Startsida / Inlägg

Alpine satsar mot toppen av F1 2023

av Anna Andersson

Fjolårets fjärdeplats i VM i F1 ska bli mer.  2023 blir en storsatsning för Alpine i Formel 1.

 – Minimimålet är en fjärdeplats och den ska ske på ett övertygande sätt, säger stallchef Otmar Szafnauer.

Alpine i Formel 1 2023
Alpine A523 (Alpine)

I går presenterade Alpine, som tionde och sista stall, sin bil till VM i F1 2023. Bilen kommer att vara rosa, som sponsorn BWT, under de tre första loppen för att sedan återgå till en mer blå design. Det var ett vinnande koncept 2022.
– Det var fantastiskt och väldigt välförtjänt att sluta fyra i konstruktörsmästerskapet 2022, säger stallchef Otmar Szafnauer.

Han är tydlig med att målsättningen är att vinna ett GP inom 100 race.
– Det betyder att vi tar båda bilarna i mål vid fler tillfällen, tar mer poäng och att vi bryter loppen vid förre tillfällen än förra året, säger han.

Alpine i Formel 1 2023

Nya bilen för Alpine i Formel 1

Just tillförlitligheten var ett problem förra året, framförallt pratar vi om tillförlitligheten på motorn från Renault. Fernando Alonso bröt en fjärdedel av loppen under 2022 och för att undvika att samma sak händer 2023 har Renault bland annat utvecklat sin vattenpump.

Stallet har också förändrat nosen och framvingen på bilen, det har gjorts förändringar på golvet och även på motorn. Det har även gjorts förändringar på den bakre hjulupphängningen, där Alpine gått från pullroad till pushroad. 2023 blir Alpine också ett helfranskt stall, med två franska förare. Esteban Ocon och nyflrvärvet Pierre Gasly, som ansluter från AlphaTauri.

Han är oerhört nöjd efter att ha kört sina första varv i bilen.
– Jag är övertygad om att vi kan göra bra resultat direkt, säger han.
– Jag trivdes i bilen direkt och detta var den bästa shakedown som jag någonsin har upplevt.

Han är också oerhört nöjd med det nyförvärv som stallet har gjort. Att Zinedine Zidane nu är teamets ambassadör och kommer att vara en närvarande medlem.

Sportbladet med F1-bibel och nyhetsbrev om F1

Lewis Hamilton och Mercedes 2023
Mercedes W14 på Silverstone (Mercedes-AMG F1 W14 E Performance )

Mercedes har haft en filmdag på Silverstone i Storbritannien.

– Det var en bra dag, vi kunde genomföra det som vi hade planerat och hittade också ett par saker att jobba vidare med, säger Lewis Hamilton.

FIA vill begränsa förarnas rätt att uttrycka sina personliga åsikter kring bland annat religion och politik i samband med GP-helgerna i F1, men det gillar inte förarna.
Lewis Hamilton kommer att trotsa beslutet.
Mer läser du här.

Ni är många som varje år frågar efter en F1-bibel. Nu är den äntligen här. Lägg en påminnelse i kalendern till den 22 februari och skynda till affären för att köpa den F1-bibel som Sportbladet publicerar lagom till säsongsstarten.
Här kan du läsa mer om den och se några utdrag.

Sedan kommer vi också att skicka ut ett nyhetsbrev när det gäller Formel 1. Det startar nästa vecka. Gå in och anmäl dig så att du får de senaste nyheterna direkt i din mailkorg.

Sedan avslutar vi med en bild av alla bilarna till F1 2023. Nästa vecka startar testerna, den 23 -25 februari är det dags för F1-tester i Bahrain och flera av stallen lär ha med sig uppdateringar dit. Räkna också med att det kommer ytterligare uppdateringar till säsongsstarten som är ännu en vecka bort.

Den 3-5 mars 2023 är det F1-premiär i Bahrain.

Nu händer det mycket. Håll koll på bloggen för från och med nästa vecka kommer jag också att växla upp. Vill du se alla bilarna, gå tillbaka i veckans inlägg.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB