Startsida / Inlägg

Felix Rosenqvist påkörd – av Marcus Ericsson

av Anna Andersson

IndyCar slutade säsongen med en rejäl smäll. En svensk stjärnsmäll.

När Marcus Ericsson körde in i Felix Rosenqvist.

Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist, från pole position till avkörd (INDYCAR)

Rosenqvist gjorde ett imponerande kval när han tog pole position i säsongens sista deltävling av IndyCar, vilket också var hans sista deltävling för Arrow McLaren.

Han var nästan fem sekunder snabbare än fjolårets poletid på den nyasfalterade banan Laguna Seca.

– Det kändes helt fantastiskt att få avsluta med pole position i mitt sista kval med teamet, säger Felix Rosenqvist som tog årets andra och karriärens femte pole position.

– Det var ett av de bästa varven i min karriär. Det var verkligen på gränsen, men otroligt tillfredsställande på den nya asfalten med så mycket grepp.

Marcus Ericsson kör in i Felix Rosenqvist

Han tar ledningen i racet, men blir passerad av mästaren Alex Palou en bit in i loppet och ligger med bra i täten när han går i depå. När han sedan återansluter efter sitt första depåstopp, på varv 29, blir han påkörd av Marcus Ericsson på väg in den tvära hårnålen med namn Andretti.

Båda svenskarna snurrar, Rosenqvist får punktering och blir stående i en sandfålla. Ericsson bestraffas sedan för incidenten.
– Vilken dag, säger Felix Rosenqvist.
– Det var verkligen en berg-och-dalbana i mitt sista race för Arrow McLaren. Vi startade på pole med en grym bil och en bra inledning på racet. Sedan körde Marcus in i mig, och där var dagen över. Vi kämpade på för att fullfölja loppet, men det var extremt surt med tanke på potentialen vi hade idag.
Även för Ericsson var detta en stor besvikelse. Han gjorde sitt sista lopp för Chip Ganassi Racing. Nästa år tävlar han för Andretti Global och enligt uppgifter i amerikansk press får han en mosterlön.
Hans plats hos Chip Ganassi Racing tas av en annan svensk, Linus Lundqvist, som kört tre lopp i IndyCar i år. Felix Rosenqvist flyttar till Meyer Shank Racing.
– Nu väntar ett nytt kapitel för mig, jag längtar redan till nästa säsong! , säger Rosenqvist.
Säsongsfinalen vanns av Scott Dixon, Chip Ganassi Racing och Alex Palou vann mästerskapet. Marcus Ericsson slutade sexa i IndyCar 2023 och Felix Rosenqvist på plats 12.
Nu är det fullt fokus på Formel 1 F1-bloggen framöver.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB