Startsida / Inlägg

F1 2024: Nu startar F1-testerna – svaren på de vanligaste frågorna

av Anna Andersson

Testweek – så långt är vi i F1 2024. Drive to Survive har snart premiär, men redan innan dess startar testerna i Bahrain. 

Därför får du det senaste snacket och svaret på de vanligaste frågorna här i F1-bloggen.

F1 tester Bahrain 2024
Max Verstappen under F1-testerna i Bahrain 2024. I veckan startar årets säsong med F1-tester i Bahrain (Red Bull content pool)

Var genomförs F1-testerna 2024?

I Bahrain, på samma bana som F1-premiären avgörs en vecka senare. Bahrain International Circuit är 5,4 kilometer lång. Banan är, som så många andra banor, designad av Hermann Tilke, och debuterade i F1 2004. Den är uppbyggd i ett ökenlandskap vilket gör att sand som blåser in på banan kan vara ett problem.

Hur genomförs testerna?

Det är tre obligatoriska dagar och praxis är att förarna får en och en halv dag i bilen, antingen uppdelat på just en och en halv dag eller tre halvdagar. Teamen kommer under veckan att meddela vilken förare som kör vilken dag.

Hur många testdagar är det i F1 2024?

Ja det är dessa tre och en som körs efter säsongen. Det är allt. Därför är det oerhört viktigt att testerna löper enligt plan, att stallen inte behöver tillbringa någon onödig tid i garaget.

Hur är en testdag uppbyggd?

Testerna pågår onsdag till fredag och startar klockan 08.00 och pågår till 12, därefter är det en timme för lunch innan testerna återupptas klockan 13.00 och pågår till klockan 17.00. Varje stall har en bil på banan.

Varför är försäsongstesterna i Bahrain så viktiga?

För att få vinterns arbete bekräftat. För stall som Mercedes, Ferrari, Alpine, Williams och Aston Martin som har gjort stora förändringar på sina bilar är det givetvis viktigt att få så mycket tid som möjligt på banan för att se att den data de samlat i simulatorn bekräftas på banan.

Var kan jag se F1-testerna 2024?

Här på F1-bloggen kommer jag att samla ihop testerna under slutet av dagen, vill du se dem går det att göra på Viaplay eller F1TV.

Tester och tester, när har Drive to Survive premiär på Netflix?

På fredag den 23 februari 2024, samma dag som testerna i Bahrain avslutas, kan du se Drive to Survive säsong 6, den sista säsongen som det ser ut nu.

Om du funderar över vad vi kan få se där kan du läsa detta inlägg.

Alla bilarna till F1 2024 ser du här.

Nyheter F1 2024

Christian Horner har hörts av Red Bulls internutredare, andra medarbetare har också hörts. Det sägs att Horner har erbjudit den medarbetare som anmält honom en rejäl summa för att historien ska tystas ner men ännu har Red Bull inte kommit till något beslut. Det ryktas om att Ford som är nu motorpartner till teamet från och med 2026 vill ha ett beslut. Enligt The Times kan beslutet komma denna vecka.

Lewis Hamilton är klar för Ferrari, från och med 2025. Vem tar över efter honom? Mercedes stallchef Toto Wolff pratar om ett modigt beslut. Heter plan A Andrea Kimi Antonelli?

17-åringen från Italien sägs vara den största talangen sedan Max Verstappen och hoppar över Formel 3 för att köra Formel 2 i år. Om han inte är mogen nog nästa år kan Fernando Alonso vara ett alternativ som platsvärmare i Formel 1 2025. Alonso som plan B?

Såg ni bilderna av Red Bull? Såg ni hur Red Bull har mörkat luftinsläppet? Jag är oerhört nyfiken på att se hur de egentligen ser ut. Kikar man noga, noga på andra bilder från exempelvis showdown ser de vertikala luftinsläpp vilket Red Bull har mörkat på de officiella testerna. Det påminner om den design som Mercedes tidigare valt och även Ferrari.

Vi säger också grattis till Oliver Solberg som inte bara vann WRC 2 i Rally Sweden utan också tog en plats i topp fem – totalt. Under lördagen var han till och med totaltrea i sammandraget, blott en minut och 15 sekunder bakom Esa-Pekka Lappi. Visserligen under oerhört speciella väderförhållanden, men det till trots är det ett statement att i en WRC2-bil vara med i de farterna.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB