Startsida / Inlägg

Förare till F1 2024 – lista stall för stall

av Anna Andersson

Nu är alla förare klara till F1 2024 – och det anmärkningsväda är:

Ingen rookie tävlar i Formel 1 nästa år. 

Förare till F1 2024
Kevin Magnussen och Nico Hülkenberg är presenterade som förare till F1 2024 (HAAS)

Alla förare som avslutade säsongen 2023 får fortsatt förtroende till 2024. Det är väldigt ovanligt, men det som är intressant är att majoriteten av teamen har förare vars kontrakt går ut efter nästa säsong, och inför F1 2025. Det är bara Mercedes, McLaren och Red Bull (med Max Verstappen) som har förare vars kontrakt går in i 2025.

Lägg där till Lance Stroll vars kontrakt tycks gälla så länge hans far äger Aston Martin.

 

Förare till F1 2024 – alla stall

Red Bull:

Max Verstappen ställde i veckan frågan om sin framtid i F1 och bekräftade att han ibland anser att han får offra för mycket och funderar över om det är värt det.

Men han har ett kontrakt till och med 2028.

Hans kollega Sergio Perez har varit ifrågasatt, men förlängde i fjol sitt kontrakt till 2024.

Enligt Christian Horner så vill stallet fortsätta med Perez, under förutsättning att Perez levererar. Läs mer här.

 

Mercedes:

I juni sa Toto Wolff att han och Lewis Hamilton bara behövde ta en kaffe för att förlänga kontraktet som löper ut efter säsongen.

Nu har stallet bekräftat att Hamilton och George Russell kör för Mercedes både 2024 och 2025.

– Det var en självklarhet att förlänga båda förarnas kontrakt, säger Wolff.

Aston Martin:

Fernando Alonso ersatte Sebastian Vettel inför säsongen och han skrev på ett kontrakt över flera år, även över 2024. Alonso är trots allt 42 år gammal.

Hans kollega Lance Stroll har inte alls varit lika framgångsrik på banan som Alonso, men det är hans pappa som äger stallet. Än så länge har hans kontrakt bara varit en formalitet och på Monza bekräftade stallchef Mike Krack att Stroll stannar kvar 2024.

Ferrari:

Charles Leclerc skrev på ett flerårigt kontrakt med Ferrari 2019. Det löper över 2024. Det pratas om att det har förlängts, men ingenting är bekräftat. Även Carlos Sainz har ett kontrakt över 2024 och enligt Fred Vasseur är parterna på samma våglängd när de pratar framtid.

Alpine:

Esteban Ocon har kontrakt även över 2024, samma sak gäller Pierre Gasly som kom till stallet i år och skrev på ett avtal över flera år.

McLaren:

Lando Norris  skrev ett kontrakt över flera år 2021, det sägs att det sträcker sig över 2025. I fjol skrev Oscar Piastri på ett avtal över flera säsonger och han gjorde en bra rookiesäsong i F1 2023.

Alfa Romeo:

Valtteri Bottas skrev på ett kontrakt över flera år när han anlände till Alfa Romeo och  är bekräftad för 2024. Det är  även hans kollega Guanyu Zhou.

Haas:

Kevin Magnussen skrev på ett kontrakt över flera år när han ersatte Nikita Mazepin inför F1 2022 och även Nico Hülkenberg skrev på ett avtal över flera år när han gjorde comeback 2023. Nu har Haas bekräftat att båda förarna kör för stallet även 2024.

Williams:

Alexander Albon skrev ett avtal över flera år när han gjorde comeback i F1 2022, enligt stallet har han ett avtal som sträcker sig över 2023 och framöver. Stallet har också förlängt med Logan Sargen, trots att han inte har imponerat under 2023.

AlphaTauri:

Stallet har presenterat Daniel Ricciardo och Yuki Tsunoda som förare till 2024. Liam Lawson är kvar i Red Bulls familj, som reservförare, men var han ska köra är inte kommunicerat än.

••••

Igår kom äntligen beskedet att Marcus Ericsson byter från Chip Ganassi Racing till Andretti Autosport. Det är ett rykte som har cirkulerat ett tag och jag skrev om det så sent som förra veckan.

Däremot är det inte klart vad som händer med Linus Lundqvist, gör sin tredje tävling i helgen, och Felix Rosenqvist.

Helgens tider fins här.

Korta nyheter inför F1 i helgen.

Värt att notera är att Robert Shwartzman ska köra FP 1 för Ferrari denna helg, han är rookie och ersätter Carlos Sainz. Han ska även köra i Abu Dhabi.

En tider och däck till helgens F1 på Zandvoort hittar du här.

I veckans F1-podd Plattan i Mattan snackar vi om omstarten, hur teamen ligger till och vad vi kan vänta oss. En bra uppladdning inför helgen.

Du kan också lyssna på Sportbladet Daily där jag i dag fick göra Julia Karlsson sällskap och prata om Max Verstappen och hans väg till toppen.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB