Startsida / Inlägg

Verstappen inför F1 på Zandvoort: Är det värt det?

av Anna Andersson

Det är raceweek. Racevecka i F1 och dags för Nederländernas GP och F1 på Zandvoort.

Det är Max Verstappens hemmabana – men han ifrågasätter sin framtid.

– Är det värt det?

F1 på Zandvoort
Max Verstappen, Red Bull, ifrågasätter sin framtid inför F1 på Zandvoort . (AP-TT)

Välkommen tillbaka från semestern. Nu står Formel 1 inför ett mammutprogram. Fyra lopp på fem veckor: Zandvoort, Monza, Singapore och Suzuka.

Det uppskattas inte av VM-ledaren Max Verstappen, Red Bull. I tidningen De Telegraaf ställer han sig frågan: Är det värt det?

– Jag är orolig för den sport jag alltid har tyckt om, säger den dubble världsmästaren.

– Folk tänker kanske att ”okej, han tjänar en massa pengar, varför tjafsar han?” Men det handlar också om att må bra. Hur du upplever saker och inte vad du tjänar.

Han fortsätter:

– Jag har känslan av att jag måste göra många saker, men också tvingas prioritera bort saker som jag gärna gör. Ibland ställer jag mig frågan: Är det värt det?

Max Verstappen har kontrakt till och med 2028, men uttalandena tyder på att han inte alls är förtjust i att F1 utökar säsongen och att han nästa år ska köra 24 lopp.

För tio år sedan var det 19 lopp. Det var lika många när han debuterade 2015.

– Jag förlorar exempelvis en månad om året i marknadsföring. Någon gång så har man ingen lust att hålla på med det längre, säger han.

Han är helt överlägsen i år, det är till och med så att jag roade mig med att räkna ut hur F1 2023 hade sett ut, utan Max Verstappen…

Mercedes och F1 2023

I vår genomgång av samtliga stall har vi kikat hur säsongen har startat, efter AlphaTauri, Alfa Romeo, Haas, Williams, Alpine, McLaren, Ferrari och Aston Martin har vi inför F1 på Zandvoort kommit fram till stallet som är tvåa i konstruktörsmästerskapet.

Mercedes.

+++

Mercedes

+++

Lewis Hamilton

++

George Russell

George Russell, Max Verstappen och Lewis Hamilton
George Russell, Max Verstappen och Lewis Hamilton efter kvalet till Australien GP. Russell bröt loppet, Hamilton slutade tvåa bakom Verstappen (AP-TT)

Ett stall som Mercedes har höga krav, internt och externt. En andraplats är inte tillräckligt bra. Framförallt inte när man är överkörda av ettan, så som stallet har varit under både 2022 och 2023. Ifjol var Mercedes långt efter sina egna förväntningar och lyckades till slut ta en seger i Brasilien.

Ibland har jag funderat över om det var ett problem för stallet. Om den segern gjorde att man höll fast för länge vid det koncept som man nu ändå tvingades ändra Lewis Hamilton var oerhört kritisk redan efter premiären i Bahrain och till Monaco GP kom en tydlig förändring i konceptet. Det gick till och med att se hur Mercedes övergivit sitt eget koncept för att gå mer mot det håll som Red Bull har arbetat med,

Det var ett nytt golv, ny hjulupphängning fram och nya sidepods och sedan dess har Mercedes kunnat utmana Aston Martin. Stallet har gått om dem i mästerskapsammandraget och Lewis Hamilton är fyra i VM. Han är en poäng efter Fernando Alonso.

Pallplatser under F1 på Zandvoort?

Mercedes har också påtalat att det blir ytterligare någon förändring här under hösten. Sedan blir en större ändring under vinter till 2024.

Frågan är hur mycket budgettaket har påverkat här? Bromsar det utvecklingen genom att det nu tar längre tid från det att delarna testas i vindtunneln till dess att de sitter på bilen?

Är det så att budgettaket ger Red Bull, som tolkade reglerna bäst från start, får en större fördel när budgettaket bromsar konkurrenterna?

– Tittar man på var Max Verstappen och Red Bull befinner sig nu måste vi fokusera på att utveckla bilen i vinter. Vi måste säkerställa att vi lär oss läxan från den här säsongen, förklarade teknikchef Mark Elliott tidigare i augusti.

Men till 2024 har Hamilton inget kontrakt. I juni hävdade stallchef Toto Wolff att han och Hamilton skulle vara överens om ett nytt kontrakt efter en kopp kaffe. Nu har två månader passerat….

Lewis Hamilton har tagit poäng i varje lopp i år, men han har inte vunnit en tävling sedan Saudiarabien GP 2021. Även om hans pole position i Ungern tidigare i år fick alla hans fans att jubla och F1 att återigen drömma om en duell mellan Hamilton och Verstappen.

Vägen dit känns dock än så länge lång. Red Bull är för bra.

Hamilton mot Alonso i F1?

Istället känns kampen mellan Hamilton och Fernando Alonso på förhand som höstens mest intressanta duell, lite beroende på vad de två teamen har för uppdateringar. Aston Martin har redan lovat att stallet kommer att uppdatera i höst och för Mercedes är plats två i konstruktörsmästerskapet viktig.

Hamiltons kollega George Russell då? Han har tagit en pallplats i år. Annars har han brutit ett lopp, dels med motorproblem i Australien och överhettade bromsar i Kanada. Hamilton har 9-3 i race och 7-5 i kval.

F1 på Zandvoort
Max Verstappen tog sin andra seger under F1 på Zandvoort 2022. Tar han en tredje seger inför hemmapubliken 2023? (AP-TT)

I morgon får du alla tider för F1 på Zandvoort och förhoppningsvis har jag också fått all info om däcken från Pirelli.

Vi hörs!

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB