

av Anna Andersson

Max Verstappen är kungen av F1-sprint, men kritisk mot det nya konceptet.
– Jag är inget större fan för jag tycker inte ens att det är ett race, säger den dubble världsmästaren

Max Verstappen
Max Verstappen är kritisk mot F1-sprinten (AP/TT)

Ifjol införde F1 tre sprintlopp. Det vill säga kvalet flyttades till fredagen, lördagens race gick över 100 km och avgjorde sedan startordningen till söndagens GP.
Sprinten är ett race, utan obligatoriska depåstopp där förarna ger allt från start till mål.
Även i år genomförs tre sprintlopp, men konceptet förändrades något genom att poängen i år delas ut till de åtta främsta förarna. Max Verstappen har vunnit de två sprints som körts i år, på Imola och i Österrike,. Han vann också en i fjol och har totalt tagit tre av fem möjliga sprintvinster. De andra två har gått till Valtteri Bottas, som vann två för Mercedes i fjol.
Nu väntar säsongens tredje sprint i Brasilien. Det är den enda som avgörs på samma bana som i fjol, men Max Verstappen är kritisk.
Han anser att sprinten är tråkigt och att ingen förare bör vilja riskera sin insats i racet.

– Du kan få ett par poäng, men du kan inte riktigt ta några risker. Det är i huvudtävlingen som du verkligen kan ta poäng. Det är inget depåstopp, du sätter bara på ett set däck som håller hela distansen, säger Red Bulls förare till RacingNews265.com.
– Visst är det lite bättre racing med årets bilar, men allt som allt är det inte många omkörningar.

Max Verstappen kritisk mot F1-sprint

För ett år sedan blev han dock motbevisad. Då körde Lewis Hamilton upp sig från sista plats på startgriden till plats fem i sprinten, för att sedan flyttas tillbaka till plats tio i starten av racet (byte av motorkomponenter) och därefter vinna GP-loppet i Brasilien. Det lade sedan grunden till den spännande VM-finalen i Abu Dhabi, som Max Verstappen till slut vann.
Men Verstappen är inte övertygad.
– Jag tycker inte att sprinten är så rolig. Inte för mig i alla fall, även om alla har rätt till sin egen åsikt, säger de två senaste årens mästare.
– När jag går in i ett sprintrace vill jag inte riskera någonting, utan bara köra på säkerhet.

Till nästa år kanske han behöver tänka om. F1 och FIA (internationella bilsportförbundet) har kommit överens om att arrangera sex sprintlopp 2023. Så skulle det ha varit i år också, men teamen vägrade eftersom de ansåg att det skulle bli för kostsamt.
Vilka arrangörer som är tilltänkta till nästa år är inte officiellt än, men om det hade varit sex sprinter i år, hade de kört på under tävlingarna i Bahrain, Italien (Imola), Kanada, Österrike, Nederländerna och Brasilien. Möjligen är det en fingervisning till 2023.

F1 i Brasilien 2022

 

Du kan följa kvällens sprint i vår F1-live, där kan du också följa Brasilien GP. Mer om gårdagens kval läser du här. En guide till Brasilien GP finns här.

Om du är sugen på att ladda upp lite extra kan du gärna lyssna på vår podd, Plattan i Mattan, i veckans avsnitt av vår F1-podd får du en bild av Daniel Ricciardos karriär, vi pratar om Max Verstappens kritik mot att däckvärmarna  försvinner och även om helgens sprint.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB