Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton trotsar regel – riskerar bestraffning

av Anna Andersson

Lewis Hamilton och hans kollegor har i princip försatts med munkavle. En ny regel förbjuder F1-förarna att ta ställning i samband med F1.
Men den sjufaldige världsmästaren vägrar att lyda.
– Ingenting kommer att stoppa mig från att prata om de saker som är viktiga för mig och de ämnen som faktiskt finns, säger han.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton kör för Mercedes i F1 (Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch)

I går presenterades Mercedes bil till VM i Formel 1 2023. Bilen är svart, men denna gång är det inte för att göra något officiellt statement, utan för att spara vikt.
I samband med presentationen hamnade dock det faktum att FIA (det internationella bilsportförbundet) har uppdaterat sitt regelverk i fokus. Uppdateringen betyder att FIA förbjuder förarna att ta ställning kring bland annat religiösa och politiska frågor i samband med ett Grand Prix i F1 i fokus.

Under artikel 12.2.1 står det att förarna bryter mot reglerna när de ”gör eller visar politiska, religiösa och personliga uttryck eller kommentarer som bryter mot i synnrehet den allmäna principen om neutralitet som främjas av FIA enligt dess stadgar” .
Om de planerar att göra något uttalande måste de anmäla detta, skriftligt, i förväg och även få det godkänt.

– Jag tror på sporten och sporten ska brygga broar. Vi vill inte att FIA blir en plattform för privata intressen, sa FIAs president Mohammed Ben Sulayem.

Detta är en regel som flera av förarna har fördömt och nu sågar Lewis Hamilton uppdateringen.

– Jag anser att sporten har ett ansvar att prata och skapa medvetenhet kring viktiga ämnen, framförallt då vi reser till de här olika platserna. Jag kommer inte att ändra någonting, säger han.

F1-föraren Lewis Hamilton kritisk

Lewis Hamilton är, tillsammans med Sebastian Vettel, en av de F1-förare som varit väldigt tydlig med sina åsikter. Han har tagit ställning mot rasism och för människors lika värde och fria kärlek. Hamilton hade en T-shirt med texten  ”Fängsla de poliser som dödade Breonna Taylor” under tävlingshelgen på Mugello 2020 och han hade också en T-shirt med testen  ”Say her name” på prispallen samma helg, Vettel bar bland annat en regnbågsfärgad T-shirt på sig under tävlingen i Ungern 2021.

Sebastian Vettel har nu avslutat sin aktiva karriär, men Hamilton har kontrakt även 2023 och han kommer inte att vara tyst, även om han riskerar en bestraffning.
– Det vore dumt att säga att jag vill straffas, men jag kommer att fortsätta att stå för min åsikt och påtala det. Det är fortfarande många saker vi måste ta itu med.
Han får medhåll av sin kollega hos Mercedes, George Russell:
– Vi kommer inte begränsa våra åsikter på grund av några fåniga regler. Vi är alla här för att tala fritt och säga vad vi tycker.

Verstappen bakom Hamilton

Även McLarens Lando Norris står bakom Hamilton och förarnas rätt att uttrycka sina åsikter:

– Vi ska kunna säga vad vi vill och vad vi tror på. Jag tror att vi är mogna nog att fatta smarta beslut, vi behandlas som skolbarn, sa han i samband med McLarens presentation under måndagen.
– Jag vet ännu inte vilken bestraffning vi pratar om, men om det är böter eller så är jag troligen glad om jag kan bryta den regeln, men om det är något mer, så nej.
Inte heller de två senaste årens världsmästare, Max Verstappen från Red Bull, är införstådd med den nya regeln:

– Alla människor är olika, vissa är öppnare än andra. Jag är kanske inte så öppen eftersom det är svårt för en racerförare att vara så engagerad att man har koll på all fakta, säger han till Sky Sport.
– Men jag tror inte att det finns ett behov för den här regeln, för i princip hindrar den människor från att prata och jag tycker inte att det ska vara så. Vissa kommer absolut att göra fler uttalanden än andra, men regeln är lite onödig.

Korta nyheter från F1 och IndyCar

Aston Martin har kört sin shakedown på Silverstone och Fernando Alonso fick köra sina första varv med sin nya tjänstebil.
– Vi kunde gå igenom många saker eftersom det var en filmdag och allt gick enligt plan, säger Alonso.

Fernando Alonso F1 Aston Martin 2023
Fernando Alonso i sin nya bil från Aston Martin   (Aston Martin)

Performance Director Tom McCullough är också nöjd med filmdagen.
– Jämfört med ifjol är bilen förändrad till 95 %. Det är härligt att se den på banan och att allt gick som det skulle. Det är bra energi i stallet och vi jobbar alla åt samma håll, säger han.

Missa nu inte vår F1-bibel, allt om Formel 1 2023. Den finns i butik från och med den 22 februari. Här kan du se ett par uppslag och läsa mer.

Lewis Hamilton är tydlig med sin åsikt inför F1 2023.
– Bortsett från Ferrari och vi själva så kopierar alla Red Bull, säger han.

Tony Kanaan ska köra bil nummer 66 när han kör karriärens sista lopp, Indy 500 2023. Han tävlar för Arrow McLaren.

I veckans Plattan i Mattan går vi igenom nyheter och snack inför säsongen, är det sportlovsläge och du har tid över kan du också lyssna på vårt minnesprogram om Ronnie Peterson, intervju med Marcus Ericsson eller Dino Beganovic.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB