Startsida / Inlägg

Vem kör för Mercedes i F1 2024?

av Anna Andersson

Lewis Hamiltons kontrakt går ut efter säsongen 2023. Därför letar Mercedes förare till F1 2024 och enligt stallchef Toto Wolff finns en het kandidat.
Eller egentligen finns bara en kandidat till platsen intill George Russell.

F1 2024
Lewis Hamiltonhar kontrakt med Mercedes över 2023. Kör han F1 2024?  (AP/TT)

2013 kom Lewis Hamilton till Mercedes med en världsmästartitel i bagaget. Den tog han 2008, en titel som Ferraris tidigare förare Felipe Massa nu funderar över att bestrida. Mer om det läser du här.
Sedan Hamilton kom till Mercedes har han vunnit ytterligare sex förar-VM i Formel 1, men frågan är om det blir fler. Hans kontrakt går ut efter 2023, men inför F1 2024 har Mercedes en plan.
Stallet vill behålla Lewis Hamilton.
– Det kanske låter naivt, men för mig är det svårt att fundera över en plan B när plan A fortfarande är min favorit, säger Mercedes stallchef Toto Wolff till motorsport.com
– Jag vill inte ha samtal med andra förare, jag är nöjd med de förare som vi har i vårt stall.
Han förtydligare det ytterligare genom att säga:
– Nu finns det ingen plan B. Det finns bara Lewis.

Vilka förare kör för Mercedws under F1 2024?

I veckan ryktades det om att Hamilton kan tänka sig att lämna Mercedes om stallet inte kan leverera en bil som kan ge honom hans åttonde VM-titel. Men enligt Wolff kommer britten inte att överge Mercedes.
– Jag tror inte att Lewis kommer att säga att han inte orkar med detta längre, nu sticker jag. Han känner ett ansvar för stallet och skulle aldrig lämna det i sticket.

Han syftar på hur det blev 2016 när Nico Rosberg hade ett kontrakt, men valde att lämna stallet efter sin första VM-titel. Rosberg har i efteråt berättat att han nog spolade ner en miljard kronor i avloppet, men han var så mentalt slutkörd att han inte orkade mer.

Mercedes behövde hitta en ny förare – i december 2016. Då valde Wolff att skriva kontrakt med Valtteri Bottas, som han själv arbetat som manager åt och hjälpt till en plats i Williams.
– Jag tror att om man verkligen tror på att man har ett stall som är attraktivt för andra förare så kommer man att hitta en lösning, säger Wolff.

Formel 1 2024 – vad gör Hamilton?

Wolff har varit i Mercedes lika länge som Hamilton, han är delägare och även om stallet inte presterat det han önskar på banan så har hans investeringar betalat sig. Mercedes chef är numera dollarmiljardär.

Vad säger då Lewis Hamilton om sin framtid i Formel 1?
I samband med deltävlingen i Saudiarabien påpekade han att han vill stanna hos Mercedes:
– Jag kan inte se mig själv någon annanstans och jag kan inte heller se att jag skulle sluta, jag är inte en person som ger upp, sa han då.

Hur ser du på framtiden för Hamilton och Mercedes i F1 2024?

En tredjedel av april har passerat, men det är inte racevecka än. Vi får vänta till sista helgen i april då det blir F1 i Baku och kanske ett nytt sprintformat.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB